Časopis za pokrajino Posavje
23.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tehnogeniji šestič v GEN-u

Objavljeno: Sobota, 01.10.2016    Rubrika: NOVICE Redakcija
tehnogenij16 (27)

V družbi Gen v Vrbini že šesto leto zapored poteka prireditev Tehnogenij

Že šesto leto zapored je na prvo oktobrsko soboto družba Gen energija v Vrbini gostitelj in stičišče znanja mladih, izobraževanja in gospodarstva. V današnjem sončnem dnevu namreč tam poteka tradicionalna prireditev Tehnogenij si ti – tehnogenij svet vrti.
 

Na pobudo Jožeta Pavloviča, ravnatelja Srednje poklicne in strokovne srednje šole Krško (SPSS), sta se namreč pred šestimi leti tesno povezala Šolski center Krško – Sevnica in družba Gen energija, ki od tedaj dalje prizadevanja usmerjata v soustvarjanje pogojev in spodbujanje mladih h kreativnemu razvijajočem delu in idejam v svetu tehnike, znanosti in energije. Od tedaj dalje se vsa leta število sodelujočih osnovnih in srednjih šol, fakultet, institucij ter društev s tehniškega področja povečuje, letos pa jih sodeluje kar 16.

tehnogenij16 (17)

Z dosežki in projekti se predstavljajo izobraževalne ustanove in društva

Martin Volčanjšek
, dijak ŠC Krško – Sevnica, pod mentorstvom Zorana Tkavca predstavlja simulacijo delovanja tlačnika v primarnem sistemu Nuklearne elektrarne Krško, navedeni projekt pa razvija in izvaja v sodelovanju z družbo GEN energija. Navedeni krški šolski center se v okviru mednarodnega projekta Drone Team predstavlja tudi z dronom, ki je bil izdelan na nekoliko drugačen način, hkrati pa je na ogled tudi solarni avto, ki so ga izdelali dijaki SPSS šole Krško in z njim v mesecu juniju zmagali na 4. mednarodni dirki solarnih avtomobilov v hrvaškem Sisku. Hkrati solarni vozili predstavljata tudi partnerski srednji šoli iz sosednje države, in sicer iz Ogulina in Slavonskega Broda. Učenci OŠ Jurija Dalmatina krško izvajajo kemijske delavnice in na njih kemijske eksperimente, OŠ Sava Kladnika iz Sevnice predstavlja tehnične izdelke, ki so nastali med rednimi urami in pri izbirnih predmetih tehnike in tehnologije, učenci in učenke OŠ Cerklje ob Krki vesoljsko dogodivščino, ki so jo zasnovali v okviru mednarodnega programa Space Camp Turkey, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze Maribor in mariborska Srednja elektro in računalniška šola pa omogočata udeležencem vožnjo z električnimi kolesi.

Fakulteta za energetiko UM predstavlja drona, 3D virtualizacijo in delovanje elektromotorjev, fakulteti za energetiko in logistiko predstavljata in seznanjata mlade s svojim delovanjem in izobraževanjem, Društvo Čarunalnik Lego Mindstorms robote in steza za tekmovanje First lego League. Modelarski klub Krško delovanje stimulatorja letenja in predstavitev modelov letal in helikopterjev, radiokluba iz Krškega in Brežic ustrezno radioamatersko opremo za frekvenčna območja KV in UKV ter vzpostavljanje zvez v digitalnem načinu dela, študentje mariborske Fakultete za strojništvo atraktivni formuli ter Sebastijan Jakša prvi digitalni planetarij v Slovenije, ki bo zainteresirane udeležence popeljal v vesolje, v družbi GEN energija pa predstavljajo poseben izziv – tekmovanje s speltno aplikacijo v oblikovanju čim bolj ustrezne energetske mešanice, s katero je mogoče zadostiti dnevnim potrebam Slovenije po električni energiji. Po 12. uri se je na bližnji dirkalni stezi v Racelandu v Vrbini začela tudi predstavitev vožnje študentskih formul in spektakularne dirke z avtomobilom Night Shift. Navedena prireditev bo trajala vse do 22.30 ure.

tehnogenij16 (29)

Med nagovorom zbranim Elvira Šušmelj, Martin Novšak, Miran Stanko in Erna Župan Pirković

Vse udeležence so na uradni otvoritvi tradicionalne prireditve, katero, in dosežke mladih, bomo obširneje opisali v naslednji številki časopisa Posavski obzornik, so v uvodu nagovorili Martin Novšak, generalni direktor družbe GEN energija, krški župan mag, Miran Stanko ter Elvira Šušmelj, generalna direktorica Direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih ter Erna Županc Pirkovič, direktorica ŠC Krško-Sevnica.

B. M.
« Nazaj na seznam