Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Slapar: Osamosvojitev je zasluga celotnega naroda

Objavljeno: Četrtek, 27.12.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
Krsko-proslava-dan-samostojnosti-in-enotnosti (12)

Proslave se tradicionalno udeleži posavski politični vrh.

Osrednjo posavsko proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti, s katerim se spominjamo enotne odločitve slovenskega naroda za samostojno državo, je tudi letos v Kulturnem domu Krško pripravila Občina Krško.

Krsko-proslava-dan-samostojnosti-in-enotnosti (29)

Slavnostni govornik general Janez Slapar

Slovesnost, ki so se je udeležili posavski župani mag. Miran Stanko, Ivan Molan, Srečko Ocvirk in Tomaž Režun, nekateri podžupani in občinski svetniki, evropski poslanec Franc Bogovič, poslanci v Državnem zboru Igor Zorčič, Tomaž Lisec in Dušan Šiško ter številni drugi Posavci in Posavke, se je pričela s prihodom in postrojem praporščakov veteranskih in častniškega združenja.

STANKO: SAMOSTOJNI SMO LAHKO IZKORISTILI POTENCIALE

Krsko-proslava-dan-samostojnosti-in-enotnosti (56)

Simfonični orkester GŠ Krško s solistoma Aljažem Farasinom in Anjo Žabkar

Uvodoma je zbrane nagovoril gostitelj, župan občine Krško mag. Miran Stanko. Spomnil je na odločitev Slovenk in Slovencev pred 28 leti za življenje v samostojni državi, pri tem pa so pokazali največjo mero enotnosti v zgodovini. »Samostojna država nam je omogočila, da smo v polni meri lahko razvili svoje potenciale na vseh področjih. Če bi ostali del širše nekdanje države, bi bilo to nedvomno težje. Plebiscit je zato brez dvoma najpomembnejši politični akt v novejši slovenski zgodovini,« je poudaril. Povezovalni duh tistega časa in neomajna volja naj nam bosta tudi danes navdih za prihodnost, je še dejal krški župan, še bolj uspešni pa smo lahko le, če bomo uspeli uresničiti, uveljaviti in spoštovati vrednote in načela, katerim smo se takrat zavezali. Ker smo se v minulem letu poklonili 100-letnici smrti našega največjega pisatelja Ivana Cankarja, je spomnil na njegovo razmišljanje o slovenski samostojnosti in navedel njegove besede nekaj mesecev pred smrtjo: »Narod potrebuje v težkih časih vse svoje sile, kliče vse in vsakogar. Če kdaj, je v teh časih potrebno, da si zvesto pogledamo iz obraza v obraz, da si sežemo v roke, da se strnemo v eno vrsto.«

SLAPAR: PLEBISCIT JE POKAZAL NEVERJETNO ENOTNOST

Letošnji slavnostni govornik je bil dolgoletni general in eden najpomembnejših posameznikov osamosvojitvene vojne, takratni načelnik Republiškega štaba Teritorialne obrambe Janez Slapar. Spomnil je na razglasitev rezultatov plebiscita o samostojnosti pred 28 leti. »Plebiscit, ki je pokazal neverjetno enotnost prebivalcev Slovenije, je bil velika obveza za politične odločevalce in tudi za nas, teritorialce, ki smo sprejeli odgovornost za vojaško zavarovanje Slovenije na njeni poti v samostojnost,« je dejal in povzel predhodne dogodke, katerih posledica je bil plebiscit. Izpostavil je osamosvojitveno vlogo Teritorialne obrambe, ki je bila ustanovljena leta 1968, leta 1995 pa se je preimenovala v Slovensko vojsko. »Teritorialna obramba leta 1900 ni bila ne partijska ne Demosova vojska, bila je naša, slovenska,« je poudaril in dodal, da takrat ni bila za nikogar moteča, kot je to postala v zadnjem času, predvsem v boju za prilaščanje zaslug za osamosvojitev. »Interpretacije, da je bila osamosvojitev samo zasluga nekaterih posameznikov, so zgrešene. Osamosvojitev je zasluga številnih, predvsem pa celotnega naroda, ki je bil aktiven že nekaj let prej, je zasluga milijona in 290 tisoč Slovencev, ki so na plebiscitu enotno oddali glas za našo samostojnost.«

Umetniški program je že tradicionalno oblikoval Simfonični orkester Glasbene šole Krško pod taktirko Petra Gabriča in s solistoma Anjo Žabkar in Aljažem Farasinom ter znova navdušil posavsko občinstvo. Slovesnost je povezoval Žiga Kump, scenografijo so prispevale članice Kulturnega društva Prostor vmes.

P. P.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte