Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Šarec na Planini: Živimo v lepi državi, ki nam jo zavidajo tudi drugi

Objavljeno: Ponedeljek, 16.09.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Planina-Spomin in opomin 2019 (24)

Premier Šarec je k spomeniku planinskim žrtvam položil venec.

Na drugo septembrsko soboto je na Planini nad Podbočjem potekalo tradicionalno srečanje Spomin in opomin 1942–1991–2019, ki mu je posebno težo letos dala udeležba predsednika Vlade RS Marjana Šarca.

Premier Šarec se je ob prihodu na Planino pred spomenikom sredi vasi najprej poklonil 34 vaščanom, ki so jih 14. in 15. septembra 1942 pomorili ustaši, vas pa požgali, nato pa pri obeležju na vrhu nekdanjega smučišča še dogodku iz konca osamosvojitvene vojne 3. julija 1991, ko je takratna milica zajela 32 pripadnikov Jugoslovanske ljudske armade, ki so po bitki v Krakovskem gozdu bežali proti Hrvaški.
Planina-Spomin in opomin 2019 (75)

Slavnostni govor


 
VSA SLOVENSKA ZGODOVINA JE NAŠA ZGODOVINA
 
»V veselje in čast mi je, da sem lahko danes z vami na tem kraju spomina in opomina na težke čase druge svetovne vojne, ki je tako zarezala v slovenski narod, da še danes ne moremo pozabiti, da se še danes spominjamo teh težkih dni in da še danes ne moremo odpustiti,« je premier začel svoj slavnostni govor pred številnimi zbranimi na slovesnosti. Spomnil je, da se je med 2. svetovno vojno dogajalo marsikaj, tudi izdajalstva.
Planina-Spomin in opomin 2019 (91)

Zbrani na slovesnosti

»In vedno in povsod je veljalo, da tisti, ki izda svoj narod, svojega človeka, ni vreden, da se imenuje pripadnik lastnega naroda. Nikoli in nikjer v zgodovini izdajalci niso bili cenjeni, niso jih cenili niti okupatorji, ampak so jih le izkoristili. Zabloda je misliti, da bi ob morebitni zmagi tretjega rajha Slovenija in Slovenci obstali.« Nadaljeval je, da tudi po 2. svetovni vojni ni bilo vse idealno in pravilno, kot bi si želel narod, saj so se dogajale krivice in stvari, ki državi niso bile v ponos. »Vendar je z današnjega vidika, ko imamo vsega dovolj in živimo v miru, ko smo pozimi na tople, poleti pa na dopustu, nemogoče in nedopustno to ocenjevati, kajti nikoli ne bomo razumeli tistega časa. Lahko se trudimo in si vsak dan prizadevamo za ohranjanje spomina, kar delamo s takšnimi slovesnostmi, kot je današnja, vendar nikoli ne bomo razumeli.« Poudaril je, da je zgodovina, kakršna koli je že bila, naša zgodovina: »Vsa slovenska zgodovina, od Rudolfa Maistra, društva TIGR, narodnoosvobodilnega boja do boja za samostojno Slovenijo je naša zgodovina, na katero smo in moramo biti tudi v bodoče zelo ponosni.«
 
POLITIKA PRIDE IN GRE …
 
Pozval je k spoštovanju in ljubezni lastne države, ki ni abstrakten pojem, ampak smo mi vsi, tako državljanke in državljani kot tisti, ki jo vodijo, kar je včasih tudi neprijetno delo. »Ni vse slabo, živimo v lepi državi, ki nam jo zavidajo tudi drugi. Ne hrepenimo vedno po tistem, česar nimamo, ampak znajmo ceniti tisto, kar imamo. To smo dolžni vsem žrtvam iz pretekle slovenske zgodovine, ki so dali najdragocenejše, kar so imeli, to so njihova življenja,« je še poudaril Šarec. »Politika pride in gre, narod in država pa bosta ostala, če bomo pametni in če bomo držali skupaj,« je sklenil misli predsednik vlade.
 
Zbrane na Planini, med katerimi so bili tudi poslanca v Državnem zboru Dušan Šiško in Igor Zorčič ter državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Gregor Strojin, sta kot gostitelja pozdravila predsednik sveta KS Podbočje Jani Barbič in župan občine Krško mag. Miran Stanko. Za ikonografijo so poskrbeli številni praporščaki borčevskih in veteranskih društev ter spominska Gorjanska četa, za kulturni program pa Pihalni orkester Krško, pevci, recitatorji in plesalci. V imenu domačinov je spomine na vojne grozote opisala Anica Božič.
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte