Časopis za pokrajino Posavje
1.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Teden mobilnosti v Krškem začeli z več aktivnostmi

Objavljeno: Torek, 17.09.2019    Rubrika: NOVICE Sporočilo
etm_krsko (11)
Evropski teden mobilnosti (ETM) se je v Krškem včeraj začel z več aktivnostmi. Nekateri so se v službo danes odpravili s kolesom ali peš, v Šolskem centru Krško – Sevnica so pripravili delavnice za devetošolce na temo varnosti v prometu, Zdravstveni dom Krško pa je v sodelovanju z Občino Krško in Šolo zdravja na večnamenski poti organiziral test hoje. V staro mestno jedro so danes peš prišli tudi otroci in učitelji OŠ dr. Mihajla Rostoharja in OŠ Jurija Dalmatina ter opozorili na pomanjkljivosti na poti za gibalno ovirane.

etm_krsko (9)
Na Šolskem centru Krško – Sevnica so že zjutraj gostili devetošolce osnovnih šol v krški občini. Predstavniki ŠC Krško – Sevnica, Zavoda Varna pot, Poklicne gasilske enote Krško, Zdravstvenega doma Krško, Avto moto zveze Slovenije so jim s praktičnimi primeri, poligoni, delavnicami predstavili pomen varnosti v cestnem prometu, tako v vlogi sopotnikov v avtomobilu kot pešcev, kolesarjev. Učenci so se pomerili na poligonu v vožnji in hoji s »pijanimi« očali, se stehtali s tehtnicami za naletne teže ... Učence so pozdravili tudi direktorica ŠC Krško – Sevnica Erna Župan Pirkovič, podžupan občine Krško Silvo Krošelj ter predstavnica Zavoda za šolstvo.

Na Šolskem centru Krško – Sevnica bodo v tem tednu kot vsako leto v okviru ETM pripravili tudi predavanje Rdeča luč za starše.

Test hoje

etm_krsko (17)
Udeleženci so se lahko preizkusili tudi v testu hoje, ki ga je izvajala ekipa Zdravstvenega doma Krško v sodelovanju z Občino Krško in Šolo zdravja. Gre za enostaven, natančen in varen test, pri katerem s pomočjo tako hitre hoje, kot jo posameznik zmore, da pri tem ne ogroža svojega zdravja, izmerijo telesno zmogljivost posameznika in mu na podlagi rezultatov zdravstvena ekipa svetuje ustrezno telesno dejavnost ter zdravju prijazno športno vadbo.

Gibalno ovirani na poti po mestu

Otroci z OŠ dr. Mihajlo Rostoharja so se v sodelovanju z učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško in v spremstvu učiteljev kot vsako leto v času Evropskega tedna mobilnosti danes dopoldan sprehodili z Vidma v staro mestno jedro Krškega. Tudi tokrat so preizkusili, kako je pot po mestu prilagojena gibalno oviranim.

V Krškem jih je sprejela podžupanja občine Krško Ana Somrak, otroci pa so jima predstavili svojo pot. Kot so poudarili učenci, je bilo v zadnjem letu izvedenih že kar nekaj izboljšav, kljub temu pa še vedno nekateri parkirajo na pločnikih, kljub novim ureditvam nekateri mimo OŠ dr. Mihajla Rostoharja še vedno vozijo prehitro. Kot je poudarila podžupanja, je ta akcija, ki jo ob tednu mobilnosti izvajajo že nekaj let, dobra priložnost za neposredno izmenjavo mnenj in pobud, na podlagi katerih lahko lokalna skupnost izboljšujejo pogoje življenja in dela gibalno oviranih.

Vir: Občina Krško
« Nazaj na seznam