Časopis za pokrajino Posavje
6.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tehnogenij – največji tehniški dogodek v Posavju

Objavljeno: Petek, 14.06.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
GEN energija-SC-Krsko-Sevnica-Tehnogenij 2019 (46)

Večji del dogodka je zaradi vročine potekal v garažah poslovne stavbe GEN energije.

V Informacijskem središču GEN v Vrbini danes poteka največji tehniški dogodek v Posavju – festival Tehnogenij, ki ga že osmo leto skupaj organizirata Šolski center Krško-Sevnica in podjetje GEN energija.

Na krajši otvoritveni slovesnosti so mlade iz nekaterih posavskih osnovnih in srednjih šol nagovorili generalni direktor GEN Martin Novšak, direktorica ŠC Krško-Sevnica Erna Župan Pirkovič in krški župan mag. Miran Stanko. Novšak je dejal, da z dogodkom spodbujajo interes mladih za študij naravoslovja in tehnike, saj v skupini GEN potrebujejo tovrstne kadre za dolgoročno in zanesljivo oskrbo z električno energijo iz nizkoogljičnih virov.
GEN energija-SC-Krsko-Sevnica-Tehnogenij 2019 (33)

Otvoritvena slovesnost pred vhodom

»To ta družba potrebuje, od tega je odvisno gospodarstvo in standard življenja,« je dejal. Župan Pirkovičeva je pojasnila premik prireditve z oktobra na junij, s čimer so omogočili dijakom, da predstavijo svoje izdelke v okviru zaključnega izpita in poklicne mature, pa tudi druge uspešne izdelke, ki so nastali med šolskim letom, na čelu s solarnim avtomobilom, ki je znova zmagal na mednarodni dirki v Sisku, in mostom iz špagetov, s katerim so dijaki prav tako tekmovali na mednarodnem tekmovanju, ter projektom pametnih inštalacij dijakov Gimnazije Krško. Stanko je izrazil veselje, da se tradicija Tehnogenija nadaljuje in raste, s tem pa promovira tehnične poklice, ki jih v državi primanjkuje.
 
Kot je povedal idejni avtor prireditve, ravnatelj SPSŠ Jože Pavlovič, osnovni namen prireditve sicer ostaja isti – promocija tehnike in tehničnih ved med mladimi, saj si šola in GEN energija prizadevata z različnimi aktivnostmi dijake pritegniti tako v svet tehnike kot gospodarstva. »Vesel sem, da je prireditev po osmih letih še vedno živi, še več, vse bolj je prepoznana v okolju,« je poudaril in dodal, da imajo v zadnjih letih bolj kot s pridobivanjem razstavljavcev težave, kako vsem zagotoviti prostor na dogodku. Letos se jih predstavlja že okoli 20, od društev, osnovnih in srednjih šol do fakultet in inštitutov.
 
Na dogodku, ki so ga zaradi vročine prestavili v notranjost oz. v garaže poslovne stavbe GEN energije, tako sodelujejo: organizatorja Šolski center Krško-Sevnica (predstavitev izbora maturitetnih izdelkov dijakov poklicne mature, projekt Pametna omrežja: vklop razstave v eksperimentalnici s telefonom, solarni avtomobil, predstavitev šol) in GEN energija (simulacija energetska mešanica, Svet energije, predstavitev projekta JEK 2); druga podjetja v skupini GEN – NEK (simulacija delovanja NEK), HESS (simulacija delovanja verige hidroelektrarn na spodnji Savi), TEB (delovanje termoelektrarne Brestanica) in GEN-I (predstavitev električnih avtomobilov TESLA); Fakulteta za energetiko, UM (kviz: Kaj veš o energetiki?, celovita predstavitev Inštituta za energetiko: izdelava metalografskih obrusov za mikroskopske analize materialov, merjenje karakteristik električnih strojev, merjenje sončnih elektrarn), Fakulteta za strojništvo, ULJ – DBF Edvard Rusjan Slovenian team (predstavitev zmagovalnega študentskega ultralahkega letala), Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, ULJ (predstavitev vsebin iz hidrotehnike), Fakulteta za elektrotehniko, ULJ (predstavitev raziskovalnih dejavnosti), Inštitut Jožef Stefan, Raziskovalni odsek za tehnologije znanja (humanoidni robot NAO), ICJT – Izobraževalni center za jedrsko tehnologijo (delavnica o radioaktivnosti in ionizirajočem sevanju), OŠ Jurija Dalmatina Krško (delavnica First LEGO League), OŠ Sava Kladnika Sevnica (predstavitev izdelkov učencev, nastalih med urami tehnične vzgoje in izbirnih predmetov), Modelarski klub Krško (predstavitev modelov letal, dronov in helikopterjev; predstavitev simulatorja letenja), Radio klub Krško (predstavitev dejavnosti in v živo povezovanje), Radio klub Brežice (predstavitev dejavnosti in v živo povezovanje), Društvo ljubiteljev astronomije (opazovanje Sonca s teleskopom in PST / »personal solar telescope«) in Odiseja Planetariji (ogledi Planetarija in delavnice s tekočim dušikom).
 
Tehnogenij je danes odprt še do 17. ure.

P. P.
« Nazaj na seznam