Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Število članov Društva za preprečevanje osteoporoze Posavje narašča

Objavljeno: Sobota, 02.03.2024    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_6314

Predsednica DPOP Milena Jesenko in delovno predsedstvo zbora članov

Minulo sredo so v večnamenski dvorani MC Brežice v Društvu za preprečevanje osteoporoze Posavje (DPOP) organizirali letošnje t. i. popoldne posavskih osteoporotikov, na katerem opravijo tudi zbor članov. Predsednica društva je od vsega začetka oz. že več kot 20 let Milena Jesenko, ki je najprej poročala o delu in aktivnostih v lanskem letu.

Kot je med drugim povedala, sodelujejo s centroma za krepitev zdravja iz Brežic in Sevnice, eno skupno aktivnost so imeli tudi že s CKZ Krško, ki deluje od lanske jeseni. Razveseljivo je, da število članov narašča, kljub temu da zaradi različnih vzrokov, kot so npr. bolezni ali onemogočen prevoz na aktivnosti, določeno število članov vsako leto odpade. Med skupno 306 člani ob koncu lanskega leta jih je največ iz občine Brežice (133), sledi občina Sevnica (67), v mestni občini Krško se je število članov v zadnjem letu močno dvignilo (s 53 v 2022 na 65 v 2023), 41 pa jih je bilo iz občin Kostanjevica na Krki in Šentjernej pa tudi drugih koncev Slovenije. A v tem času je po njenih besedah članov DPOP že spet več, ker se zadeve tako rekoč dnevno spreminjajo. »Tiste, ki dve leti zapored ne bodo plačali članarine, bomo povprašali, ali želijo ostati naši člani ali pa se jim bomo zahvalili za dosedanje sodelovanje,« je dodala Jesenko.
DSC_6256

Del udeležencev na zboru članov DPOP


Zelo lepo so se ’prijeli’ popoldnevi za zdravje

Vsako leto v društvu opravijo več predavanj, kot jih navedejo v programu za tekoče leto. Tako so v letu 2023 poslušali 15 predavanj in delavnic, na katerih je bilo skupaj z vabljenimi nečlani 512 prisotnih (na predavanja vedno vabijo širšo javnost). Zelo lepo so se ’prijeli’ popoldnevi za zdravje (bili so v KS Kapele, Boštanj in Veliki Podlog) s predavanjem in meritvami – mineralne kostne gostote na petnici in FRAX. Lanski Osteotlon so izpeljali v Qlandii Krško, obisk je bil nekoliko slabši. Zelo lepo jim je tekla terapevtska vadba (deset skupin in 151 udeležencev), ki jo vodijo fizioterapevtke oz. kineziologinje Marjana Černoš, Maruša Udrih, Pia Vöröš in Nika Stopinšek. V okviru Gibanja za zdravje (pohodi) je bilo čez leto 32 aktivnosti, ki se jih je udeležilo 163 članov, zelo oživljena je krška skupina, ki jo vodi Jelka Gričar. Opravili so tudi dva društvena pohoda (po Bizeljskem in učni poti Savus v Radečah). Dnevi zdravja so tudi lani potekali v Strunjanu (marec) in Radencih (oktober), pri čemer je število udeležencev v Radencih čedalje manjše. Na t. i. dnevih zdravja potekajo rekreativno-izobraževalne dejavnosti, od fizioterapevtskih vaj v vodi in aerobike, plavanja, dihalnih vaj do predavanj, pohodov, krajših izletov v okolico kraja itd. Osrednji lanski dogodek je bila 20-letnica DPOP, na kateri so s strani brežiškega župana prejeli tudi plaketo Občine Brežice.
DSC_6278

Vsa predstavljena poročila so bila tudi potrjena.


Z letošnjim letom uvajajo klubske popoldneve

Novo v programu dela za 2024 je uvedba klubskih popoldnevov v VGC Brežice (pogovor s pridelovalcem konoplje so že imeli, v nadaljevanju leta se bodo dotaknili še negovanja kože in uporabe pametnega telefona), v marcu bodo imeli zanimivo predavanje o težavah s sluhom pri starejših (predaval bo otorinolaringolog Peter Hudoklin), Alenka Krenčič Zagode, dr. med., spec. ginek. in porod., bo jeseni predavala o osteoporozi in ginekoloških težavah, letošnji popoldnevi za zdravje, v okviru katerih bodo izvajali tudi vaje za ravnotežje, bodo potekali v KS Velike Malence (april), Koprivnica (junij) in Blanca (december). Na dneve zdravja gredo letos najprej marca v Radence, novembra pa v Strunjan. Društvena pohoda bosta letos potekala v okolico Rake (junij) in na Planino nad Podbočjem (september).
DSC_6281

Jesenko se je za profesionalno opravljeno delo zahvalila tudi računovodji Jerneju Zorku.


V društvu je 17 prostovoljk, ki so lani opravile 1218 ur prostovoljnega dela. To so: Jelka Gričar, Ana Žajber, Jožica Gašperin (vse Krško), Jožica Obradović, Ljubica Roguljić, Meri Žnideršič, Marjana Krajnc, Elica Krajnc, Majda Piltaver, Erika Bibič (tajnica društva), Milena Jesenko (vse Brežice), Marija Grm, Danica Požek, Majda Klun (vse Sevnica), Sonja Božič, Majda Staut (obe Kostanjevica na Krki) in Slavka Kuhelj (Šentjernej). Zbora članic Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije, ki bo 24. marca v Ljubljani, se bodo iz DPOP udeležile Jesenko, Bibič in Božič.

Društvo ima svojo spletno stran

Kot je bilo še omenjeno, pisarna DPOP deluje v prostorih nekdanjega doma upokojencev na Prešernovi 13 v Brežicah. V tem letu je društvo odprlo svojo spletno stran: osteo-posavje.si. Kot je še poudarila Jesenko, bi bila izvedba njihovih programov zelo otežena, če jih ne bi podpirale občine (Brežice, Krško, Sevnica) pa tudi KS Sevnica in FIHO, za občasno pomoč so hvaležni tudi sponzorjem in donatorjem.
DSC_6322

Zahvala vaditeljicam, ki vodijo terapevtsko vadbo


Na občnem zboru, ki ga je kot predsednica delovnega predsedstva vodila Ana Kupina, so se posebej zahvalili prostovoljkam, vaditeljicam, tajnici društva in računovodji Jerneju Zorku za zelo profesionalno opravljeno delo ter Tončki Tokić, ki poskrbi, da v kuhinji SB Brežice vsakič pripravijo tudi pogostitev za udeležence zbora. Kot je v imenu verifikacijske komisije sporočila Jelka Gričar, je bilo teh letos 88. Na koncu pa je šla velika zahvala tudi predsednici Mileni Jesenko, brez katere DPOP zagotovo ne bi tako uspešno delovalo. Med povabljenimi gosti so bili tudi predsedniki društev Franc Černelič (Društvo za zdravje srca in ožilja - podružnica Posavje), Darja Mandžuka (Društvo diabetikov Posavje - Brežice) in Slavko Bibič (Društvo Sožitje Brežice), ki so nagovorili zbrane.

Uvod v popoldne posavskih osteoporotikov je sicer potekal s kulturnim programom (nastopil je prof. Niko Ogorevc iz GŠ Brežice), sprostitvenimi vajami pod vodstvom fizioterapevtke Nike Stopinšek in dvema predavanjema. Prvo, pogovor o osteoporozi z Dušo Hlade Zore, dr. med., so si navzoči ogledali na posnetku iz arhiva RTV Slovenija, drugo, »Po možganski kapi«, pa je imela Milena Strašek, dr. med., spec. inter. med.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»