Časopis za pokrajino Posavje
3.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Spomnili so se padlih krških borcev in odkrili informativno tablo

Objavljeno: Torek, 30.07.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
komemoracija_v_spomin_krske_partizanske_cete_v_gozdu_dobrava62

Zbrani na tradicionalni komemoraciji

Pri lovski koči LD Brežice v gozdu Dobrava pri Bukošku je na zadnjo julijsko soboto dopoldne potekala tradicionalna komemoracija v spomin na deset ustreljenih krških borcev in borke Krške partizanske čete, prvih talcev v Sloveniji, ki so padli za svobodo izpod okupatorjev nemške narodnosti. Organizacijo spominske slovesnosti je letos prevzelo Združenje borcev za vrednote NOB Brežice, slavnostni govornik je bil polkovnik Slovenske vojske Vasko Maraš.

komemoracija_v_spomin_krske_partizanske_cete_v_gozdu_dobrava27

Odkritje informativne table na začetku poti do spomenika padlim krškim borcem v gozdu Dobrava

Po prihodu praporščakov na prizorišče se je spominska slovesnost začela z zapeto slovensko himno v izvedbi Bojana Kaplana. Povezovalka dogodka Breda Videnič Kuplenik, ki je tudi predsednica KO ZBV NOB Brežice, je naznanila odhod delegacij ZBV NOB Krško in Brežice v spremstvu nekaterih praporščakov ter častne straže 15. polka vojaškega letalstva iz Vojašnice Jerneja Molana Cerklje ob Krki do spomenika padlim krškim borcem sredi gozda Dobrava, kjer so položili venca. Še prej sta vodja praporščakov in predsednik KO ZBV NOB Pišece Jože Zagmajster in predsednik ZBV NOB Krško Lojze Štih odkrila informativno tablo na začetku poti k spomeniku borcem krške čete.

komemoracija_v_spomin_krske_partizanske_cete_v_gozdu_dobrava46

Slavnostni govornik polkovnik Slovenske vojske Vasko Maraš

Slavnostni govornik Maraš se je osredotočil na pomen Teritorialne obrambe RS. Med drugim je poudaril, da je na svetu le malo vojsk, ki bi imele takšno stopnjo mobilizacijske izurjenosti in uspešnosti, kot jo je imela TO RS. »V 23 letih so posamezniki ustvarili vojsko, ki je lahko ponosna na to, da je omogočila samostojnost državi, ki smo jo dolga leta želeli. Zgradili smo uspešen sistem obrambe države ter s tem vojaškega spomina in tradicije. Pripadniki Slovenske vojske smo ponosni, da smo njihovi nasledniki,« je dejal in dodal, da je hkrati pomembno, da se nadaljuje delo domoljubnih in veteranskih združenj, ki ohranjajo to tradicijo tudi v civilni družbi. »Bodimo ponosni nase, na ta dva milijona državljanov, ki živimo v samostojni državi, in ne prodajmo oz. uničimo tega, kar smo si priborili. Vse to smo si ustvarili sami, zato bodimo ponosni na našo vojaško in vojno zgodovino,« je zaključil svoj nagovor.

O postavljeni informativni tabli je spregovoril dr. Tomaž Teropšič, tudi podpredsednik ZBV NOB Brežice. Za naš medij je izjavil, da so se na njegovo pobudo v brežiškem združenju odločili, da pri pomembnejših spomenikih v občini Brežice, ki je zelo bogata s spomeniki iz vseh vojn 20. stoletja – teh je kar 48, samo v KS Sromlje jih je šest, ki so vezani na drugo svetovno vojno –, postavijo informativne table, saj »žive priče, ki so bile v teh vojnah udeležene ali kakor koli drugače prizadete, izginjajo«. Pojasnil je, da so table trijezične (v slovenščini, angleščini in nemščini), sestavljene pa so praktično iz dveh delov, in sicer zapisa o svetlih trenutkih naše bližnje zgodovine in fotografij, bodisi originalnih iz tistega časa bodisi prireditev bodisi vezanih na spomeniško kulturo pričujočega spomenika. Teropšič je priznal, da te table niso poceni, doslej so po občini postavili tri table (gozd Dobrava, Silovec, Lastine...), v prihodnosti imajo namen postaviti še nekaj podobnih tabel.

Da so na komemoraciji odmevale partizanske pesmi, sta poskrbela Bojan Kaplan s petjem in Franc Vegelj s harmonikarsko spremljavo.

R. R., foto: R. R. in B. Moškon
« Nazaj na seznam