Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Te dni v Posavju predvsem zaradi ameriških F-16 pogosteje pogledujemo v nebo

Objavljeno: Četrtek, 09.09.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
IMG_3183a

Transportno letalo Hercules C-130 spušča ameriške padalce.

Še do jutri, 10. septembra, bodo prebivalci v bližini letališča Cerklje ob Krki lahko pogledovali v nebo in spremljali dogajanje v sklopu skupnega usposabljanja pripadnikov Slovenske vojske in ameriške kopenske vojske v Evropi, imenovanega »Rock Kleščman«.

Včeraj, 8. septembra, so v Vojašnico Jerneja Molana Cerklje ob Krki oz. na letališče povabili tudi predstavnike sedme sile, ki so imeli možnost ogleda in fotografriranja oz. snemanja poteka vojaške vaje ter v njej sodelujočih zračnih plovil. Na mednarodni vojaški vaji »Rock Kleščman«, ki poteka med 6. in 17. septembrom, skupaj okoli 800 pripadnic in pripadnikov slovenske in ameriške vojske uri bojne postopke pehote ob letalski in minometni podpori.
IMG_8131

Na letališču Cerklje ob Krki je v teh dneh osem ameriških lovskih letal F-16.

Aktivnosti pehote z letališča v Cerkljah ob Krki podpirajo letala in helikopterji Slovenske vojske, v prvem tednu vaje, se pravi v tem tednu, pa tudi ameriška letala C-130 za izvedbo padalskih skokov ter F-16 za skupno usposabljanje s posadkami letal PC-9M Hudournik in kontrolorji združenega ognja. Piloti 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske in 31. lovskega polka iz Aviana pa v sodelovanju s 16. centrom za nadzor in kontrolo zračnega prostora urijo postopke varovanja in zaščite zračnega prostora Republike Slovenije.

IMG_3135

Izjava za medije predstavnikov Slovenske vojske

Istočasno na ozemlju Slovenije poteka še ena vojaška vaja, in sicer »Zvezda Triglava 21«, v okviru katere se med 6. in 23. septembrom uri okrog 300 pripadnikov Slovenske vojske, vojsk Velike Britanije in Združenih držav Amerike ter Natovega Centra odličnosti za gorsko bojevanje. Na vaji preverjajo usposobljenost za gorsko bojevanje ter krepijo povezljivost in zaupanje med zavezniki. Vaja obsega tri faze: urjenje individualnih gorniških veščin na širšem območju Bohinjske Bele, kolektivno usposabljanje/situacijske vaje skupin in oddelkov iz preživetja in bojnega delovanja v gorskem svetu ter taktična vaja čete z zavzetjem cilja v gorskem svetu (območje dolina Drage/Begunje na Gorenjskem, Blegoš, Gorenja vas - Poljane).

Namen in potek vaj so v sredo v izjavah za medije na cerkljanskem letališču predstavili poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Janez Gaube, podpolkovnik Jure Himelrajh iz 74. pehotnega polka, nosilca vaje »Rock Kleščman«, in podpolkovnik Fedja Vraničar, poveljnik 132. gorskega polka, nosilca vaje »Zvezda Triglava 21«. V tem času je skupina 17 ameriških padalcev priletela iz italijanske Vicenze in se z ameriškega tovornega letala Hercules C-130 spustila na letališče. Urjenje na letališču se je nadaljevalo s taktičnim usposabljanjem z uporabo manevrskega streliva. Hrupno je bilo tudi že v dopoldanskem in potem popoldanskem času, ko je bilo na posavskem nebu mogoče opazovati letala F-16 in PC-9, podobno bo tudi še danes in jutri, ko se udeleženci vaje selijo na Osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna (Poček), kjer bodo nadaljevali vajo še en teden. V sredo je v času padalskih skokov v popoldanskih urah zaradi varnosti prišlo do izklopa električnih vodov na Skopicah. Dobava električne energije se je v sodelovanju z Elektrom Celje nadomestila z vojaškimi agregati. Možne so bile krajše, do 30-minutne motnje v dobavi elektrike v času priklopa in odklopa agregatov.

R. R., foto: Ljubo Motore

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»