Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sobivam, sodelujem, soodločam: participativni proračun 2023

Objavljeno: Sobota, 07.05.2022    Rubrika: NOVICE Sporočilo
IMG_3299

V sevniški občini bo kmalu objavljen razpis za oddajo pobud za participativni proračun za leto 2023 (foto: arhiv PO).

Občina Sevnica bo tudi letos, četrto leto zapored, bo izvedla razpis participativnega proračuna kot sistema razporejanja dela proračunskega denarja na način, da pri odločanju o njegovi porabi neposredno sodelujejo prebivalke in prebivalci občine. Razpis za oddajo pobud bo objavljen 10. maja, rok za oddajo pa bo 10. junij 2022. 

Participativni proračun je kvota občinskega proračuna, ki se razdeli sorazmerno po celotnem območju občine Sevnica, enakomerno in skladno z razmerji števila prebivalcev v posamezni krajevni skupnosti ter njeno velikostjo. Tako na sorazmeren način ponudi vsem prebivalkam in prebivalcem možnost participiranja neposredno v proračun občine. Sredstva iz participativne kvote so razdeljena med posamezna območja sevniške občine, temeljna enota pa je krajevna skupnost. Skupna kvota, namenjena izvedbi participativnega proračuna, je 120.000 evrov.

Občina Sevnica ima enajst krajevnih skupnosti, v katerih živi zelo različno število ljudi. Značilnost občine je eno oziroma dve strnjeni središči s tudi večstanovanjskimi objekti, na drugi strani pa razpršena gradnja, gozdne površine in kmetijska gospodarstva, majhne vasi in zaselki, dolge cestne povezave in precejšnje višinske razlike. Število prebivalcev v posameznih krajevnih skupnostih se giblje med 155 in 6.394, velikost pa med 2 in 50,8 kvadratnimi kilometri. Glede na navedene značilnosti posameznih krajevnih skupnosti je bilo pri pripravi participativnega proračuna določenih šest območij.

Za izvedbo participativnega proračuna se vsako leto zbirajo predlogi in pobude za projekte za naslednje proračunsko leto. Podane pobude bo pregledala in odobrila strokovna komisija. Odobrene pobude bodo javno objavljene, o uvrstitvi v proračun bodo prebivalke in prebivalci odločali z SMS glasovanjem predvidoma v septembru. Način in pogoji sodelovanja so podrobno opisani na spletni strani Občine Sevnica: www.obcina-sevnica.si/sl/uradne-objave/participativni-proracun 

Vir: Občina Sevnica

#povezujemoposavje 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte