Časopis za pokrajino Posavje
28.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Spomin na pokojne ni samo prižiganje sveč

Objavljeno: Petek, 01.11.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Dan spomina (2)

Z zasaditvijo trajnic je poslednje počivališče urejeno skozi celo leto

Dan spomina na mrtve je posvečen vsem tistim, ki so tako ali drugače zaznamovali naša življenja. Njihovemu spominu se poklonimo z obiskom grobov, s cvetjem in svečami. Slednje okolju niso prijazen odpadek in se po uporabi kopičijo v (pre)velikih količinah v zbirnih centrih za odpadke.

V Sloveniji na leto prižgemo od 15 do 20 miljonov sveč in zanje plačamo okoli 35 milijonov evrov. Sveče, ki dogorijo, ustvarijo približno 5.000 ton odpadkov. Ob tem ni zanemarljiv podatek, da ena tona odpadnih sveč, ki je ne recikliramo, obremeni okolje s 330 kilogrami plastike, 10 kilogrami kovin, 10 kilogrami baterij in 160 kilogrami nečistoč in ostalih materialov. Se tega zavedamo ob prižigu sveče? Morda bi spremenili naše navade in prižgali svečo manj ali pa izbrali okolju bolj prijazno – na primer elektronsko, oljno ali s steklenim ohišjem. V bogati ponudbi sveč najdemo tudi takšne, ki so iz čebeljega voska, soje, palmovega olja in drugih, naravi bolj prijaznih snovi. Morda je trenutno najboljša izbira solarna sveča, ki deluje na sončno energijo in gori do tisoč ur oziroma tri leta. Namesto prave sveče lahko prižgemo tudi virtualno ali izberemo svečo, narejeno iz lesa. Mlajše generacije vedno pogosteje dajejo na grobove namesto sveč kamenčke in koščke lesa s poslikavo (takšno dejanje ima svoj izvor v prazgodovini, ko so naši predniki na vrh gomile polagali kamne v obliki različnih simbolov). Ohranjanje spomina na pokojne pa ni povezano samo s količino prižganih sveč, ki postanejo, ko dogorijo, odpadek. To lahko storimo z rednim obiskovanjem in urejenim grobom skozi celo leto ter s svežim cvetjem, ki je biološki odpadek in okolja ne onesnažuje na način kot ga odpadne sveče.

IZRAŽANJE SOŽALJA NA DRUGAČEN NAČIN

»Ljudje smo pogosto v zadregi, kako izraziti sožalje in še vedno v mrliško vežico nosimo svojcem pokojnika cvetne aranžmaje, posamezne cvetove in zavitke sveč. Tega se navadno nabere nenormalno veliko in nekateri svojci se skušajo temu izogniti z objavo, da cvetje in sveče hvaležno odklanjajo. Drugi navajajo dobrodelne ustanove in društva, ki jim lahko darujemo finančna sredstva namesto cvetja in sveč. Vendar le redko kdo vzame univerzalni plačilni nalog, ki je običajno pri knjigi žalosti, saj to pomeni dodatno izpolnjevanje obrazca in obisk banke. Nekatere krajevne skupnosti so poskušale z žalnimi trakovi, zbrani denar pa je bil namenjen za potrebe krajevne skupnosti ali za socialno pomoč. Še večje težave pa so, če želimo svojcem denarno pomagati, sploh anonimno,« pravita Ivana Vilčnik in Romana Ivačič, ki predlagata, da bi upravitelj pokopališča v mrliški vežici namestil žalno skrinjico s ključem in vanjo bi tisti, ki bi se prišli poslovit od pokojne osebe in svojcem izrazit sožalje, lahko vrgli denarni prispevek z vizitko ali brez ali pa samo vizitko z izrazi sožalja. »Svojci bi po zaključeni progrebni slovesnosti dobili od upravitelja ključ, vsebino skrinjice bi izpraznili in prispevke porabili po lastni presoji – za pogrebne stroške, ureditev groba ali darovali v dobrodelne namene, žalne vizitke pa shranili,« dodajata sogovornici, ki zaključita, »in če bomo s tem vsaj malo omejili prižiganje sveč, lani so jih v Sloveniji baje prodali okrog 16 milijonov, bomo prispevali delček k varovanju okolja in čistejšemu zraku.«

Smilja Radi

Prispevek je objavljen v časopisu Posavski obzornik, ki je izšel 24. oktobra.
« Nazaj na seznam