Časopis za pokrajino Posavje
2.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

S septembrom podražitev vrtcev

Objavljeno: Petek, 05.07.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_2408

S četrtkove seje, ki je bila zadnja predpočitniška

Krški občinski svet je na včerajšnji seji potrdil 6- do 10-odstotno zvišanje cen programov v vrtcih po občini Krško. Zvišanju cen, ki bodo stopile v veljavo s šolskim letom 2019/2020, botrujejo predvsem višje plače javnih uslužbencev. V jeseni bo v skupno 71 oddelkov vrtcev po občini Krško vključenih skupno 1200 predšolskih otrok, prostih mest pa bo zmanjkalo za dobrih 40 malčkov, kar pomeni, da bodo morali starši zanje poiskati druge oblike varstva in pomoči.

DSC_2410

Članice in člani krškega občinskega sveta bodo ponovno sedli v svetniške klopi v mesecu septembru. V kolikor se do tedaj izkaže potreba po zasedanju, bodo izvedli korespondenčno (telefonsko) sejo.

Kakor v preteklih letih ostaja izhodišče za plačilo staršev najnižja cena istovrstnega programa v vrtcu na območju občine Krško. Za oddelek prvega starostnega obdobja bo tako za osnovno služila cena v vrtcu Raka, ki bo po novem znašala dobrih 572 evrov, kar pomeni 10,35-% povišanje. Prav tako bo cena raškega vrtca služila za osnovo plačila otroka, vključenega v kombinirani oddelek, ki bo za 6,69 % višja od sedanje oziroma bo znašala dobrih 426 evrov, za oddelke od 3. do 6. starostnega obdobja bo osnova 373 evrov, kar pomeni 6-% povišanje, medtem ko bo za oddelke od 3. do 4. leta starosti vzeta za plačilo cena v vrtcu Leskovec pri Krškem, to je dobrih 410 evrov ali za 8 odstotkov več od sedanje cene. Občinski svetniki so ob tem potrdili tudi dosedanjo olajšavo občine, to je dodatno znižanje plačil v višini 30 %.

Zelena luč za novogradnje in obnove

Svetniki so soglašali tudi z za 0,39 evra višjo ceno storitve Pomoč družini na domu, kar pomeni, da bo po novem ta za uporabnika znašala 6,02 evra na efektivno uro, preostalih 70 % sredstev oziroma 14,09 evra do polne cene, ki znaša dobrih 20 € na efektivno uro, pa bo subvencionirala Občina Krško. Potrdili so tudi več investicijskih dokumentacij: za prizidek k centralni krški knjižnici, za obnovo obstoječe knjižnice in del samostana. Gradnja in obnova knjižnice se bo izvajala v dveh fazah, dela na dobrih 7 mio evrov vredni investiciji pa naj bi bila v celoti zaključena do leta 2022; investicijsko dokumentacijo za novogradnjo skoraj ničenergijskega vrtca na Senovem, ki bo v 7 + 1 oddelku lahko sprejel 176 otrok. Navedena investicija je ovrednotena na okoli 3,3 mio evrov, tako kot za knjižnico pa je občini uspelo pridobiti tudi za senovski vrtec sredstva EKO sklada; investicijsko dokumentacijo za rekonstrukcijo kuhinje, dozidavo dveh učilnic in knjižnice v koprivniški osnovni šoli v vrednosti 1,2 mio evrov, od tega je občini uspelo pridobiti dobrih 740.000 evrov nepovratnih sredstev ter investicijsko dokumentacijo za Dom krajanov na Zdolah, kjer bosta dobila prostor tudi dva oddelka vrtca. Investicija v izgradnjo večnamenskega doma znaša okoli 1 mio evrov, od tega je občina pridobila 578.000 nepovratnih sredstev Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, 340.000 evrov pa sta zagotovila KS Zdole in Župnija Zdole.

B. M.
« Nazaj na seznam