Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tri dekade PAK

Objavljeno: Ponedeljek, 18.09.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
30 let delovanja PAK Posavski alpinisticni klub (36)

Ob 30-letnici PAK je Gorazd Pozvek prejel zlati častni znak, ki ga PZS podeljuje za izjemne dosežke in dolgoletno uspešno delo.

V Posavskem alpinističnem klubu (PAK) so minulo soboto v Kulturnem domu Krško s slovesnostjo, pogovornim večerom, glasbenim programom in druženjem, ki je sledilo uradnemu delu, obeležili 30 let delovanja kluba. Ta je prvotno kot alpinistična sekcija deloval pod okriljem Planinskega društva Bohor Senovo. Zaradi razhajanj pogledov na delovanje med ljubitelji pohodništva in gorniki na razvoj alpinistične dejavnosti se je sekcija odcepila od PD Bohor oziroma 16. septembra 1993 ustanovila Posavski alpinistični klub, krajše PAK.

30 let delovanja PAK Posavski alpinisticni klub (32)

Generalni sekretar PZS Damjan Omerzu

»In vse to se je dogajalo v majhnih skupinah zanesenjakov, ki so gojili, kalili in vzgajali nove alpiniste v okviru alpinističnih odsekov in klubov. In PAK je eden tovrstnih. To v okolju, daleč od gora, ni samoumevno. In zato je verjetno toliko bolj ključnega pomena izpostaviti posameznike, ki so to dejavnost gojili s predanim delom, pripravljenostjo, sodelovanjem in pripeljali klub do te ravni. Tudi športno plezanje se je od začetkov, ko ste ga uporabljali alpinisti kot dodatek treningom, razvilo v olimpijski šport, Slovenci, še bolj pa Slovenke, krojijo svetovni športnoplezalni vrh, telovadnice so polne otrok, tekme svetovnega pokala obišče več tisoč navijačev in globalno spremlja ta šport že več milijonov ljudi. Pravzaprav se je vse to zgodilo v obdobju 30 let, ko je tudi PAK soustvarjal in razvijal ta šport,« je med drugim v nagovoru zbranim na slovesnosti dejal Damjan Omerzu, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije (PZS). Med klubskimi aktivisti, ki so skozi tri dekade delovanja tega najbolj zaznamovali v organizacijskem smislu pa tudi z dosežki, je Omerzu kot »nespornega nestorja posavskega alpinizma, športnega plezanja in gonilno silo ustanovitve PAK« izpostavil Gorazda Pozveka, ki mu je na jubilejni slovesnosti izročil zlati častni znak PZS. Pozvek, ki je PAK kot predsednik vodil kar 18 let, pa je v zahvali za prejeto visoko priznanje slednjega podelil tako med nekdanje kot sedanje generacije PAK-ovcev, rekoč: »To priznanje ni samo moje priznanje, to priznanje je priznanje vseh vas, vaše priznanje, vse smo naredili skupaj. Brez vas ne bi bilo kluba in vseh teh uspehov.«

30 let delovanja PAK Posavski alpinisticni klub (44)

Delovanje kluba od začetkov do današnjih dni so očrtali: Gorazd Pozvek (levo), Bojan Kurinčič, Klara Eva Kukovičič, Aleksandra Voglar in Nejc Pozvek

Gorazd Pozvek, Bojan Kurinčič, ki je kot prvi predsednik vodil PAK, ter njuna naslednika pri vodenju kluba Nejc Pozvek in Aleksandra Voglar so bili na prireditvi tudi sogovorniki Klare Eve Kukovičič, ki je njihova doživetja in videnje razvoja specifične klubske dejavnosti vtkala v pregled zgodovine delovanja kluba. Poleg navedenih so v njej z veliki črkami izpisana tudi imena: Miloš Kolšek, Arnold Koštomaj, Marjan Zver-Marč, Hinko Uršič, Miran Pribožič, Andrej in Peter Sotelšek, Matej Zorko in drugi, z nevidnimi črkami pa tudi imena njihovih svojcev, saj, kakor sta dejala Pozvek in Kurinčič, bi bilo brez trdne podpore in zaupanja najbližjih ukvarjanje s plezanjem kakor tudi z ostalimi klubskimi dejavnostmi nemogoče (več o 30-letnici PAK v tiskani izdaji časopisa Posavski obzornik). Klubsko jubilejno slovesnost sta z glasbenim programom obogatila izvrstna pevka Anja Kramar ob klavirski spremljavi Petra Ureka, podžupan Mestne občine Krško Janez Jože Olovec pa je ob čestitki klubu za delovanje in dosežke zagotovil, da si bo MO Krško tudi v bodoče prizadevala spodbujati ter s sredstvi podpirati delovanje in razvoj športnih dejavnosti.

B. M.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

06.11.2020 | Redakcija

Namaz iz dimljene postrvi

29.06.2020 | Sporočilo

Ribe na šolskih krožnikih