Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Spominski skok padalcev na letališču Cerklje ob Krki

Objavljeno: Ponedeljek, 19.07.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
letalisce_cerklje_spominski_skok_padalcev (78)

Skočili so tudi izraelski padalci.

V današnjem dopoldnevu se je na letališču Cerklje ob Krki s skokom padalcev začel spominski dogodek Lightening of Heavens (Nebeška strela).

20 padalcev Slovenske vojske ter izraelskih, hrvaških in britanskih obrambnih sil (najavljene so bile tudi še madžarske, a jih nismo opazili) je na pobudo izraelskih obrambnih sil ter v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo in Slovensko vojsko z višine 900 metrov izvedlo skok v spomin na holokavst in na 100. obletnico rojstva judovske častnice madžarskega rodu Hannah Szenes, ki je v času 2. svetovne vojne s padalom skočila na osvobojeno območje v okolici Semiča. Skočiti bi moralo sicer približno 200 padalcev, od tega polovico izraelskih, a je večina med njimi zaradi vetrovnega vremena ostala na tleh, tako da je šla skočit naslednji dan, ko je bilo ozračje mirnejše.
letalisce_cerklje_spominski_skok_padalcev (61)

Na cerkljanskem letališču so bili prisotni tudi predstavniki izraelskih medijev.


Osrednji dogodek je sledil popoldne, ko je predsednik republike Borut Pahor na letališču Prilozje v Metliki obeležil dan slovensko-izraelskega prijateljstva v spomin na skupni boj obeh držav proti nacizmu in fašizmu v drugi svetovni vojni.
letalisce_cerklje_spominski_skok_padalcev (99)

Skupinska fotografija slovenskih, hrvaških, izraelskih in britanskih padalcev


Aktivnosti na cerkljanskem letališču so se sicer pričele že v nedeljo v popoldanskem času s prihodom dveh izraelskih letal C-130 Hercules in podpornih ekip po cesti.

Spodaj si oglejte videoposnetka pristanka nekaterih padalcev in skok s padalom skozi perpsektivo enega od padalcev Slovenske vojske (video: Slovenska vojska).

R. R.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

16.11.2020 | Redakcija

Od ribogojca do kupca