Časopis za pokrajino Posavje
28.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Spoznajte letošnje občinske nagrajence v Bistrici ob Sotli

Objavljeno: Sreda, 01.07.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
bistrica_ob_sotli_slavnostna_seja_obcinskega_sveta (50)

Letošnji nagrajenci Občine Bistrica ob Sotli

Na slavnostni seji Občinskega sveta občine Bistrica ob Sotli, ki je potekala 26. junija, so bili v središču pozornosti predvsem letošnji štirje občinski nagrajenci, ki jim je župan Franjo Debelak izročil priznanji, plaketo in denarno nagrado Občine Bistrica ob Sotli. V nadaljevanju si preberite njihove obrazložitve, zakaj so si ravno oni letos zaslužili ta naziv.

FOTO - JOSIP HORVAT

Josip Horvat

JOSIP HORVAT

PLAKETA OBČINE BISTRICA OB SOTLI

Josip Horvat je član DU Bistrica ob Sotli že od leta 1993. Vse od leta 1997 je zelo dejaven član – bodisi v upravnem odboru bodisi v nadzornem odboru društva, nekaj časa je bil tudi njegov predsednik, zadnja leta pa je član častnega razsodišča DU.

Vsa leta je, razen vmesnega presledka zaradi bolezni, vestno opravljal dolžnosti poverjenika društva za vas Kunšperk. Dosleden, zanesljiv in natančen poverjenik je še danes, ko obvešča člane o dogodkih v društvu, pobira članarino, obiskuje starejše ob praznikih. Za svoje delo v DU je že leta 2010 prejel priznanje DU Bistrica ob Sotli, leta 2013 pa bronasto plaketo ZDU Kozjansko.

Poleg dejavnosti v Društvu upokojencev je bil v preteklih letih dejaven tudi na kulturnem področju. Več kot tri desetletja je sodeloval kot član znane tamburaške skupine »Zelenjak«, ki je združevala glasbenike s tostran in z onstran Sotle. Nastopali so največ v Sloveniji, Hrvaški in po vsej Evropi.

Bil je tudi ustanovitelj in vodja domače tamburaške skupine, ki je delovala 17 let in bogatila kulturne programe v domačem kraju ter izven. Vsako leto so sodelovali tudi na srečanjih vseh slovenskih tamburaških skupin. Še danes pa, kljub težavam z zdravjem, pomaga mladim posameznikom, ki se želijo ukvarjati s tovrstno glasbo ter tako ohranjati bogato kulturno dediščino.

Glede na široko udejstvovanje našega člana Josipa Horvata na področju kulturne dejavnosti in dejavnosti za starejše smo prepričani, da si zasluži občinsko priznanje.

Predlagatelj: Društvo upokojencev Bistrica ob Sotli

FOTO - MATIC MOŠKON

Matic Moškon

MATIC MOŠKON

PRIZNANJE OBČINE BISTRICA OB SOTLI

Matic Moškon je že od zgodnjih mladostnih let predan športu. Njegova ljubezen ni samo nogomet, ampak tudi ostale športne dejavnosti. Kot športnik in od leta 2013 tudi predsednik društva je pokazal, da še kako zelo drži športni rek »pomembno je sodelovati« in potem bodo prišle tudi zmage. V letu 2014 je dal pobudo športnemu društvu za ponovno organiziranje vaških iger, ki se nekaj let pred tem niso več izvajale. Tako je s svojo ekipo organiziral 9. Šempetrske vaške igre, ki jih je vsako leto nadgrajeval in jih do danes pripeljal na tako visoko raven, ki jo bo težko preseči. Pod njegovim vodstvom Športno društvo Bistrica od Sotli uspešno nadaljuje dobro tradicijo organizacij nočnega turnirja, hkrati pa skrbi za vse druge dejavnosti in sekcije, ki jih je v društvu veliko.

Občani ga poznajo kot osebo, ki je vedno pripravljena priskočiti na pomoč pri kakršni koli organizaciji prireditev v okviru občine ali drugih društev. Nesebično se trudi za boljše in pestro življenje v kraju, za prepoznavnost našega Šempetra. Že vrsto let organizira športni del srečanja Šempetrov, kjer se je pokazal kot odličen vodja, organizator in motivator.

Rad se udeležuje kuhanja golažev in ostalih juh na prostem, tako je bil na tekmovanju skupaj z društvom kmetic Ajda. Kot študent je tekmoval v kuhanju bograča v Mariboru. Redno pomaga pri Klubu študentov pri organizaciji različnih »žurov«. Z DPM odlično sodeluje v sklopu vaških iger, za katere menimo, da so eden boljših dogodkov v kraju.

Predlagatelji: Športno društvo Bistrica ob Sotli, Društvo prijateljev mladine, Društvo kmetic Ajda, skupina občanov

FOTO - MARTINA BOSTNER

Martina Bostner

MARTINA BOSTNER

PRIZNANJE OBČINE BISTRICA OB SOTLI

Martina Bostner je aktivna članica PGD Bistrica ob Sotli od leta 2011. Kot prava gasilka svoje delo opravlja zelo zvesto in je v stalni pripravljenosti, je zanesljiva in nepogrešljiva v društvu. Pomaga pri pripravah gasilske mladine na tekmovanja, sodeluje na prireditvah društva ter pri vzdrževanju gasilskega doma. Pogosto predstavlja PGD Bistrica ob Sotli na občnih zborih pri sosednjih in pobratenih gasilskih društvih. Leta 2018 je prevzela dolžnost tajnice PGD, ki jo zelo zanesljivo opravlja.

Martino poznamo tudi kot slaščičarko, ki velikokrat s svojimi dobrotami obogati mize na prireditvah. Je tudi prizadevna članica Športnega društva Bistrica ob Sotli, vedno pripravljena pomagati pri organizaciji in izvedbi prireditev, kot so vaške igre in nočni turnir v malem nogometu. Z nesebičnim prostovoljnim delom pripomore k pestrosti družabnega življenja v Bistrici ob Sotli.

Vedno je pripravljena priskočiti na pomoč, še posebej ljudem iz ranljivih skupin. Svojo dobrosrčnost je posebej izkazala ob letošnji epidemiji covid-19, ko je kot prostovoljka pomagala pri delitvi pralnih mask po gospodinjstvih v občini. Prav tako se je angažirala pri pripravi in raznašanju paketov hrane socialno šibkim.

Predlagatelja: Prostovoljno gasilsko društvo Bistrica ob Sotli in Športno društvo Bistrica ob Sotli

FOTO - FILIP KUNST.

Filip Kunst

FILIP KUNST

DENARNA NAGRADA OBČINE BISTRICA OB SOTLI ZA LETO 2020

Filip Kunst, rojen leta 2004, se s športnim plezanjem ukvarja od leta 2010, ko je v Podčetrtku pričel s plezanjem kot rekreativni športnik. Kot nadarjenega športnega plezalca so ga vključili v klubsko tekmovalno ekipo, v kateri je zmagoval na medklubskih tekmovanjih. Leta 2012 so ga opazili trenerji Plezalnega kluba Rogaška Slatina, kjer je začel z intenzivnejšimi treningi pod vodstvom trenerjev športnega plezanja.

Leta 2014 se je Filip Kunst uvrstil na prva regijska tekmovanja. Tekmovanje se deli na težavnostno, hitrostno in balvansko plezanje. Leta 2017 se je Filip izkazal v hitrostnem in balvanskem plezanju z odličnimi rezultati. Državno drugoligaško tekmovanje v športnem plezanju je razdeljeno na Zahodno in Vzhodno ligo. V tekmah Vzhodne lige športnega plezanja je Filip Kunst dosegel naslednje rezultate:
  • leta 2017 je v absolutnem seštevku petih tekem zasedel 4. mesto in v hitrostnem plezanju 1. mesto v absolutnem seštevku in B ligi;
  • leta 2018 je v absolutnem seštevku šestih tekem osvojil 2. mesto. V hitrostnem plezanju je dosegel 1. in dvakrat 2. mesto v absolutnem seštevku in B ligi;
  • leta 2019 je v absolutnem seštevku petih tekem dosegel 3. mesto ter hitrostnem plezanju 2. mesto, v balvanskem pa 1. mesto;
  • leta 2020 je v absolutnem seštevku treh tekem osvojil 2. mesto in v hitrostnem plezanju dvakrat 2. mesto.
Potem ko je opravil izpit za športnega plezalca, je pričel leta 2019 tekmovati tudi na državnih tekmovanjih z dobrimi rezultati. Za državno kadetsko tekmovalno licenco mora mesečno opraviti zahtevane plezalne vzpone v različnih naravnih plezališčih po Sloveniji. Letos je že vpisan v evidenco kategoriziranih športnikov.

Za doseganje rezultatov se mora veliko odrekati in trenirati. Zimski treningi so v dvoranah na umetnih plezalnih stenah v Mariboru, Celju in enkrat mesečno v Ljubljani. Spomladanski, poletni in jesenski treningi so v naravi po celi Sloveniji. Intenzivne treninge opravi na Primorskem, ker je veliko smeri in veliko možnosti za pridobivanje znanja in veščin. Filip navdušuje in pomaga mladim bodočim plezalcem s primeri in nasveti.

Denarna nagrada bo v pomoč nadarjenemu Filipu Kunstu in njegovim staršem za nakup plezalne in varovalne opreme ter za intenzivnejše treninge, ki morajo biti zaradi dvomesečne prekinitve bolj pogosti. Poleg treningov in tekmovanj se tudi strokovno izobražuje in velja za perspektiven kader v razvoju športa občine Bistrica ob Sotli.

Predlagatelj: PD AT Podčetrtek, Ivan Šalamon, predsednik

Foto: osebni arhiv nagrajencev in R. R.
« Nazaj na seznam