Časopis za pokrajino Posavje
17.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Srečanje veteranov oplemenitili z odprtjem stalne muzejske zbirke

Objavljeno: Nedelja, 21.05.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
srecanje_posavskih_veteranov_na_sromljah36

Mitja Teropšič je stalno muzejsko zbirko na dan otvoritve tudi predstavil.

Tradicionalno, že 17. srečanje posavskih veteranov vojne za Slovenijo je v soboto prvič potekalo na Sromljah. Uvod v srečanje, v okviru katerega se veterani pomerijo na različnih športnih tekmovanjih, se je odvil pred sromeljskim Domom krajanov, kjer je najprej potekala otvoritev stalne muzejske zbirke »Posavski teritorialci v osamosvojitveni vojni leta 1991«, katere avtorja sta Mitja Teropšič in dr. Tomaž Teropšič.

srecanje_posavskih_veteranov_na_sromljah15

Tekmovali so tudi člani PVD Sever Posavje, ki pa so na koncu med štirimi ekipami potegnili najkrajšo.

Zbirko tvori deset panojev, ki so razstavljeni v zgornjih prostorih Doma krajanov in predvsem skozi fotografije prikazujejo aktivnosti posavskih teritorialcev v času osamosvojitvene vojne. Kot je dejal Mitja Teropšič, ki je udeležence srečanja kasneje tudi popeljal po sami zbirki, je vesel, da so se s predsednikom sveta KS Sromlje Ferdom Pinteričem uspeli dogovoriti za postavitev zbirke v objektu, ki ima za teritorialce zgodovinsko vrednost, saj so jim ravno ti prostori, kjer je bila včasih osnovna šola, pa tudi prostori počitniškega doma tovarne Labod na Rucman vrhu, nudili varno zavetje, kamor so se med vojno in tudi še nekaj časa po njej umaknili predvsem zaradi groženj iz Zagreba, da naj bi raketirali postajo milice in sedež teritorialcev v Brežicah. »Želeli bi, da bi podobna zbirka svoje mesto našla tudi v Brežicah. Upamo, da nam bo občina šla na roko in uspela najti primerno lokacijo,« je povedal in poudaril, da bi bila to ena prvih profesionalno narejenih razstavnih zbirk v Sloveniji. Kot je še dodal, želijo z razstavo privabiti tudi mlade, zato vsebuje veliko fotografij in malo besedila, mogoče pa si je ogledati tudi nekaj razstavnih eksponatov (predvsem orožje). Sicer pa je zbirka narejena tako, da so skušali sorazmerno prikazati brežiško, krško in sevniško občino, predvsem teritorialce iz teh občin. Po vrsti zbirka prikazuje TO Posavja pred vojno, priprave na vojno, prvi boj teritorialcev na Rigoncah, ognjeni udar po letališču JLA v Cerkljah ob Krki, veliko zmago TO v Krakovskem gozdu, uspešen boj z oklepno enoto JLA na Prilipah, izgon JLA iz Posavja, zmagovite bojne enote teritorialcev Posavja ter posavska društva vojnih veteranov.

20. 05. 2017 (357) (Large)

Predsednik OZVVS Brežice Anton Supančič je v imenu letošnjih zmagovalcev brežiških veteranov dvignil prehodni pokal, poleg njega predsednik PO ZVVS Posavje Rudi Smodič (foto: M. Tokić).

Veterane – zbralo se jih je med 250 in 300 – je na začetku srečanja, ki so ga s pesmijo popestrili člani MoPZ Sromlje pod vodstvom Franca Veglja, nagovoril Pinterič in med drugim izpostavil, da tako kot so Sromlje med drugo svetovno vojno dajale zavetje partizanom, partizanskim enotam in številnim prebivalcem, ki bi bili sicer izgnani, tako so tudi v vojni za Slovenijo nudile varno zavetje številnim enotam in članom štaba TO, enotam in vodstvu milice, tu pa so bila tudi pomembna skrivališča orožja za potrebe TO in takratne milice. »Pomembno je, da je dogajanje iz obdobja vojne za Slovenijo čim bolje dokumentirano, da se enotnost in domoljubje iz 90. let ohranjata tudi danes ter se prenašata na bodoče generacije Slovencev. Prepričan sem, da k temu lahko veliko pripomorejo tudi spominske in muzejske zbirke, kakršno danes odpiramo na Sromljah,« je še dejal Pinterič. Pozdravne nagovore so imeli tudi predsednik PVD Sever Posavje Rajmund Veber, predsednik PO ZVVS Posavje Rudi Smodič in brežiški podžupan Jure Pezdirc. Predsednik OZVVS Brežice Anton Supančič pa je osvežil dogodke iz leta 1991, ko je TO obranila Posavje.

Veterani vojne za Slovenijo so se letos pomerili v streljanju z malokalibrsko puško (tekmovanje je potekalo na strelišču v Globokem), šahu in metu šolske ročne bombe, izven konkurence pa je potekalo tudi tekmovanje v pikadu. Glavni sodnik je bil Božislav Kosalec, predsednik OZVVS Krško. Prehodni pokal za skupno zmago je šel letos v roke brežiškim veteranom, drugo mesto so osvojili sevniški, tretje krški, četrti pa so bili veterani PVD Sever.

R. R., foto: R. R., M. Tokić in D. Vimpolšek
« Nazaj na seznam
»