Časopis za pokrajino Posavje
4.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sevniški grad pogosta izbira mladoporočencev

Objavljeno: Petek, 10.01.2020    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Grad Sevnica

Grad Sevnica je priljubljena lokacija za poročno slovesnost.

Po podatkih Upravne enote Sevnica so se v letu 2018 v občini Sevnica poročili 103 pari, v letu 2019 pa je zakonsko zvezo sklenilo 91 parov.

Pari se v Sloveniji lahko poročajo v uradnih prostorih ali pa izberejo neuradne kraje za poroko. Na območju sevniške občine sta uradna prostora, namenjena sklepanju zakonskih zvez, poročna dvorana na gradu Sevnica in Upravna enota Sevnica. V lanskem letu se je v poročni dvorani poročilo 18 parov, največ v mesecu maju. Leto prej je poročno dvorano za poroko izbralo 30 parov, največ v avgustu. Na matičnem uradu se je v letu 2019 poročilo 19 parov, leto prej pa 16 parov.

Poročna dvorana_Grad Sevnica

Poročna dvorana je v 2. nadstropju gradu.

Poleg poročne dvorane sta v sevniški občini za poročanje priljubljeni še lokaciji Malkovec in grajski park gradu Sevnica. Obe lokaciji sodita pod t. i. neuradne prostore za poroke, zato je poročni obred na teh lokacijah plačljiv. Kljub temu se je v letu 2019 na Malkovcu poročilo 26, v grajskem parku pa 12 parov, največ junija. Pari so za lokacijo svoje poroke izbrali tudi druge kraje v občini Sevnica, med drugim Lisco, Šentjanž in Studenec.

V sevniški občini pare poročajo tri matičarke in štirje pooblaščenci. Največ poročnih obredov opravijo spomladi ter v poletnih in jesenskih mesecih. V letu 2019 je župan Srečko Ocvirk simbolično poročil pare na kar štirih jubilejih ob 50. obletnici poroke in na enem jubileju ob 70. obletnici poroke.

Vir: Občina Sevnica, foto: S. R., N. M.

 
« Nazaj na seznam