Časopis za pokrajino Posavje
3.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Strokovni posvet o priložnostih, potencialih in izzivih

Objavljeno: Petek, 12.04.2019    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Strokovni posvet o priložnostih, potencialih in izzivih

Na Otočcu se je odvijala strokovna konferenca na temo sodelovanja med gospodarstvom, raziskovalnimi in izobraževalnimi organizacijami.

Fakulteta za industrijski inženiring (FINI) Novo mesto je v ponedeljek, 8. aprila, na Otočcu pri Novem mestu, organizirala že 4. mednarodno znanstveno konferenco o razvoju industrijskega inženiringa pod naslovom Priložnosti, potenciali in izzivi.

Namen konference je aktivirati in uveljaviti novo prakso znanstvenih konferenc s poudarkom na sodelovanju med gospodarstvom, raziskovalnimi in izobraževalnimi organizacijami. Osnovni cilj je zagotoviti skladnost razvojnih tendenc s potrebami po kadrih v tehnoloških in industrijskih panogah ter na ta način slediti potrebam trga dela, gospodarskega razvoja, konkurenčnosti gospodarstva in posledično potrebam socialnega in kulturnega okolja.

Uvodnemu nagovoru Štefana Davida, direktorja Šolskega centra Novo mesto, in mag. Iris Fink Grubačević, dekanje FINI Novo mesto, je sledilo plenarno predavanja doc. dr. Igorja Kovača z Inštituta Jožefa Štefana Ljubljana z naslovom Razvoj in izgradnja koncepta tovarn prihodnosti v Sloveniji. Vsebina posameznih prispevkov je bila zelo raznolika in je obravnavala sodobne metode in posamezne inovativne rešitve problemov na področju industrijskega inženiringa. Na konferenci so se prvič predstavili tudi perspektivni mladi raziskovalci. V enem izmed prispevkov so predstavili za avtomobilsko industrijo izjemno aktualne koncepte zmanjšanja teže konstrukcijskih elementov z uporabo hibridnih struktur. Predstavljen je bil tudi zanimiv skupen projekt Fakultete za industrijski inženiring Novo mesto, Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, Kulturno umetniškega društva Nasha produkcija in Zavoda za gradbeništvo v Ljubljani o komplementarni uporabi dinamike konstrukcij pri razvoju kitarske glasbe. Na koncu smo se seznanili z raziskavami posodobitev v javni upravi, razvoja družbe znanja, vedenja potrošnikov v dobi interneta in socialnih omrežij, trajnostnega razvoja logističnih procesov in pomena strojne opreme v teh procesih.

Konference so se udeležili strokovnjaki iz Slovenije in tujine, iz gospodarstva, univerz oziroma visokošolskih zavodov, inštitutov ter druga strokovna javnost. Gostili smo tudi nominiranko za inženirko leta 2019 dr. Natašo Grlj iz Hella Saturus Slovenija, ki je z nami delila svojo zgodbo uspeha. Uspešno izvedena konferenca je tako napovedala naslednjo, že 5. po vrsti, v aprilu 2020.

Vir: FINI Novo mesto
« Nazaj na seznam
»