Časopis za pokrajino Posavje
28.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Spominska plošča v Zelencih

Objavljeno: Četrtek, 10.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Spominska plosca v Zelencih, dolini Sevnicne (6)

Na skalni osamelec nad potokom Sevnična je postavljena nova spominska plošča.

V spomin na izgradnjo in prenovo ceste Sevnica–Planina je bila na na pobudo Občine Sevnica in sevniškega kronista dogodkov skozi fotografski objektiv Ljuba Motoreta odkrita nova spominska plošča v najožjem delu odseka ceste v Zelencih (na skalo na levem bregu Sevnične).

Na skalnem osamelcu je že pritrjena spominska plošča z letnico 1868 in napisom v latinščini, ki obeležuje izgradnjo te ceste pred 151 leti. Ploščo je dal v zahvalo in spomin na težko, a pomembno gradnjo takratne gozdne ceste za spravilo lesa iz gozdov Bohorja postaviti zadnji lastnik gradu Planina pri Sevnici, grof Gustav Blome. Napis se v prostem prevodu glasi: »Nova cesta med ostrimi, zavitimi gorami je bila skozi dve milji in pol izvedena z ogromnimi in težkimi deli izkopavanj, nasipavanj in utrjevanj v obstoječo od G. pl. Blome. Popotnikom omogočil in regiji v korist. L. 1868.«

Od 4. oktobra 2019 nad omenjeno ploščo stoji nova – v spomin na zahtevno in več kot eno leto trajajočo obnovo z asfaltiranjem 1,7 km dolgega makadamskega odseka regionalne ceste, ki povezuje Posavje s Kozjanskim.

S. R.,foto: N. Nemec
« Nazaj na seznam