Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Simon Geršak in Blaž Tratar zlata maturanta krške srednje strokovne šole

Objavljeno: Petek, 05.07.2024    Rubrika: NOVICE Redakcija
Srednja sola Krsko - podelitev spriceval poklcne mature (57)

Zlata maturanta Simon Geršak in Blaž Tratar z Andrejem Lešnjakom, Jožetom Pavlovičem in Miranom Pungerčičem

Včeraj se je za dijake, ki so v spomladanskem roku uspešno opravili zaključne izpite in poklicno maturo, uradno zaključilo šolanje na srednji šoli. Kot je dejal na dopoldanski podelitvi maturitetnih spričeval v Srednji šoli Krško Andrej Lešnjak, direktor družbe Q Techna, Instituta za zagotavljanje in kontrolo kakovosti iz Ljubljane, s podružnico v Krškem, so s poklicno maturo dijaki opravili zrelostni izpit, dokazali standard znanj srednjega in poklicno-tehniškega izobraževanja, ki jim ga ne more nihče več odvzeti in jim je podlaga bodisi za zaposlitev bodisi za nadaljnji študij in usposabljanja.

Srednja sola Krsko - podelitev spriceval poklcne mature (49)

Ostali odlični na maturi

Slovo od dijakov pa je ravnatelj Srednje šole Krško in direktor Šolskega centra Krško-Sevnica Jože Pavlovič pospremil z besedami, da so bila leta izobraževanja na šoli pospremljena tako z osebnimi uspehi kot tudi ovirami, ki so jih morali premagovati, vendar pa je prepričan, da je uspelo učiteljem podati dovolj strokovnega znanja za nadaljevanje njihove poklicne pa tudi osebne rasti, saj so si na šoli prizadevali poleg rednih učnih vsebin pri vsakem posamezniku spodbujati tudi njihove nadarjenosti, ki so jih izkazovali na drugih področjih. Ob tem jih je še povabil, da tudi v bodoče obiščejo šolo in učitelje; veseli jih bodo, če jim bodo povedali, kako jim gre v življenju, veseli jih bodo tudi čez leta, če bodo z njimi delili radostno novico, da so postali starši ….

Srednja sola Krsko - podelitev spriceval poklcne mature - odlicnjaki(20)

Odličnjaki, ki so vse letnike zaključili z odličnim uspehom

Zatem je ravnatelj Pavlovič podelil knjižne nagrade za odličen uspeh, ki so ga dosegli v zaključnem letniku, tega so dosegli Žan Gramec in Klemen Novak (oba S3E), Žiga Bajc in Nik Zavišek (E3C), Jakob Pavlič in Niko Preskar (S4A), Urh Koritnik in Sebastjan Kuntarič (E4A), Lovro Marinčič, Blaž Tratar in Matija Sodec Bogolin (R4A) in Simon Geršak (E2PTI).

Triletno šolanje trije dijaki zaključili z odličnim uspehom

Srednja sola Krsko - podelitev spriceval poklcne mature (66)

Prejemniki nagrad za posebne dosežke

Na zaključni izpit se je prijavilo 49 dijakov, od tega jih je pogoje za opravljanje zaključnega izpita izpolnjevalo 41. Kandidati so opravljali zaključni izpit v programih srednjega poklicnega izobraževanja elektrikar, oblikovalec kovin, orodjar, avtoserviser in strojni mehanik, v programu nižjega poklicnega izobraževanja pa za pomočnika v tehnoloških procesih. Pisni in ustni izpiti ter izpiti iz praktičnega dela so potekali med 9. in 28. junijem, v spomladanskem roku pa ga je uspešno opravilo 40 od 41 prijavljenih ali 97,6 %. Med temi triletno šolanje z odličnim uspehom na zaključnih izpitih dosegli Klemen Novak (S3E), Žiga Bajc (E3C) in Nik Zavišek (E3C).

Sedem odličnih tehnikov elektrotehnike, strojništva in računalništva, med njimi dva zlata maturanta

Srednja sola Krsko - podelitev spriceval poklcne mature (80)

Podelitev spričeval poklicne mature so zaokrožili s skupinsko fotografijo maturantov in prisotnih učiteljev

Kot je povedal dolgoletni tajnik poklicne mature Miran Pungerčič, se je na opravljanje poklicne mature - pisni in ustni izpiti so potekali med 29. majem in 21. junijem - prijavilo 75 kandidatov, pogoje za opravljanje pa je izpolnilo 67 kandidatov, in sicer 61 redno šolajočih in šest kandidatov prejšnjih generacij. Od redno šolajočih jih je 57 uspešno opravilo poklicno maturo, s čimer so dosegli skpno 94,4 % uspeh, od šestih kandidatov prejšnjih generacij pa sta bila uspešna le dva. Poklicna matura je potekala v programih elektrotehnik, strojni tehnik in tehnik računalništva. Odličen uspeh na maturi sta z 20 točkami dosegla Marko Mlakar (tehnik računalništva) in Žak Kolenc (strojni tehnik), še s točko več (21 točk) so se med odličnjake na spomladanski maturi zapisali: Matija Sodec Bogolin in Lovro Marinčič (oba smer tehnik računalništva) ter Jakob Pavlič (strojni tehnik), izjemen splošni uspeh pa sta z 22 od 23 možnih točk na poklicni maturi, s čimer sta postala zlata maturanta, dosegla Simon Geršak (elektrotehnik) in Blaž Tratar (tehnik računalništva). Vsem dijakom, ki so z odličnim uspehom zaključili šolanje, so Pungerčič, Pavlovič in Lešnjak podelili poleg knjižnih daril tudi kovčke s kompleti kvalitetnega orodja, ki jih je na nagrado prispevalo podjetje Q Techna.

Nagrade za posebne dosežke

Ob izvrstnem glasbenem programu, ki so ga izvedli dijaki, so ob zaključku podelili tudi tri posebna pohvale za dosežene posebne dosežke tudi na drugih področjih v času štiriletnega šolanja, ki so jih prejeli Tjaž Nanut, Blaž Tratar in Žak Kolenc. Nanut se je izkazal na državnem tekmovanju elektrotehnikov, na katerem je sošolcem dosegel visoko uvrstitev, še posebej pa vzbudil pozornost z izdelavo visokonapetostnega zvočnika, s katerim je navdušil tudi lokalne gospodarstvenike na podelitvi priznanj na najboljše inovacije v regiji. Tratar je vsa štiri leta šolanja zaključil z odličnim uspehom in uspešno zastopal šolo tudi na športnih tekmovanjih v košarki, saj je tudi član slovenske košarkaške reprezentance, s katero je nastopil tako na evropskem kot svetovnem prvenstvu. Kolenc se je izkazal na področju 3D modeliranja. S svojim modelom 3D tiskan menjalnik je z ekipo sošolcev zastopal šolo na srečanju strojnih šol Slovenije, prav tako pa dvakrat sodeloval na Audax natečaju, na katerima je bil prejemnik nagrad.

B. M.
« Nazaj na seznam
»