Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Spomini naj bodo tudi opomin

Objavljeno: Torek, 23.06.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
ZB za vrednote NOB (6)

V preteklem tednu se je odvijala redna letna skupščina ZB za vrednote NOB Sevnica.

Pretekli torek se je v prostorih gostilne Kregl na Gornjem Brezovem odvijala letna skupščina Združenja borcev za vrednote NOB občine Sevnica.

Na skupščini so prisotni prisluhnili letnim poročilom za lansko leto ter potrdili program dela za letošnje in deloma tudi za prihodnje leto. Eden od načrtov je pohod po stezah odpora na Malkovcu, ki bo posvečen spominu na požig vasi in poboj sedmih talcev, ki so ga zagrešili italijanski fašisti 2. avgusta 1942. Oktobra bo še en spominski pohod, in sicer po poteh Milana Majcna in Jančija Mevžlja, dveh mladih narodnih herojev, ki sta se z orožjem uprla proti izseljevanju domačih ljudi in padla konec oktobra leta 1941 v neenakem boju z mnogo številčnejšo nemško okupatorsko vojsko, ki je v času druge svetovne vojne tudi na slovenskih tleh uresničevala zloglasen nacistični načrt.
ZB za vrednote NOB, Vladka Blas (2)

Predsednica sevniškega združenja borcev za vrednote NOB Vladka Blas

»Drugo leto bo na tem pohodu še posebno svečano, ker bo 80. obletnica poboja Milana Majcna in Jančija Mevžlja,« je nizala misli predsednica sevniške borčevske organizacije Vladka Blas, ki je med drugim še povedala, da ima ZB za vrednote NOB občine Sevnica 309 članic in članov, ki skrbijo za ohranjanje 39 pomnikov v občini iz časa druge svetovne vojne. V lasnki jeseni so se preselili v nove prostore na Trg svobode v Sevnici, 16. aprila letos pa so pridobili status nevladne organizacija v javnem interesu, v svoje vrste pa si želijo pridobiti še več članov. »Zgodovina NOB ne sme biti pozabljena, njene vrednote moramo ohranjati za naše zanamce, čeprav jih želijo nekateri negirati,« je dejal podpredsednik ZB za vrednote NOB Sevnica Jože Žnidarič. »Čigava je ta domovina? Kakšna je pot k spravi in medsebojnemu sožitju?« je spraševal Maks Popelar, častni predsednik ZB za vrednote NOB Sevnica.

V nadaljevanju skupščine so prisotni soglasno potrdili imenovanje dveh praporščakov, Ivana Mrgoleta iz Tržišča in Daniela Kuharja iz Zabukovja, za podelitev priznanja praporščakom na državnem nivoju, nato so bili k besedi vabljeni tudi gosti. Le-ti so pozvali k enotnosti in sožitju, ostro so obsodili podpihovanje mržnje in netenje sovraštva.

S. R.
« Nazaj na seznam