Časopis za pokrajino Posavje
26.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sistemska ureditev dolgotrajne oskrbe je nujna

Objavljeno: Četrtek, 23.01.2020    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Most, posvet (16)

Sodelujoči na posvetu o sistemski ureditvi dolgotrajne oskrbe starejših v okviru projekta Most

V včerajšnjem poznem sredinem popodnevu so na okrogli mizi o dolgotrajni oskrbi v dvorani Občine Krško soočili mnenja predstavniki projekta »Most«, predstavniki Ministrstva za zdravje in partnerji ter podporniki pilotnega projekta »Most«. O izjemno pomembni temi, ki zadeva vse nas, so soočili mnenja tisti, ki se vsakodnevno ukvarjajo s skrbjo za druge in se zavedajo, kaj je tisto, kar njihovi uporabniki potrebujejo in kar bomo sčasoma potrebovali vsi.

Osrednji gostje okrogle mize so bili gostiteljica dogodka Carmen Rajer, vodja pilotnega Projekta »MOST« in vodja pomoči na domu, Klavdija Kobal Straus in Janez Praček z Ministrstva za zdravje, direktorica Doma za starejše občane Krško Nuša Masnik, direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar, Janja Zorko Kurinčič, dr. med., specialistka spl. med. in strokovna vodja ZD Krško, Silvo Krošelj, podžupan občine Krško in Anka Vučajnk iz Varstveno delovnega centra Krško - Leskovec.

DOLGOŽIVOST PREBIVALSTVA NAJ NE BO BREME, TEMVEČ DOSEŽEK DRUŽBE

Most, posvet (20)

Del sodelujočih v projektu Most

Družba se stara in hkrati spreminja. Če je še pred 50 leti družina vključevala tudi stare starše, se danes ob vseh obveznostih zdi skoraj nemogoče skrbeti za razširjeno družino. Kako se znajdejo starši ali stari starši, medtem ko ste v službi? Kako se z vsakdanjimi opravili soočajo tisti, ki živijo povsem sami? Sistemske ureditve dolgotrajne oskrbe zaenkrat v Sloveniji nimamo, s projektom »Most«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, pa testirajo nove rešitve na tem področju.

Okrogla miza, ki so jo snovalke in snovalci poimenovali Javna tribuna o Projektu integrirane oskrbe v občini Krško »Most«, se je pričela z ogledom krajšega videa o projektu. Predstavljen je bil pomen intergrirane oskrbe za starejše kot kvalitete življenja starejših skozi delo timov in odzivi uporabnikov storitve. Sodelujoči v projektu »Most« že leto dni obiskujejo uporabnike na njihovem domu ter jim nudijo brezplačne storitve. Kombinacija socialnih in zdravstvenih storitev pri obravnavi tistih, ki potrebujejo pomoč, se je izkazala za izjemno uspešno. Uporabniki so zadovoljni z obiski članov projekta »Most« ter novimi storitvami, ki jih prejemajo. Predvsem pa izpostavljajo dejstvo, da lahko zaradi storitev, ki jim omogočajo večjo samostojnost, ostanejo doma, kjer se najbolje počutijo.

VSAK ČLOVEK BI MORAL IMETI PRAVICO IZBIRE, KJE IN KAKO ŽELI PREŽIVETI STAROST

Most, posvet (19)

Razmišljanja sogovornikov je spremljalo lepo število občank in občanov.

»Odzivi na projekt Most so izredni, ljudje vse bolj prepoznavajo, kaj jim storitve prinašajo. Mislim, da so začutili vsi naši uporabniki, njihove družine in naši partnerji, da nam je vsak človek pomemben. Vsi moramo imeti pravico do izbire, kje želimo biti na starost,« je izpostavila Carmen Rajer, obenem pa poudarila, da dolgoživeča družba ne sme biti breme, temveč dosežek. »Svoje hčere ne želim vezati, da bo skrbela zame na starost, za to mora ustrezno poskrbeti sistem dolgotrajne oskrbe,« je zaključila.

»Ko bo prišel trenutek, ko ne bom več mogla skrbeti zase, bi želela biti v rokah organizirane pomoči, da ne bi bila breme otrok,« je  razmišljala Nuša Masnik, direktorica Doma za starejše iz Krškega in z integrirano oskrbo na domu, ki jo omogoča projekt »Most«, lahko ljudje ostanejo dlje v domačem okolju, so bolj samostojni in uživajo kakovostno življenje. »Ljudje se odločijo za odhod v dom šele, ko res ne morejo več skrbeti zase. Mi podpiramo, da bi se čim bolj razvijale storitve izven institucij, sami namreč ne moremo pokrivati vseh potreb v okolju,« je še dejala Nuša Masnik, »nam projekt Most nikakor ni konkurenca, mi smo drug drugemu v pomoč.«

»Opažam, da starejši kot so, raje so doma. Življenjske razmere so se spremenile, sistem pa se ne prilagaja dovolj hitro. Človeku moramo omogočiti dostojno življenje,« je prepričana Janja Zorko Kurinčič, dr. med., strokovna vodja iz Zdravstvenega doma v Krškem. Svoje besede je ponazorila z izkušnjo s terena, kjer je skrbela za oslabelega moškega na domu, ki je imel ob sebi svojo družino. Ko so jo poklicali, da je umrl, je prišla k njim domov, kjer so vsi njegovi najdražji stali ob njegovi postelji. »Nekaj tako lepega, mirnega in spoštljivega je bilo v tem trenutku. Takšen lep odhod je bil, umrl je doma, ob svojih domačih ...« je zaključila zgodbo zdravnica in ganila prisotne.

»V bolnišnici se soočamo z zelo težkimi situacijami, ko ljudje nikakor ne morejo skrbeti sami zase. Pojavi se težava, kam namestiti takšne ljudi, saj so domovi za ostarele polni. Človeka ne moremo postaviti pred vrata, če vemo, da za njega ne bo poskrbljeno. Zato podpiramo ta projekt,« poudarja Anica Hribar, direktorica bolnišnice Brežice in podarila, da gre za vzajemno sodelovanje in podporo.

DOLGOTRAJNA OSKRBA ZA VSE?

Projekt »Most« je podaljšan do konca leta 2020, zaenkrat pa nihče ne ve, kakšna bo prihodnost dolgotrajne oskrbe. Konec januarja gre predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi v javno obravnavo, vlada pa načrtuje sprejetje najkasneje avgusta 2020.

»Ne predstavljamo si, kaj bomo rekli uporabnikom konec leta, ko bomo zaključili s projektom,« je svojo zaskrbljenost izrazila Suzi Kvas, direktorica zavoda SOCIO Celje, ki je partner projekta Dolgotrajna oskrba v Celju. Kot je dejala, opažajo, da so ljudje zelo osamljeni in da so njihovi uporabniki od vsega najbolj veseli njihove družbe. Ker za marsikaj v državi najdemo denar, bi ga zagotovo, kot je dejal podžupan občine Krško Silvo Krošelj, tudi za sistemsko ureditev dolgotrajne oskrbe. Kot je povedal, je bila občina Krško pobudnik takšnega projekta in se je za to, da je v Posavje res prišel, močno prizadevala. »Že zdaj, po letu in pol delovanja, se je izkazalo, kako pomemben je ta projekt, vpet je v celotno življenje,« je dejal in dodal, da verjame, da bo takšen projekt obstal.

»Ti projekti so zelo pomembni, da se lahko sistem učinkovito načrtuje. Rezultati so že prinesli dopolnjevanje rešitev za dolgotrajno oskrbo. Graditi moramo integrirane sisteme - to je odgovor na starajočo se družbo. Z dodatnimi viri financiranja bomo zagotovili, da bodo storitve na voljo vsem, ne glede na premoženje,« je izpostavila Klavdija Kobal Straus z Ministrstva za zdravje. »Smo na dobri poti, da sistemsko uredimo dolgotrajno oskrbo, pri tem nam bodo pomagali pilotni projekti,« verjame Janez Praček, prav tako z Ministrstva za zdravje.

A. Kesar, foto: S. Radi
« Nazaj na seznam