Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sanacija plazu pod cerkvijo v Zabukovju

Objavljeno: Nedelja, 21.04.2024    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Cerkev Sv. Lenarta

Plaz ogroža cerkev sv. Lenarta v Zabukovju v sevniški občini.

V lanskem letu je sevniško občino prizadelo več večjih vremenskih ujm, ki so pustile posledice na cestno-prometni infrastrukturi. Občinska uprava je dogodke prijavila v državni sistem za ocenjevanje škode AJDA, na podlagi podanih ocen škode pa je država občini namenila sredstva za odpravo posledic naravnih nesreč.

Občina Sevnica je sredstva prejela konec lanskega leta, v letošnjem letu pa potekajo aktivnosti za sanacijo najbolj poškodovanega območja, plazu, ki je nastal pod cerkvijo v Zabukovju.

Izdelana je projektna dokumentacija za sanacijo plazu, ki jo je pripravil Gradbeni inštitut ZRMK. Zaradi obsežnosti potrebne sanacije je bil sprejet okvirni načrt sanacije, ki obsega dve fazi. V prvi fazi je predvidena stabilizacija brežine nad cestiščem oziroma pod cerkvijo sv. Lenarta, v drugi fazi pa ureditev brežine pod cestiščem.

Občina Sevnica je v letošnjem letu pristopila k ureditvam, ki so predvidene v prvi fazi. V teh dneh bo objavljeno javno naročilo za izbor izvajalca za sanacijo prve faze, torej stabilizacijo brežine nad cestiščem oziroma pod cerkvijo sv. Lenarta. Na cerkvi sv. Lenarta so se v tem času pojavile večje razpoke, zaznano je posedanje temeljev, zato je ureditev brežine nujno potrebna. Po tej izvedeni sanaciji se bodo lahko pričeli postopki za stabilizacijo cerkve.

Vir: Občina Sevnica
« Nazaj na seznam
»