Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Srečno, Slovenija, Posavje in mestna občina Krško!

Objavljeno: Ponedeljek, 27.12.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
proslava samostojnost 21 (18)

Z regijske slovesnosti v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti

V Kulturnem domu Krško je sinoči v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti potekala regijska proslava, na kateri je slavnostni govornik Tomaž Režun, župan Občine Radeče in predsednik Sveta regije Posavje, pozval prisotne, naj nas različni medsebojni pogledi ne sprejo, saj lahko tudi v nestrinjanju najdemo skupne cilje in nadaljnje skupne poti.

proslava samostojnost 21 (26)

Slavnostni govornik Tomaž Režun

Tomaž Režun je v uvodu spomnil na v današnjem času že nepojmljivo enotnost slovenskega naroda na plebiscitarni odločitvi v decembru 1991, ko se je z jasno izraženo željo za samostojno in neodvisno državo Slovenijo odločilo kar okoli 95 odstotkov volilnih upravičencev. V treh desetletjih smo bili postavljeni pred številne izzive in soočeni z mnogo ovirami, je dejal, tudi na račun majhnosti tako države kot regije Posavje, v kateri pa so vodstva šestih občin dokazala, da je mogoče z dobrim sodelovanjem in urejenimi medsebojnimi odnosi poiskati najboljšo rešitev za vse, tudi če to pomeni postaviti regionalne interese pred občinske: »Zavedamo se namreč, da smo najmočnejši skupaj in da bomo največ svojih interesov uresničili z medsebojno pomočjo in
proslava samostojnost 21 (23)

Župan mag. Miran Stanko

zaupanjem. Zgodovina nam je že večkrat dokazala, da nespametne in žal mnogokrat tudi sovražne delitve na kakršne koli skrajnosti ne prinesejo najboljših rezultatov. Redko kdo, če sploh kdo, ima namreč vedno prav in vedno narobe in vsak izmed nas mora znati pogledati nase in na svoje odločitve z določeno mero kritike.« V nadaljevanju se je Režun navezal tudi na pandemijo koronavirusa, ki nas je postavila pred preizkušnje, pri čemer je poudaril, da je treba živeti vsak dan posebej in venomer iskati in najti lepe trenutke na naši poti. »Vsak izmed nas si zasluži spoštovanje sočloveka in skrbeti moramo, da se bodo naši medsebojni odnosi ohranjali in nadgrajevali,« je dejal, pri čemer je poudaril tudi prednost, da živimo v dobi razvite informacijske tehnologije, ki nam omogoča, da ohranjamo stike tudi preko družabnih omrežij, vendar pa slednjih ne smemo izkoriščati v negativni smeri: »Zato apel vsem, predvsem pa nam, politikom, ne izkoriščajmo tehnologije za razdvajanje in blatenje ljudi, temveč za korektno in spoštljivo komunikacijo.« Ob zaključku nagovora je radeški župan Režun na vse obiskovalce naslovil čestitko ob prazniku in voščilo z dobrimi željami v prihajajočem letu 2022.

proslava samostojnost 21 (30)

Simfonični orkester, ki bo v letu 2022 dopolnil 30 let delovanja, je požel stoječe ovacije.

Župan Mestne občine Krško mag. Miran Stanko pa je v uvodnem nagovoru med drugim izpostavil, da ne smemo pozabiti, da brez številnih posameznikov, združenj, tako političnih kot civilnodružbenih, ki so v obdobju osamosvajanja sprejemali ključne odločitve, in brez povezovalnega duha celotnega naroda danes gotovo ne bi praznovali: »Prepričani smo bili, da bo svoboda duha in gibanja prišla samodejno. A smo hitro prišli do spoznanja, da je treba svobodno in demokratično državo graditi in negovati ves čas. In te vrednote moramo gojiti iz generacije v generacijo. Naj bo današnji dan priložnost za temeljit premislek o odgovornosti, ki jo imamo kot družba in kot posamezniki do svoje države ter drug do drugega. Poklon in zahvala vsem, ki ste aktivno sodelovali v pripravah in neposrednih obrambnih aktivnostih v vojni za obranitev naše domovine in našega naroda. Naj nikoli ne zbledi spomin na tiste, ki so za našo domovino dali svoja življenja.« Kot gostitelj je tudi krški župan svoj govor zaključil z izrečenim voščilom: »Naj vas praznični čas obdari predvsem s srečo, zdravjem, veseljem, toplino in pozitivno energijo. Prav to bomo še kako potrebovali na pragu novega leta. Upanje in zaupanje, odgovornost in enotnost naj bodo ključ do novih uspehov v dobrobit prav vsakega izmed nas. Srečno, Slovenija. Srečno, Posavje. Srečno, mestna občina Krško.«

Z vezno besedo sta proslavo prepletala Bernarda Žarn in Juš Milčinski, z instrumentalnim nastopom pa jo je obogatil Simfonični orkester Glasbene šole Krško pod taktirko Petra Gabriča.

B. M.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»