Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Težave s praktičnim izvajanjem pouka na daljavo

Objavljeno: Sreda, 24.02.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
SS Sevnica, frizer (1)

V učilnici za praktično izvajanje izobraževalnega programa fizer je živahno.

V ponedeljek so se tudi v prostore sevniške srednje šole vrnili dijakinje in dijaki zaključnih letnikov, ki se izobražujejo v dveh poklicnih programih - frizer in mizar.

Prihod v šolske prostore po štirih mesecih šolanja na daljavo je prinesel poleg upoštevanja vseh preventivnih ukrepov za preprečevanja širjenja koronavirusa vprašanje, kako za dijakinje in dijake organizirati obvezni del prakse.

Matjaz Prestor (2)

Ravnatelj Srednje šole Sevnica Matjaž Prestor si želi, da bi šola dobila prizidek in moderno mizarsko delavnico.

»V programu frizer je bilo mogoče tudi praktični del izvajati v domačem okolju, saj je frizerska oprema obvezen del praktičnega izobraževanja in usposabljanja in tako je frizerska lutka omogočalo vadbo ter delo tudi na daljavo. Dijakinje in dijaki so vadili po vodstvom učiteljic praktičnega pouka preko video povezave na svojih lutkah, frizerske veščine pa so lahko poizkusili tudi na domačih modelih ter uredili pričeske svojih staršev, starih staršev, bratov in sester ...« pojasnjuje ravnatelj SŠ Sevnica Matjaž Prestor ob ogledu poteka dela v učilnici za praktični pouk v frizerskem programu, v katerem je bilo po štirimesečnem premoru ponovno živahno. In če so imeli bodoči frizerji pripomočke za vadbo, tega niso imeli dijaki v izobraževalnem programu mizar. »Izpeljati praktični pouk za mizarje na daljavo je praktično nemogoče. Naši učitelji so se potrudili, da so dijake zaposlili s praktičnim delom na daljavo, a se že kaže primanjkljaj znanja, ki ga bomo poskušali nadomestiti v času, ko bodo dijaki v šoli,« doda sogovornik ter izpostavi še obvezno prakso pri delodajalcu.

»Naši učitelji so se potrudili, da so dijake zaposlili s praktičnim delom na daljavo, a se že kaže primanjkljaj znanja,« pravi ravnatelj SŠ Sevnica.

SS Sevnica, informativni 2019, mizarska delavnica

Izvajanje praktičnega pouka mizarske stroke v delavnici podjetja Stilles (foto: SŠ Sevnica).

»V tem šolskem letu imamo težave z izpeljavo praktičnega pouka pri delodajalcih v programu frizer. V vsakem letniku imajo dijaki 304 ure, dva meseca, obveznega praktičnega usposabljanja pri delodajalcih. Zaključni letniki so imeli srečo, da so bili na praktičnem usposabljanju septembra in oktobra, še v času pred pandemijo, in so zaključili s prakso do zaprtja šol. Trenutno imamo težavo z realizacija praktičnega usposabljanja pri delodajalcu v prvem in drugem letniku programa frizer, kajti frizerski salon lahko trenutno izvaja storitev samo eni stranki na 30 kvadratnih metrih in delodajalci v tem trenutku nimajo pogojev, da sprejmejo naše dijake na praktično usposabljanje. Upamo, da se bo širjenje koronavirusa počasi umirilo, da bodo dijakinje in dijaki lahko odšli na obvezni del prakse v salone. Če se to ne bo zgodilo, še nimamo plana B, ki bi nadomestil praktično izobraževanje pri delodajalcih,« opiše ravnatelj srednje poklicne šole problem praktičnega usposabljanja v frizerskem programu, medtem ko mizarji v mizarskih delavnicah lahko opravljajo prakso.

»Želimo si, da bi se nam v šoli pridružili tudi prvi in drugi letniki, ki imajo trenutno še vedno teoretični del izobraževanja na daljavo, praktični del pa izvajamo v šoli, v učilnicah za praktični pouk dvakrat v tednu,« zaključi ravnatelj.

S. R.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam