Časopis za pokrajino Posavje
16.09.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sindikat upokojencev Slovenije se je srečal v Brežicah

Objavljeno: Četrtek, 06.06.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
zsss_sindikat_upokojencev_slovenije20

Zbrani udeleženci srečanja Sindikata upokojencev Slovenije in povabljeni gostje v brežiški športni dvorani

Približno 300 upokojencev iz vse Slovenije se je danes zbralo na srečanju Sindikata upokojencev Slovenije v Brežicah, kjer je uvodni del potekal v športni dvorani, nato pa so se udeleženci razdelili v skupine, pri čemer so se nekateri pomerili v športnih igrah, drugi pa so odšli na sprehod po mestu in se ustavili tudi pri spomeniku »kose«.

zsss_sindikat_upokojencev_slovenije61

Predsednica sindikata Francka Ćetković (levo) med nagovorom pri spomeniku »kose«

V uvodnem delu je člane sindikata pozdravil in nagovoril brežiški župan Ivan Molan, ki jim je izrazil dobrodošlico in prijetno počutje skozi dan ter podprl njihova prizadevanja pri izboljšanju položaja upokojencev in starejših. Kot je v nadaljevanju dejala predsednica Sindikata upokojencev Slovenije Francka Ćetković, je vlada varčevalne ukrepe, ki so bili uvedeni z zloglasnim Zakonom o uravnoteženju javnih financ (ZUJF), ukinila že za vse kategorije prebivalstva, razen za upokojence, na katerih še vedno varčuje. Sindikat zato zahteva, da tudi upokojencem vrnejo začasno odvzete pravice. »Na naših ramenih se še vedno udejanja varčevanje, fiskalno pravilo, smo zapostavljeni, odpisani. Zaenkrat ni še nič uresničeno, kar je koalicija zapisala v svojem sporazumu,« je poudarila in dodala, da z današnjega srečanja pošiljajo javni poziv oz. pismo predsedniku vlade, ministricam in ministrom ter poslanskim skupinam z naslednjimi zahtevami: »Prvič, do marca 2020 zahtevamo, da nam izplačate sredstva, ki so nam bila odvzeta zaradi neusklajevanja pokojnin, tj. zahteva za izredno uskladitev pokojnin za 7,2 %, polovico tega nam morate izplačati najkasneje do novembra tega leta; kot drugo zahtevamo, da zapišete v zakon, da bo regres za upokojence 600 evrov za vse tiste, ki ne dosežejo pokojnine 800 evrov, za ostale 300 evrov, pri čemer mora biti regres izplačan konec maja vsako leto; kot tretje zahtevamo, da se naredi analiza, s katero se ugotovi vse anomalije, ki so se dogodile s spremembami zakonov ZPIZ-1 in ZPIZ-2, ter da se v enotnem pokojninskem sistemu zagotovi pravičnost; kot četrto zahtevamo, da vlada vendarle sprejme izhodišča za pripravo raziskave minimalnih življenjskih stroškov za starejše od 60 let, da se bo ugotovilo, kaj je realna pokojnina, ki jo potrebujemo,« je naštela in odločno dejala, da želijo vse odgovore, kako bodo uresničili njihove zahteve, do konca avgusta. »Predsednik vlade, ministrice, ministri in vsi poslanci, ne silite nas v to, da pridemo iz cele Slovenije z avtobusi pred vaše vladne in druge palače ter zahtevamo svoje pravice. Lahko izkoristimo tudi možnost ustavne pritožbe zaradi neenakopravnosti v pokojninskem sistemu,« je še poslala apel državnemu političnemu vrhu in sklenila, da »država, ki pozablja na starejše, ni zdrava država«.

Besede predhodnice je podprla predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič, med udeleženci je bil tudi njen predhodnik Dušan Semolič. Za povezovanje uvodnega dela srečanja je poskrbela Ivica Sotelšek, za glasbene točke pa Manca Mihelin in Vilko Urek.

Del udeležencev srečanja se je nato odpravil na ogled Brežic, vmes se je ustavil pred spomenikom kmečkim puntom, žrtvam fašističnega nasilja in borcem NOB oz. »kosami«, kjer je Ćetkovićeva poudarila, da Sindikat upokojencev Slovenije sledi tradicijam slovenskega uporništva, zato zahteva, da upokojencem popravijo krivice, ki so jim jih zakrivili, ker pokojnin več let niso usklajevali v skladu z zakonom. Drug del udeležencev pa je ostal v športni dvorani, kjer so potekala športna tekmovanja v streljanju z zračno puško, namiznem tenisu, pikadu in šahu ter balinanju (potekalo v Krškem).

R. R.
« Nazaj na seznam