Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Slomškov večer v brežiškem Slomškovem domu

Objavljeno: Torek, 11.06.2019    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Projekt o Slomsku-_52
Na binkoštni večer se je v brežiškem Slomškovem domu odvila kulturno-izobraževalna prireditev, posvečena Antonu Martinu Slomšku. Ekipa študentskega inovativnega projekta za družbeno korist ŠIPK - Po sledeh Antona Martina Slomška v občini Brežice je 9. 6. v Brežicah med drugim premierno predstavila 10-minutni dokumentarni film o Slomškovem delovanju v Brežicah z istoimenskim naslovom.

Film, ki je nastal na osnovi štirimesečnega raziskovalnega dela po občini Brežice ter drugih slovenskih občinah in krajih, povezanih s Slomškom (Olimje, Maribor Vuzenica …), bo seveda na voljo zainteresirani javnosti. Poleg filma so študenti Fakultete za turizem Univerze v Mariboru, ki je nosilka projekta, Fakultete za logistiko, Filozofske fakultete in Teološke fakultete Univerze v Ljubljani Maja Alif, Katja Kokot, Kaja Šetinc, Patricija Kelhar, Alja Grešak, Maruša Nartnik, Jolanda Pinterič in Jure Brglez pod mentorstvom vodje projekta doc. dr. Jasne Potočnik Topler s Fakultete za turizem in pod mentorstvom strokovne sodelavke projekta, predsednice partnerskega Društva 1824 mag. Mojce Strašek Dodig predstavili tudi plakat, ki bo v Slomškovem domu v Brežicah na ogled, v spomin in opomin ter kot didaktični pripomoček.

Študenti z mentoricama v okviru projekta, ki ga sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, načrtujejo tudi izid monografije o Slomškovem delovanju in izročilu. Brežice z okolico se ponašajo z izjemno bogato kulturno dediščino, kar je včasih premalo poudarjeno. Del kulturne dediščine predstavlja tudi zapuščina slovenskega pesnika, učitelja, duhovnika in intelektualca Antona Martina Slomška, ki je del svojega življenja preživel v Brežicah, na kar danes spominjajo Slomškova ulica, Slomškov dom, Društvo 1824 itd. V nedeljo zvečer je na prireditvi v Slomškovem domu glasno odmevala misel, da je Slomškovo izročilo še zelo živo, njegova dediščina pa ni pomembna le za različne skupine lokalnega prebivalstva, ampak predstavlja potencial tudi v turističnem smislu, Brežice so namreč izjemno zanimiva destinacija za turiste, tudi romarske. S projektom so si študenti nabrali nova znanja in veščine, srečali nove zanimive sogovornike, spoznali pomen in vlogo Društva 1824 ter njegovo vlogo pri oživljanju in ohranjanju Slomškovega doma ter Slomškovega izročila, Fakulteta za turizem pa je znova dokazala, da ima v Brežicah pomembno mesto tudi, ko gre za sodelovanje z negospodarskim in neprofitnim sektorjem.

Za kulturni program prireditve so poskrbeli sestri Nastja Galič in Kaja Galič Lenkič na violinah ter Matija Dodig na harmoniki.

Vir: Fakulteta za turizem Brežice
Foto: Davor Lipej
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Vesele praznike!

19.05.2020 | Oglas

Igrače