Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tretji val epidemije se, kot zaenkrat kaže, počasi le umirja

Objavljeno: Petek, 16.04.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
covid-19-5073811_1920
V državi so včeraj drugi dan zapored odkrili manj kot 1000 okužb z novim koronavirusom, kar je spodbuden podatek, saj se očitno tretji val epidemije umirja in smo njegov vrhunec mogoče že dosegli. V Posavju so v četrtek potrdili 21 okužb, kar je najmanj v tem tednu.

Vse okužbe so bile zabeležene v treh največjih občinah, Krško (8), Brežice (7) in Sevnica (6). V krški je 121 potrjeno okuženih občank in občanov, eden manj kot včeraj, v brežiški 117 oz. dva več, v sevniški pa 88 oz. trije več. V treh manjših posavskih občinah včeraj ni bilo novih okužb. Radeče ostajajo pri skupno 30 okuženih, Kostanjevica na Krki jih ima 9, kar je eden manj kot dan prej, Bistrica ob Sotli pa 3, kar pomeni, da se je število okuženih v zadnjem dnevu znižalo za 2. Skupno število okuženih v vseh občinah v Posavju se je sicer še za enega zvišalo, na 368 (včeraj pred dvema tednoma je bilo namreč odkritih 20 okužb oz. ena manj).

14-dnevno število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev oz. incidenca je v Posavju 484,3, nižjo od te vrednosti ima samo Obalno-kraška regija s 396,2. 7-dnevno število potrjenih okužb na 100 tisoč prebivalcev oz. incidenca je pri nas 250,1, nižja je v Koroški (240), Goriški (239) in Obalno-kraški statistični regiji (177,1). Na začetku tedna je bilo v naši regiji 7-dnevno povprečje novih primerov na 100 tisoč prebivalcev skoraj 41, zdaj pa je 35,7, kar pomeni, da so se v zadnjih treh dneh razmere le nekoliko izboljšale oz. se je epidemija umirila. Se je pa kljub temu ta teden število oseb z aktivno okužbo še nekoliko zvišalo, a se je v teh dneh tudi to umirilo oz. je začelo stagnirati.

Na covid oddelku SB Brežice se danes zdravi skupno 21 kovidnih bolnikov, od tega dva potrebujeta intenzivno terapijo. V zadnjem dnevu so po dva sprejeli na novo in odpustili, žal pa je ena oseba tudi umrla, kar je tretja smrtna žrtev v brežiški bolnišnici od minule sobote.

Okužbe v šolah in vrtcih v sevniškem in krškem koncu

Pojavi okužb v teh dneh krojijo potek izobraževanja v 13 posavskih izobraževalnih ustanovah, kot kažejo podatki covid sledilnika, in sicer na: Glasbeni šoli Laško - Radeče, Glasbeni šoli Sevnica, OŠ Marjana Nemca Radeče, OŠ Ane Gale Sevnica, OŠ Boštanj, OŠ Leskovec pri Krškem, OŠ Milana Majcna Šentjanž in vrtcu pri njej, OŠ Sava Kladnika Sevnica, OŠ Tržišče, OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško, centralnem Vrtcu Ciciban Sevnica ter Vrtcu Krško, enoti Ciciban.

R. R.
« Nazaj na seznam