Časopis za pokrajino Posavje
10.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sončki: »Mi smo tukaj – pojdite z nami!«

Objavljeno: Nedelja, 06.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
dan odrptih vrat soncek (6)

Uporabnica med izdelavo novoletnih voščilnic

Današnji dan, 6. oktober, potekala v znamenju svetovnega dneva cerebralne paralize, ki so ga minuli petek tradicionalno v obliki dneva odprtih vrat obeležili tudi v Centru Sonček Posavje. Ob prikazu in predstavitvi aktivnosti se je uporabnikom pridružilo lepo število obiskovalcev, med njimi tudi stanovalci bližnjega Doma starejših občanov Krško, vodja Centra za socialno delo Krško Mirjana Mlakar ter Zdenka Žveglič, koordinatorka za invalidsko varstvo pri CSD Posavje.

dan odrptih vrat soncek (12)

Zdenka Žveglič in Tanja Kavčič

Po besedah Tanje Kavčič, vodje VDC Sonček Posavje, je v centru zaposlenih sedem uporabnikov, odraslih oseb, ki si zaradi gibalne oviranosti oz. invalidnosti ne morejo poiskati dela na odprtem trgu delovne sile in tudi ne v podjetjih za zaposlovanje invalidnih oseb. Potreb in interes za vključitev izkazuje sicer več invalidnih, obolelih s cerebralno paralizo, a država še vedno ni razpisala koncesije za razširitev števila mest v centrih, niti tega, pravi Kavčičeva, ni pričakovati, vsaj ne v skorajšnjem obdobju, saj je v začetku leta stopil v veljavo zakon o osebni asistenci, po katerem je posameznik upravičen do najmanj 30 ur osebne asistence na teden. Slednja je vsekakor dobrodošla pomoč invalidnim posameznikom, vendar pa imajo ti na ta način, kakor ugotavljajo, pretežno manj socialnih stikov z drugimi obolelimi kot preko zaposlitve v VDC, zato jih kar nekaj v leskovški center prihaja prostovoljno.

dan odrptih vrat soncek (7)

Sklede iz recikliranega papirja

Uporabniki izdelujejo pretežno darilni program in drobne uporabne predmete kot so voščilnice, okrasne tablice z napisi, dekorativne držala ali omarice za ključe idr., Sončkovi centri, teh je po Sloveniji skupno 15, ki delujejo pod okriljem Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije, pa si izdelke izmenjuje, da so uspešnejši pri prodaji. Program izdelovanja tudi spreminjajo in dopolnjujejo, tako je začel uporabnik v posavskem Sončku plesti na statvah torbice iz odpadnega blaga oz. iz na trakove razrezanih majic, več uporabnikov pa izdeluje sklede iz recikliranega papirja, kar pomeni, pravi Kavčičeva, da se tudi v Sončku pridružujejo ekološkim in okoljevarstvenim ukrepov in trendom ponovne uporabe materialov. Veliko se posvečajo tudi branju v skupini, tudi zahtevnejših literarnih del, o katerih se v skupini skupaj pogovarjajo. Z uporabniki v centru delajo tri zaposlene strokovne delavke, delavka preko javnih del, trenutno pa se kot prostovoljka v centru Sonček in hkrati v skupnosti za trajnost KNOF kot prostovoljka angažira Aleksandra Mihhaltševskaja iz Estonije.

Letošnji svetovni dan poteka pod sloganom »Mi smo tukaj – pojdite z nami!«, njegov namen pa je osveščanje javnosti in širše predstaviti posledice te možganske okvare s trajnostnimi posledicami in potreb, ki jih imajo obolele osebe s cerebralno paralizo, tem zagotoviti enake pravice, dostopnost in možnosti kot jih imajo drugi ljudje, otrokom, mladostnikom, odraslim in starejšim obolelim pa tudi v praksi zagotoviti pravico do zgodnjega odkrivanja in izvajanja obravnave ter preventivnih programov, saj še vedno večje število obolelih nima dostopa do učinkovitih terapevtskih storitev za izboljšanje stanje in večjo kvaliteto življenja.

B. M.
« Nazaj na seznam