Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Slovenska filantropija na obisku v posavski regiji

Objavljeno: Sobota, 23.09.2023    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Slovenska filantropija

Udeleženke prvega dne posveta Slovenske filantropije s sevniškim županom in moderatorko pogovora

Slovenska filantropija, ki koordinira Slovensko mrežo prostovoljskih organizacij, je 18. in 19. septembra 2023 izvedla regijski obisk v Sevnici. Namen tovrstnih obiskov je krepitev sodelovanja z lokalnimi in regionalnimi prostovoljskimi organizacijami.

DVODNEVNI DELOVNI REGIJSKI OBISK SLOVENSKE FILANTROPIJE

Na prvi dan regijskega obiska je potekal javni posvet na temo razvoja prostovoljstva v lokalni skupnosti in regiji. Na posvetu so poleg predstavnice Slovenske filantropije Nine Lukashevich sodelovali tudi sevniški župan Srečko Ocvirk, predstavnica Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Posavje in strokovna sodelavka Zavoda Dobra družba Tjaša Penev, predstavnica Zveze prijateljev mladine Krško Darinka Kerin Kiler in predstavnica Doma upokojencev in oskrbvancev Impoljca Dorotea Pavlovič. Dogodek je moderirala Sabrina Lever iz Slovenske filantropije.

Uvodoma so bile predstavljene aktivnosti Slovenske filantropije in Slovenske mreže prostovoljskih organizacij, izpostavljenih pa je bilo tudi nekaj zanimivih statističnih podatkov iz skupnega poročila o prostovoljstvu v Republiki Sloveniji za leto 2022. V poročilu izstopa podatek, da v regiji Posavje prostovoljke in prostovoljci v povprečju na letni ravni opravijo kar 60,2 ure. Slovensko povprečje je 40,9 ure. V razpravi so bili nato predstavljeni dosežki na področju prostovoljstva na regionalni in lokalni ravni, udeleženci posveta pa so se pogovarjali tudi o pomembnosti mentorstva v prostovoljstvu, kako spodbujati mlade za solidarno udejstvovanje in promociji prostovoljstva. Posvet so sklenili z diskusijo o priložnostih za nadaljnji razvoj prostovoljstva v lokalni skupnosti.

Drugi dan regijskega obiska, ki je potekal, tako kot prvi dan, v Albert Felicijanovi dvorani na gradu Sevnica, je bil posvečen usposabljanjem prostovoljcev na področju relevantne zakonodaje in individualnim svetovanjem na področjih organizacije prostovoljstva, usposabljanja in iskanja novih prostovoljk in prostovoljcev. 

Vir: Občina Sevnica
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte