»Slovenija v srcu in slovenska hrana v želodcu«
Objavljeno:
Petek, 15.11.2024 Rubrika:
NOVICE Redakcija
Po uvodni prireditvi v šolski avli ...
S
tradicionalnim slovenskim zajtrkom v šolah, vrtcih in drugih vzgojno-izobraževalnih ustanovah se je danes
zaključil prvi teden slovenske hrane, ki je izšel iz dneva slovenske hrane.
Projektu
Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je nastal na pobudo
Čebelarske zveze Slovenije in desetih stanovskih organizacij, so se pridružili tudi na
Osnovni šoli Koprivnica, kjer letos obeležujejo 160-letnico šolstva (osrednja prireditev bo v decembru), oktobra pa so sodelovali tudi pri 90-letnici
Čebelarskega društva Senovo – Brestanica, kamor so vključeni tudi koprivniški čebelarji. Letošnji projekt je sicer potekal pod sloganom
»Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. V prejšnjih letih so vsako leto posebej izpostavili eno izmed njegovih sestavin, letos pa so enakomerno izpostavili kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo slovensko sadje – vseh pet sestavin, ki jih za zajtrk ponudijo že od samega začetka tega projekta.
... so šolarji in gostje sedli k zajtrku.
Preden je
105 koprivniških šolarjev in 43 vrtičkarjev sedlo k zajtrku, so v šolski avli pripravili krajšo prireditev, saj so jih ob tej priložnosti obiskali župan
Mestne občine Krško Janez Kerin, predsednik sveta KS Koprivnica
Damjan Bogovič, predsednik
Čebelarske zveze Krško in podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije
Anton Urek in predsednik
Čebelarskega društva Senovo – Brestanica Vlado Grahovac.
S koprivniškimi učenci je zajtrkoval tudi župan Janez Kerin.
Ravnateljica koprivniške šole
Anemari Kapler je v uvodnem nagovoru izpostavila, da na dan, ko poteka tradicionalni slovenski zajtrk, »praznujemo bogastvo naše naravne dediščine in spoštujemo delo slovenskih pridelovalcev ter čebelarjev. Na šoli so izredno ponosni na številne mlade čebelarje, saj dva čebelarska krožka, ki ju vodita
Metka Uršič in Kaja Preskar, obiskuje kar 46 šolarjev in šolark, za šolski čebelnjak pa skrbi
Tadej Klavžar.
Župan
Kerin je izpostavil pomen zavedanja o zdravi slovenski hrani in napovedal, da bo leta 2026 v Krškem potekal slovenski dan čebelarstva.
Urek je poudaril, da ima koprivniška šola zagotovo enega najvišjih deležev učenk in učencev pri čebelarskem krožku, kjer spoznavajo pomen pridelave in uporabe zdrave domače hrane. »Imejmo Slovenijo v srcu in slovensko hrano v želodcih,« je zaključil. Tudi
Grahovac je pohvalil trud koprivniških čebelarskih mentoric, ki vzgajajo nov rod čebelarjev,
Bogovič, tudi sam čebelar, pa jim je položil na srce, naj cenijo trud domačih kmetov in drugih pridelovalcev hrane.
Po programu, ki ga je popestrila pesem in glasba koprivniških otrok, so se
skupaj z gosti preselili v šolsko jedilnico, kjer so jih na mizah pričakale že omenjene sestavine tradicionalnega slovenskega zajtrka.
P. P.