Časopis za pokrajino Posavje
3.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Semena sreče so trosili od Radeč preko Sevnice in Krškega do Bistrice

Objavljeno: Sobota, 16.11.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
MC Krško-Rastišče sreče-zaključna konferenca (10)

Zbrani na zaključni konferenci projekta

V Mladinskem centru Krško je v četrtek, 14. novembra, potekala zaključna konferenca regijskega projekta Rast(išče) sreče (RIS), ki je uspešno kandidiral za sredstva CLLD na območju LAS Posavje.

Kot je povedal v. d. direktorja MC Krško Mitja Valentinc, bo mladinski center naslednje leto praznoval 20-letnico, v tem času pa se je vloga in delovanje centra spremenila. »Zaposleni v mladinskem centru so in smo ves čas zasledovali smernice in novosti mladinskega dela ter hkrati uresničevali potrebe mladih v spreminjajoči se družbi,« je dejal. Tako so k ideji projekta Rast(išče) sreče povabili pisano druščino organizacij, ki v Posavju delujejo na področju mladinskega dela:
MC Krško-Rastišče sreče-zaključna konferenca (27)

Mihaela Kovačič in Mitja Valentinc

Družinski inštitut Zaupanje Sevnica, KTRC Radeče in Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli. Glavni izziv je bil, kako aktivirati neaktivne mlade, kako jih doseči, nagovoriti in vključevati. »Vsak partner v projektu je dodal področje, na katerem je močan, in področje, na katerem bi se želel nadgraditi ali vzpostaviti nekaj novega. Združili smo se v močno partnerstvo in dosegli učinek sinergijskega delovanja,« je povedal o 22-mesečnem projektu, ki se je pričel februarja lani, zaključil pa se bo decembra letos. Okoli 200 tisoč evrov vreden projekt sta s 150 tisočaki sofinancirala Evropski sklad za regionalni razvoj ter Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.
MC Krško-Rastišče sreče-zaključna konferenca (33)

Kombi Srečko


 
Vodja projekta Mihaela Kovačič je povedala, da so v projekt 'zapakirali' mladinsko delo. Pri sodelujočih partnerjih (v Krškem, Radečah in Bistrici ob Sotli) so vzpostavili preventivna središča, kamor so lahko mladi prišli po pouku delat domače naloge, se družit, sodelovat na delavnicah, vedno pa so jim bili na voljo tudi mladinski delavci. V Sevnici so se posvetili bolj individualnemu delu z mladimi, t. i. case managementu. Drugi del aktivnosti pa je bilo ulično delo, v okviru katerega so s kombijem, ki so ga poimenovali Srečko, obiskovali razna zbirališča mladih. »Odziv je bil veliko večji, kot smo ga načrtovali ob pripravi projekta, nismo si predstavljali, da bodo mladi te prostore in mladinske delavce vzeli za svoje. Presegli smo vsa naša predvidevanja,« pravi Kovačičeva. Vsi partnerji so skupno zabeležili več kot 3000 obiskov, izvedli so več kot 150 intervencij uličnega dela, več kot 350 intervencij individualnega dela z mladimi, štiri usposabljanja za mladinske delavce in prostovoljce, usposobili so več kot 30 prostovoljcev, vključili več kot 200 staršev ter izdali 100 izvodov zbornika, ki so ga poimenovali »Rastišča sreče v Posavju«. Preventivna središča bodo delovala tudi po zaključku projekta, je pa to odvisno tudi od razpoložljivih sredstev. »Ko pogledamo nazaj, vidimo, da je vsaka organizacija v tem projektu zrasla, postala močnejša, kvalitetnejša in samozavestnejša,« je zaključil Valentinc.
 
Na zaključni konferenci so predstavniki sodelujočih partnerjev (Barbara Masnik in Matic Ivanšek iz MC Krško, Katja Kugler iz DI Zaupanje, Adrijana Čede, Vitja, Borja in Vesna Marucelj Černelč iz MD Bistrica ob Sotli ter Duška Kalin iz KTRC Radeče) na različne načine (skozi foto zgodbo, igro vlog, filme …) predstavili potek aktivnosti v posamezni lokalni skupnosti.
 
Poleg uličnega dela s Srečkom je bila posebnost projekta tudi svetovanje za starše vključenih otrok oz. individualno svetovanje. »Ugotovili smo, da je program pravzaprav izjemno potreben. Zelo pomembno je namreč krepiti tudi družino, ne samo otroke, izjemno pomembno je, da ob tem pomagamo tudi staršem. Če okrepiš starše, okrepiš tudi otroka,« je poudaril Damjan Ganc iz DI Zaupanje, kjer so v projektu zaposlili strokovno delavko – družinsko terapevtko, pridobili pa so tudi sredstva za nadaljnje triletno delovanje na tem področju.
 
Zaključne konference so se udeležili in pozdravili prizadevanja v tovrstnih projektih tudi župani sodelujočih občin mag. Miran Stanko, Franjo Debelak, Tomaž Režun in Srečko Ocvirk. Srečanje so zaključili z neformalnim druženjem v klubu MC Krško.
 
P. P., foto: P. P. in MC Krško
« Nazaj na seznam