Časopis za pokrajino Posavje
24.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rudarji so na Senovem obeležili praznik sv. Barbare

Objavljeno: Torek, 03.12.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Senovo-rudarska proslava (18)
Minulo nedeljo, 1. decembra, so se na Senovem v tradicionalnih uniformah zbrali rudarji iz več slovenskih krajev. Obeležili so namreč praznik sv. Barbare, njihove zavetnice. Udeležili so se maše v župnijski cerkvi ter povorke, ki ji je sledila slavnostna prireditev v Domu XIV. divizije.

V TD Senovo so kot člani Združenja za ohranjanje rudarske dediščine Slovenije pripravili dogodek v počastitev rudarske tradicije na Senovem in širše. V ta namen so povabili stanovske kolege iz Mežice, Velenja, Zabukovice, Laškega, Sedraža, Trbovelj, Hrastnika in Zagorja.
Senovo-rudarska proslava (40)

Najprej je v počastitev t.i. »knapovske« tradicije potekala sveta maša v senovški župnijski cerkvi, nato pa so se vsi rudarji zbrali in postrojili ter s praporščaki na čelu ob spremljavi Pihalnega orkestra Senovo slovesno odkorakali proti Domu XIV. divizije, kjer se je pričela prireditev z naslovom »Povezuje nas rudarski Srečno«.
Senovo-rudarska proslava (50)

V Domu XIV. divizije je vse prisotne najprej pozdravil župan Občine Krško mag. Miran Stanko. Dejal je, da »ljudje še vedno nosijo v sebi spomine na čase, ko je tukaj deloval rudnik«. Izpostavil je tako »lepe kot slabe strani rudarstva« in poudaril, da je pomembno, da se ohranja rudarska tradicija. Naslednji je vse zbrane pozdravil mag. Tadej Pungartnik, predsednik Združenja za ohranjanje rudarske tradicije Slovenije. Povedal je, da ob tokratni slovesnosti »povezujemo akterje, ki jim ni vseeno za izročilo naših prednikov.« Na koncu govora pa se je obrnil k rudarjem in jim zaželel, da naj »še naprej s ponosom nosijo rudarsko uniformo« ter jim zaklical: »Srečno!«.

V nadaljevanju prireditve so se na odru predstavili naslednji nastopajoči: moški pevski zbor Loški glas, zbor Knap ter deklamatorji, godbeniki in folklorniki DKD Svoboda Senovo. Med drugim so poleg inštrumentalnih in plesne točke na odru zapeli tudi znamenite rudarske pesmi, kot sta »Rudarska pesem« in »Delavski pozdrav«. Prisotni so si lahko ogledali tudi film o zgodovini senovškega premogovnika, ki je deloval v letih 1796-2006, kjer je bilo izpostavljeno, da je bil premogovnik sinonim za »zavzeto delo vseh, skupno 2334 rudarjev« in da je bil to nekoč »največji premogovnik na območju nekdanje domovine,« ki je znatno pripomogel k razvoju kraja. Predstavljen je bil tudi delovni dan knapa, pripomočki za njegovo delo, povedano pa je bilo tudi, da je v času delovanja tega premogovnika 40 rudarjev izgubilo življenje.

Večer se je sklenil z zahvalo sodelujočim in zahvalo naslednjim donatorjem: Občina Krško, Rudar d.o.o. in KS Senovo, nadaljeval pa se je v sproščenem vzdušju tudi ob krepčilni knapovski malici in rujni kapljici Društva vinogradnikov Sremič Krško.

A. K.
 
« Nazaj na seznam