Časopis za pokrajino Posavje
23.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Seniorji in Lenarčič o znanosti in gospodarstvu

Objavljeno: Torek, 05.11.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
GEN-seniorji-Jadran Lenarčič (31)

Člani društva na pogovoru z eminentnim gostom

Posavski seniorji so danes dopoldne v svoji tradicionalni 'bazi' – prostorih GEN energije v Vrbini gostili direktorja Inštituta Jožef Stefan prof. dr. Jadrana Lenarčiča.

Kot je povedal predsednik Posavskega društva seniorjev menedžerjev in strokovnjakov Viljem Glas, so se za povabilo Lenarčiča odločili na lanskem društvenem obisku Inštituta Jožef Stefan. »Smatramo, da bodočnost sloni na znanosti, kar v Sloveniji sicer ni ravno priznano, morda na besedah že, ne pa tudi na dejanjih,« je izbor gosta utemeljil Glas. V Sloveniji smo leta 2011 sprejeli raziskovalno in inovacijsko strategijo, a smo praktično takoj zatem, opozarja Glas, skrčili sredstva za znanost.
GEN-seniorji-Jadran Lenarčič (30)

Prof. dr. Jadran Lenarčič

Glede odnosa med znanostjo in gospodarstvom v Posavju Glas pravi, da je s padcem nekdanjih gospodarskih velikanov padel tudi ta nivo tega odnosa. »Zanima nas, ali se je do danes situacija kaj spremenila, ali je le prišlo do spoznanja, da brez znanosti ni razvoja, napredka in preboja v konkurenčnosti Slovenije na svetovnem trgu,« je še dejal prvi med seniorji.
 
Glas je v uvodu predstavil eminentnega gosta, ki od leta 2005 vodi največji slovenski javni raziskovalni zavod z več kot tisoč zaposlenimi, od tega je skoraj polovica doktorjev znanosti. Poleg svojega raziskovalnega dela, zlasti na področju robotike, je znan tudi kot slikar, zato je tokrat občinstvu spregovoril o ustvarjalnosti in njenem pomenu na vseh ravneh človeškega življenja in dela. Glede sodelovanja med znanostjo in gospodarstvom pa je za naš medij dejal, da to ni enostavna zadeva: »Na eni strani mora biti v gospodarstvu interes in dejansko nuja, da sodeluje z znanostjo, znanost pa mora na drugi strani tekmovati s svetom. To sta dva različna svetova, vendar ko ju uspeš povezati, za kar potrebuješ veliko energije, lahko dobiš zelo zanimive in pomembne rezultate za obe strani.« Po njegovih besedah smo v Sloveniji na tem področju precej zaostali, saj v zadnjih 25 letih svoje vloge ni zadostno odigrala država, tako da se na vseh straneh trudijo, da te odnose dvignejo na višjo raven. »Deloma nam to uspeva, tu in tam prihaja do zelo zanimivih rezultatov, vendar to ni plod sistemskega pristopa,« pravi Lenarčič, saj naš inovacijski sistem ne deluje, kot bi moral. Kljub temu je optimist in pohvali tiste, ki jim je uspelo prenesti kakšen raziskovalni dosežek v prakso. »Sicer pa je to dvosmerna avtocesta: tako kot prihajajo rezultati iz znanosti v gospodarstvo, prihajajo tudi iz gospodarstva v znanost.« Najpomembnejši partner Inštituta Jožef Stefan iz posavskega gospodarstva je Nuklearna elektrarna Krško, s katero sodelujejo pri vrsti projektov, ostalih posavskih podjetij pa med njihovimi partnerji ni zaslediti.

P. P.  
 
« Nazaj na seznam