Časopis za pokrajino Posavje
13.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Slovenski narod je s svojo lastno državo postal nacija«

Objavljeno: Petek, 25.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Brežice-grad-dan suverenosti-proslava (13)

Vodstvo brežiške in posavske veteranske organizacije z Lipičem in Molanom

Danes praznujemo dan suverenosti, s katerim se spominjamo 25. oktobra 1991, ko so Slovenijo zapustili še zadnji vojaki JLA, s tem pa se je končal proces slovenskega osamosvajanja. Sinoči je v Viteški dvorani brežiškega gradu potekala osrednja posavska proslava ob tem prazniku, ki ga obeležujemo od leta 2015.

Posavska veteranska združenja so si razdelila proslave treh osrednjih državnih praznikov: junijska proslava dneva državnosti tako poteka v Sevnici, oktobrska dneva suverenosti v Brežicah in decembrska dneva samostojnosti in enotnosti v Krškem. Brežiško proslavo je organiziralo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Brežice v sodelovanju z Občino Brežice in Posavskim muzejem Brežice.
 
Brežice-grad-dan suverenosti-proslava (20)

Darko Udovič


UDOVIČ: NAŠA ODLOČNOST JE PRISILILA JLA V UMIK

Zbrane na včerajšnji proslavi, poleg predstavnikov veteranskih organizacij tudi predstavnike posavskih občin, med njimi brežiškega župana Ivana Molana in radeškega župana Tomaža Režuna, ter poslanca v Državnem zboru Igorja Zorčiča, je pozdravil predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Darko Udovič. Spomnil je na pomen praznika, saj je z odhodom JLA naša država dejansko postala suverena, proces osamosvajanja pa zaključen: »Na plebiscitu izražena volja Slovencev in 25. junija 1991 razglašeno samostojnost smo morali zavarovati in ubraniti z orožjem pripadniki Teritorialne obrambe in Milice v desetdnevni vojni. Odločnost, enotnost in moč, ki smo jih takrat pokazali, je takratno JLA in preostanek vodstva nekdanje skupne države prisililo, da se je odločila za umik vojakov iz Slovenije, ki se je potem dejansko zgodil ponoči 25. oktobra 1991, kar danes praznujemo kot dan suverenosti.«
Brežice-grad-dan suverenosti-proslava (28)

Ivan Molan


 
MOLAN: NAREDILI SMO VELIK RAZVOJNI PRESKOK

Kot gostitelj je občinstvo nagovoril tudi brežiški župan Molan. »Mi, ki živimo v obmejnem področju, se zelo dobro zavedamo, da se državo brani na meji,« je dejal in spomnil na preprečitev t. i. mitingov resnice leta 1989 ter spopade v osamosvojitveni vojni, v katerih je med obrambo domovine padel naš rojak Jernej Molan.
Brežice-grad-dan suverenosti-proslava (34)

Ladislav Lipič

Po desetdnevni vojni je bilo 7. julija 1991 sklenjeno trajno premirje, s katerim so bile ustavljene sovražnosti na ozemlju Slovenije, določen pa je bil tudi trimesečni rok, v katerem se mora JLA umakniti iz Slovenije. »Slovenija ni postala svobodna s podpisom premirja, ampak z odhodom zadnjega vojaka okupatorske vojske v noči iz 25. na 26. oktober. Dobro se spominjam, da smo takrat zaskrbljeni in z negotovostjo spremljali, ali se bo premirje uresničilo ali se bo morda vojna nadaljevala še bolj silovito kot prej,« je dejal Molan. Po tem dogodku »smo Slovenke in Slovenci končno zadihali s polnimi pljuči, zaključili z izrednim stanjem in se posvetili urejanju, gradnji in razvoju naše mlade države«, je nadaljeval, s tem pa se je začel tudi zagon razvoja lokalnih skupnosti – občin. Poudaril je velik razvojni preskok, ki ga je v tem času naredila občina Brežice, in danes se po gradnji javne infrastrukture sredstva namenjajo t. i. vsebinskim projektom, ki so pomembni pri zagotavljanju višje kakovosti življenja. »Bodimo ponosni na svojo domovino, na svoj jezik in narod ter na vse, ki so nam izborili pravico do samostojnosti in svobode,« je zaključil župan.
Brežice-grad-dan suverenosti-proslava (12)

Pevski zbor OŠ Brežice


 
LIPIČ: Z OSAMOSVOJITVIJO SE JE SKLENIL ZGODOVINSKI LOK
 
Slavnostni govornik na prireditvi pa je bil predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, generalmajor in nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Ladislav Lipič. »Naj nas ta praznik opominja, da moramo to, kar nas je ohranjalo skozi stoletja, v današnjem času negovati bolj zavzeto kot kadar koli prej v svoji zgodovini, saj narodova samobitnost še nikoli ni bila tako ogrožena, kot je danes,« je dejal uvodoma. Opozoril je, da so dogodki v zadnjih desetletjih spremenili podobo sveta, ki ga zaznamujejo vojna žarišča, migrantski tokovi, terorizem, podnebne spremembe in naravne katastrofe. »V času osamosvajanja nismo pričakovali takšnega sveta, pač pa se veselili ugledne družbe demokratičnih evropskih držav, od katerih smo se bili pripravljeni tudi učiti, samo da bomo živeli na pravi strani,« je dejal. Spomnil je na poskus razorožitve Teritorialne obrambe, ki so se mu njeni pripadniki in vodstvo uprli. »Danes bi nas imenovali teroristi, paravojska ali še kaj hujšega in če bi se naša osamosvojitev zasukala drugače, bi mogoče do danes že odslužili kazen, ki bi nas doletela,« je menil Lipič in v nadaljevanju poudaril, da naša osamosvojitev ni bila tako samoumevna, kot menijo nekateri. Slovenski narod se je za samostojnost bojeval v različnih zgodovinskih obdobjih, od bojev za severno mejo, upora TIGR-ovcev, boja partizanov zoper fašizem v drugi svetovne vojne do vojne za samostojno Slovenijo: »Sklenil se je zgodovinski lok in slovenski narod je s svojo lastno državo postal nacija.«
 
Slovesnost je povezovala Mateja Jankovič Čurič, s pevskimi, recitacijskimi in gledališkim nastopom pa so jo popestrili učenci OŠ Brežice.
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»