Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Število okužb še naprej narašča, v Posavju kar 67 novih primerov

Objavljeno: Sreda, 28.10.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
covid-19-5073811_1920

Situacija z novim koronavirusom se še ne umirja (foto: Pixabay).

Kot je že sinoči pri Odmevih nakazal direktor klinike Golnik in član svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Aleš Rozman, so torkovi podatki prinesli nove rekordne številke. Ob 7471 opravljenih testih so potrdili rekordnih 2605 novih okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Delež pozitivnih testov je znašal 34,87 odstotka, kar pomeni, da je bil pozitiven že vsak tretji test.

V državi je trenutno 18.269 okuženih. 14-dnevna pojavnost okužb na sto tisoč prebivalcev znaša 872 okužb. Do zdaj so pri nas skupaj potrdili 28.208 okužb z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 pa je skupaj umrlo 278 bolnikov, 14 v torek. Trenutno je hospitaliziranih 612 bolnikov, od tega 99 na intenzivni negi. S pomočjo ventilatorjev je dihalo 57 bolnikov. V torek so iz bolnišnic odpustili 54 bolnikov, še kažejo podatki covid-sledilnika.

V Posavju, kjer je najvišji delež smrtnosti zaradi covida-19, rekordnih 67 okužb

V občini Bistrica ob Sotli sta bila v torek evidentirana dva nova primera okužbe, v občini Brežice kar 32 primerov, v Kostanjevici na Krki je bila potrjena ena okužba s covid-19, v občini Krško 15, v občini Radeče so bili pozitivni štirje odvzeti brisi, v občini Sevnica pa 13. Tako je bilo na dan 27. oktober v Posavju potrjenih skupno 67 okužb, najvišji dnevni prirast do sedaj (pred tem 17. oktobra 55). V sevniški občini je 213 aktivnih primerov okužbe, v brežiški 159, v krški 145, v radeški 27, v kostanjeviški 19 in v bistriški osem. Skupno število aktivnih primerov v Posavju je 571. 14-dnevna pojavnost okužbe na sto tisoč prebivalcev je 753,1. Do 24. ure v torek so tri osebe z okužbo covid-19 preminile, in sicer ena oseba iz občine Brežice ter dve osebi iz občine Sevnica. Po podatkih covid-sledilnika je bilo v Posavju doslej že 27 smrtnih primerov zaradi covida-19 (18 v občini Sevnica, sedem v občini Brežice ter po eden v občinah Krško in Radeče), kar regijo uvršča celo na 3. mesto med 12 slovenskimi regijami. Več smrti imata samo savinjska in osrednjeslovenska regija. Naša regija ima tudi najvišji delež smrtnosti potrjenih primerov covida-19 med regijami, in sicer 3,3 %.

DU Brežice: preminilo deset stanovalcev s covidom-19, na pomoč tudi prostovoljci

du_brezice_zaposlena_v_zascitni_opremi

Zaposlena v DU Brežice med oskrbovanjem okuženih stanovalcev v rdeči coni (foto: DU Brežice)

Tudi v DU Brežice število okužb zaenkrat še narašča. Po prejemu rezultatov testiranj, ki so jih opravili v ponedeljek, je še pet dodatnih okužb pri stanovalcih. V sredo dopoldne je bilo tako v rdeči coni, v kateri se nahajajo tisti stanovalci z okužbo, ki ne potrebujejo bolnišnične obravnave, 59 nameščenih, ena stanovalka je bila hospitalizirana. Do danes zjutraj se je za deset stanovalcev in stanovalk, ki so zboleli za covidom-19, življenjska pot na žalost zaključila. Zaenkrat je okuženih tudi 16 zaposlenih (rezultati ponovnega testiranja tistih, ki so preventivno v samoizolaciji, bodo znani v današnjem dnevu), prva sodelavka, ki je prebolela covid-19, se v četrtek vrača v delovni proces. »Domska zdravnica je med tednom prisotna v domu in skrbno spremlja zdravstveno stanje stanovalk in stanovalcev ter ukrepa glede na potrebe. Okuženi stanovalci, ki smo jih namestili po celem pritličju, si krajšajo čas s pogovorom, gledanjem televizije, branjem, pletenjem, poskrbljeno je tudi za stike s svojci preko telefonskih pogovorov,« pravi vodja enote DU Brežice mag. Valentina Vuk in dodaja, da se aktivnosti za stanovalce, ki so nameščeni v beli (zdravi) in sivi (sum na okužbo) coni, v skladu z navodili koordinatorjev in stroke izvajajo v sobah stanovalcev. Ker se na različne načine trudijo nadomestiti velik izpad kadra, pozivajo in prosijo za pomoč prostovoljce, ki so pripravljeni pomagati, da se jim pridružijo. Vukova pravi, da se je odzvalo šest prostovoljcev, ki jih bodo v teh dneh kontaktirali za konkretne dogovore. Dodatno kadrovsko pomoč zagotavljajo s prerazporeditvijo zaposlenih iz enot DUO Impoljca in DU Sevnica ter dveh študentov. Na pomoč pri pripravi obrokov so jim priskočile službe prehrane iz Sevnice in Impoljce ter iz OŠ Brežice. Pomagajo si tudi z zaposlenimi v SB Brežice, s ponedeljkom pričakujejo še pomoč dveh medicinskih sester iz ZD Brežice, kar bo zelo olajšalo kadrovsko stisko.

R. R., B. M.
« Nazaj na seznam
»