Časopis za pokrajino Posavje
8.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»S forumom želimo v Brežice prinesti novo znanje«

Objavljeno: Četrtek, 10.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
tiskovna_konferenca_28_forum_odlicnosti_in_mojstrstva (2)

Sodelujoči na novinarski konferenci: (z leve) mag. Marija Lubšina Novak, dr. Janez Gabrijelčič, župan Ivan Molan in Alenka Černelič Krošelj

Pred ponedeljkovim 28. Forumom odličnosti in mojstrstva, ki bo potekal v brežiški Viteški dvorani Posavskega muzeja, so včeraj pripravili novinarsko konferenco, na kateri so predstavili vsebino in program omenjenega foruma.

V poročni dvorani gradu Brežice so spregovorili brežiški župan Ivan Molan, direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj, predstavnik Strateškega odbora Forumov odličnosti in mojstrstva dr. Janez Gabrijelčič ter ravnateljica OŠ Brežice mag. Marija Lubšina Novak. Po županovih besedah so veseli, da so za prizorišče letošnjega foruma izbrali ravno Brežice, saj meni, da je v občini veliko odličnih, uspešnih ljudi, ki so hkrati tudi mojstri vsak na svojem področju. Dodal je, da so se zraven vključili tudi nekateri javni zavodi v občini, kot sta Posavski muzej in OŠ Brežice, tako da bodo lahko po njegovih besedah forum naredili še bolj prepoznaven, vsi akterji pa se bodo lahko predstavili s svojimi dobrimi praksami in s tem, da vsi skupaj stremijo k odličnosti in so sposobni narediti marsikaj dobrega.

Gabrijelčič je omenil, da so imeli prvih 25 forumov na Otočcu, zadnja dva v Trebnjem, letos pa so se odločili, da ga organizirajo v Brežicah. In zakaj ravno v Brežicah? »Zato, ker pride sonce v Slovenijo z vzhoda. Ugotovili smo, da so Brežice čudovit kraj, kjer lahko najdemo vseh pet pravirov življenja – čudovito zemljo, vodo, zrak, sonce in ogenj,« je pojasnil. Čeprav je bil forum vedno na območju Dolenjske, je imel vseslovenski značaj, udeležili so se ga tudi iz inozemstva, je dodal. »Moramo stremeti k temu, da se v svetu pokažemo kot nekaj posebnega in v tem smislu moramo imeti Slovenci znanje, kako priti do nadpovprečnosti ter biti odlični in mojstrski,« je poudaril. Prvi dobitnik velike nagrade odličnosti in mojstrstva, ki jo podelijo na vsakem forumu, je bil Leon Štukelj, v naslednjih letih sta jo prejela tudi baletnika in koreografa Pino in Pia Mlakar, letos pa jo bodo podelili akademiku prof. dr. Tadeju Bajdu, predsedniku Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Za 28. Forum odličnosti in mojstrstva, ki je dejansko namenjen vsem, od najmlajših do upokojencev, so pridobili pomembne strokovnjake, ki bodo govorili, kako se pride do odličnosti, od povprečja k nadpovprečju, je še navedel Gabrijelčič.
tiskovna_konferenca_28_forum_odlicnosti_in_mojstrstva (14)

Udeleženci ponedeljkovega 28. Foruma odličnosti in mojstrstva se bodo pred vstopom v Viteško dvorano sprehodili po obnovljeni grajski terasi.


Černelič Krošljeva je podrobneje predstavila program foruma, katerega udeležba je brezplačna, vendar je zaradi omejenega števila mest prijava obvezna (udeležbo lahko do 11. 10. potrdite na e-naslov andreja.matijevc@pmb.si). Po uvodnem pozdravu župana, slavnostnem nagovoru predsednika Ustavnega sodišča prof. dr. Rajka Kneza in slovesni podelitvi prej omenjene nagrade bo imel uvodno predavanje generalni direktor in predsednik uprave Krke d.d. Jože Colarič, nato pa bodo sledili trije tematski sklopi oz. paneli z različnimi sogovorniki, domačimi strokovnjaki, ki v tem prostoru razvijajo odlične zgodbe. Najprej se bodo dotaknili vzgoje in izobraževanja, nato kulture, turizma in povezave z gospodarstvom, na koncu pa bodo še iskali izzive za pot k nadpovprečnosti s sogovorniki s področja gospodarstva. S pevskimi nastopi se bo vmes predstavila Tjaša Zidanič, ki jo je občina v času njenega študija v tujini tudi štipendirala. Več o programu pa tukaj.

Ravnateljica brežiške šole pa je poudarila, da vzgoja in izobraževanje na tovrstnih dogodkih ne smeta manjkati, panel, ki ga bo vodila, se bo osredotočil na formalno in neformalno učenje, pri čemer je zelo pomembno to drugo, vseživljenjsko učenje, ki je prisotno npr. po društvih, ki jih je v brežiški občini ogromno ter v katerih poteka prenos znanja in vrednot s starejše na mlajšo populacijo in obratno.

Gabrijelčič je na koncu še dejal: »Z 28. Forumom odličnosti in mojstrstva želimo v Brežice prinesti določeno novo znanje in sem prepričan, da nam bo to tudi uspelo.«

R. R.
« Nazaj na seznam