Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

ŠC Krško-Sevnica bogatejši za FabLab

Objavljeno: Petek, 31.01.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Solski center Krsko-Sevnica-otvoritev laboratorija FabLab (52)

Laboratorij omogoča dijakom razvijanje svojih idej.

V Šolskem centru Krško-Sevnica so v petek, 31. 1., odprli laboratorij FabLab, s čimer so svojim dijakom ponudili prostor, v katerem bodo lahko samostojno razvijali svoje ideje na področju tehnike.

V šolskem centru so se v želji, da dijakom omogočijo takšen prostor, vključili v mrežo odprtih laboratorijev FabLab, kar pomeni odprt, nekomercialen prostor ustvarjanja, kjer lahko posamezniki uporabljajo najnaprednejšo opremo in tehnologije. »Poiskali smo prostor in ga dodatno opremili s pomočjo donatorjev iz lokalnega okolja. Tako imamo danes v laboratoriju na voljo profesionalno opremo:
Solski center Krsko-Sevnica-otvoritev laboratorija FabLab (34)

Dijaki so pripravili kulturni program, v ospredju dijak v vlogi Nikole Tesle.

4-kanalni spominski osciloskop, profesionalni multimeter in funkcijski generator, spajkalno postajo, 3D tiskalnik, zmogljivejše prenosne računalnike … Uredili in obnovili smo tudi sam prostor,« je povedala direktorica šolskega centra Erna Župan Pirkovič. Ureditev laboratorija jih je stala okoli deset tisoč evrov.
 
Dijaki lahko v tem laboratoriju tudi izven pouka ustvarjajo in uresničujejo svoje ideje, pripravljajo eksperimentalni del seminarskih in raziskovalnih nalog, se pripravljajo na tekmovanja ipd. Na ogled so postavili tudi izdelke s tekmovanja Ali je kaj trden most? v gradnji mostov iz špagetov skupaj z napravo za preizkušanje, računalnik za rudarjenje po kriptovalutah in robotsko roko ter delovna mesta z razvojnimi kompleti za elektroniko in računalništvo. Prostor je namenjen dijakom vseh programov, ki jih izobražujejo na šoli, ponudili pa ga bodo v uporabo tudi zunanjim uporabnikom – mladim in ostalim iz lokalnega okolja, da bo laboratorij postal stičišče inovativnih rešitev za okolje. »Želimo si, da bi laboratorij še dodatno opremili oz. mu namenili večji prostor,« je še dejala Župan Pirkovičeva, vendar se ubadajo s prostorsko stisko, zato razmišljajo o prizidku v ta namen.
 
Navdušenje nad novim prostorom, v katerem bodo lahko uresničevali svoje ideje, za kar doma nimajo ustrezne opreme, so izrazili tudi krški dijaki, ki so ob tem pripravili tudi kratek kulturni program. Novo pridobitev so pozdravili tudi evropski poslanec Franc Bogovič, pobudnik Zavezništva za mlade, katerega član je tudi krška šola, krški podžupan Silvo Krošelj in direktor podjetja Kovis, enega od donatorjev, Alen Šinko.

P. P.
 
« Nazaj na seznam
»