Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Srečanje štipendistk in štipendistov padlo na plodna tla

Objavljeno: Torek, 31.12.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Srecanje s stipendisti (7)

V večnamenskem prostoru Komunale Sevnica je potekalo srečanje štipendistk in štipendistov Občine Sevnica.

V včerajšnjem dopoldnevu je potekal v konferenčni dvorani Komunale Sevnica županov sprejem štipendistk in štipendistov, ki so vključeni v programe štipendiranja Občine Sevnica. Le-ta že vrsto let dodeljuje proračunska sredstva v obliki štipendij bodočim prevzemnikom kmetij, srednješolkam in srednješolcem v deficitarnih poklicih ter za nadarjene študentke in študente s področja kulture, ki se izobražujejo v tujini.

V NOVEM ŠOLSKEM IN ŠTUDIJSKEM LETU PODELILI 22 ŠTIPENDIJ

Srecanje s stipendisti (12)

Vodja oddelka za gospodarstvo Vlasta Kuzmički

»Za šolsko leto 2019/2020 je skupno podeljenih 22 štipendij, od tega dve štipendiji bodočima prevzemnikoma kmetij, 15 štipendij srednješolcem, ki so se odločili izobraževati za enega izmed deficitarnih poklicev, ter pet štipendij študentkam in študentom s področja kulture,« je med drugim povedala vodja oddelka za gospodarstvo Vlasta Kuzmički. »Cilj podeljevanja štipendij bodočim prevzemnikom kmetij s področja kmetijske, živilske in gozdarske stroke iz sevniške občine je povečati strokovno usposobljenost nosilcev kmetijskih gospodarstev, s čimer se spodbuja tudi uvajanje novih znanj in tehnologij kmetijske proizvodnje. Občina Sevnica te štipendije podeljuje že več kot 25 let, žal pa število štipendistov s tega področja upada,« nadaljuje sogovornica in doda, da želi sevniška občinska uprava tudi s štipendiranjem srednješolskega izobraževanja za deficitarne poklice zagotoviti ustrezen kader na trgu dela glede na povpraševanje delodajalcev ter s tem omogočiti boljši gospodarski razvoj kot večjo zaposljivost mladih. Štipendije za nadarjene študente s področja kulture Občina Sevnica podeljuje od leta 2008 v sodelovanju z Regionalno razvojno agencijo Posavje. Od prvega razpisa do danes je bilo podeljenih 9 štipendij posameznikom in posameznicam, ki so svoje šolanje nadaljevali v Nemčiji, Avstriji, Švici in Veliki Britaniji.

ZNANJE POMENI MOČ

Srecanje s stipendisti (21)

Župan Srečko Ocvirk je podelil prednovoletna darila.

Srečanje vseh prejemnikov občinske štipendije je potekalo prvič in zbranim je namenil nekaj spodbudnih besed župan Srečko Ocvirk. Le-ta je svojem govoru poudaril moč znanja, ki je temelj, na katerem je mogoče graditi svet sodobne družbe, mladi pa so tisti, ki bodo čez nekaj let aktivni tudi pri gradnji želja in potreb skupnosti, v kateri bodo živeli: »Smo razvojno naravnana in aktivna lokalna skupnost, ki je vključena v globalno dogajanje. S pridobljenim znanjem želimo zagotavljati kvalitetno življenje ter bivanje v lokalni in širši skupnosti ter uresničevanje zastavljenih ciljev.«

MLADI ŠTIPENDISTI IN ŠTIPENDISTKE

Srecanje s stipendisti, Neja Stih

Štipendistka Neja Štih

Neja Štih iz Šentjanža, ki obiskuje Kmetijsko šolo Grm in tehniško gimnazijo v Novem mestu, prejema štipendijo za gastronomskega tehnika tretje leto. »Štipendija mi omogoča lažje šolanje, saj so mesečni izdatki kar visoki,« pove srednješolka, ki za prevoz v kraj šolanja vsakodnevno uporablja avtobus.
Srecanje s stipendisti, Nejc Repovz in Jernej Gacnik (2)

Bodoča prevzemnika kmetije, Nejc Repovž in Jernej Gačnik

Jernej Gačnik iz Škovca pri Tržišču in Nejc Repovž iz Kamence pri Šentjanžu obiskujeta na novomeški srednji šoli poklicni izobraževalni program gospodar na podeželju, saj sta oba bodoča prevzemnika kmetije. Tudi njima štipendija omogoča lažje šolanje, znanje, ki ga bosta pridobila v času šolanja, pa bosta z veseljem uporabila pri delu na kmetiji. »Ne vem, kaj bi počel drugega, kot delal na kmetiji. Ni dolgočasno, kot je na primer delo za tekočim trakom v tovarni. Imam tudi svoj čebelnjak s sedmimi čebeljimi družinami,« pove Jernej. »Mene veseli delo z delovnimi stroji, še posebej s traktorjem. Rad orjem njivo ali pa vozim bale s travnika,« pojasnjuje Nejc.
Srecanje s stipendisti, Sara Praznik (4)

Sara Praznik študira v Liverpoolu.

Sara Praznik iz Boštanja v angleškem Liverpoolu obiskuje gledališko akademijo za musical, štipendija pa ji omogoča lažje bivanje v tujini, kjer so stroški višji kot v Sloveniji (samo šolnina za en letnik znaša okoli 12 tisoč evrov). »S študijem izpolnjujem svoje otroške sanje,« navdušeno pove Sara.
Srecanje s stipendisti, Jeromej Kostanjsek (3)

Bodoči jazz trobentač Jeromej Kostanjšek

Štipendija omogoča nemoten študij tudi Jeromeju Kostanjšku iz Sevnice, ki v avstrijskem Linzu študira jazz trobento. »S štipendijo pokrijem del stroškov stanarine, omogoča pa mi tudi nemoteno delo za fakulteto, lajžje se posvečam glasbi. Če štipendije ne bi imel, bi verjetno moral še dodatno delati ob študiju in to bi pomenilo manj časa za vadbo igranja inštrumenta in še česa,« pojasni Jeromej.

Uvod v srečanje s sevniškimi štipendistkami in štipendisti je popestril z igranjem na pozavno učenec GŠ Sevnica Črt Pačnik, zbrani pa so si ogledali tudi 20-minutni dokumentarni film Od praznika do praznika, ki je skozi sliko in govorjeno besedo prikazal utrip življenja v občini Sevnica. Zaključek se je odvijal v sproščenem klepetu ob pogostitvi, kjer so mladi svoje izkušnje delili s sovrstniki ter predstavniki sevniške občinske uprave, direktorico sevniške enote zavoda za zaposlovanje Sašo Mohorko ter predsednikom sevniške območne obrtne in podjetniške zbornice Alojzem Tuhtarjem.

S. R.
« Nazaj na seznam