Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rudi Medved: Barantanja okrog povprečnine ne bo več

Objavljeno: Nedelja, 10.11.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Sev. obcinski praznik (110)

Slavnostni govornik, minister za javno upravo Rudi Medved

V petkovem poznem popoldnevu je potekala v sevniškem športnem domu osrednja slovesnost ob občinskem prazniku, na kateri so podelili tudi letošnja občinska priznanja. Osrednji govornik je bil minister za javno upravo Rudi Medved.

Sev. obcinski praznik (98)

V imenu Lekarne Sevnica je sprejela letošnje najvišje občinsko priznanje direktorica lekarne Irena Groboljšek.

V uvodnem delu svojega govora se je minister Rudi Medved zahvalil za povabilo, da spregovori v »eni najlepše urejenih občin v Sloveniji, za kar je v preteklosti dobila že kar nekaj priznanj«. Nadaljeval je, da se uspehi »podeželskih občin« še vedno merijo v metrih novega asfalta, obnovljenih vodovodih, infrastrukturi. »Zakaj? Ker so slovenske občine zunaj velikih urbanih središč še vedno lačne infrastrukture in včasih je odločevalcem to težko dopovedati. Te osnovne infrastrukturne projekte še vedno potrebujemo ...« je razumevajoče spregovoril o potrebah občin, ki jih pozna tudi sam, saj je bil v preteklosti direktor občinske uprave v občini Zagorje ob Savi. V nadaljevanju se je dotaknil aktualnih tem – tudi povprečine, ki je letos precej višja od lanske, a kljub temu premajhna za vse razvojne projekte. »Smo sredi procesa spreminjanja financiranja občin na način, da barantanja okrog višine povprečnine preprosto ne bo več; da se ne bomo pogovarjali o tem, ali bo evro ali dva višja, ali bomo podpisovali sporazume ali ne,« je med drugim dejal in dodal, da bo za izračun uporabljena posebna formula, ki bo bolj pravično razdelila sredstva za financiranje ter normalno delovanje občin. Minister je spregovoril še o bodoči pokrajinski ureditvi, pri kateri smo se »ujeli v past risanja zemljevidov in iskanja sedežev pokrajin«. To svojo misel je pojasnil tako, da je dejal, da smo pozabili, zakaj bomo pokrajine ustanovili, kaj bomo z njimi počeli. Govornik je izrazil prepričanje, da bi pokrajine prinesle izboljšave tako na infrustrukturnih kot ostalih področjih ter podprl prizadevanja za njihovo ustanovitev. Minister za javno upravo je izrazil tudi željo, da bi prihodnjo finančno perspektivo, predvsem na področju črpanja evropskih sredstev, uspeli bolje obrniti sebi v prid. Ob zaključku govora je izrekel voščilo občankam in občanom občine Sevnica ob prazniku ter čestital dobitnikom letošnjih občinskih priznanj in zaželel: »Želim vam uspešna razvojna leta. Mi se bomo trudili, da bomo na državni ravni ujeli korak z vami, občinami, da bomo v prihodnjih letih o financiranju občin lahko govorili bolj vedrega obraza in bolj optimistično. Srečno, Sevničani in Sevničanke, in še enkrat čestitke ob prazniku.«

Sev. obcinski praznik (93)

Nagrajenke in nagrajenci z ministrom za javno upravo in sevniškim županom

V zaključnem delu osrednje slovesnosti, ki sta jo povezovala Tanja Mikolič in Ciril Dolinšek, je župan Srečko Ocvirk podelil občinska priznanja. Srebrno plaketo so prejeli Franc Mrgole, Društvo vinogradnikov Studenec in družinsko podjetje Chemcolor d.o.o. Prejemnika zlate plakete sta Knjižnica Sevnica in Ciril Udovč. Grb Občine Sevnica je v imenu Lekarne Sevnica sprejela direktorica Irena Groboljšek, ki se je tudi zahvalila v imenu vseh nagrajenk in nagrajencev.

Spremljevalni kulturni program so oblikovali KD Godba Sevnica, KD Blanški vinogradniki, GŠ Sevnica, baritonist Jure Klenovšek in sevniške mažorete. Bojan Kostevc je pripravil kratek dokumentarni film o izpeljanih projektih od lanskega do letošnjega praznika, v katerem je za vezno besedo poskrbela Neža Nemec. Za prijetnejše druženje po prireditvi je poskrbel Aktiv žena Blanca in domači vinogradniki.

S. R.
« Nazaj na seznam