Časopis za pokrajino Posavje
16.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tudi Brežice z električno polnilnico za avtomobile

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Tudi Brežice z električno polnilnico za avtomobile

V Brežicah so danes, na dan brez avtomobila, zaprli del Ceste prvih borcev, ki so jo za en dan namesto avtomobilov preplavili otroci. Slednjim so bile na voljo razne delavnice, pred glasbeno šolo pa so namenu predali električno polnilnico. Temu je prisostvovala tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen.

 

Na delu glavne brežiške ulice so bile otrokom na voljo delavnice plesa (Plesno društvo Imani), telovadbe, kolesarski poligon, fizioterapija, risanje, izdelava kolesa, delavnica Fakultete za turizem itd. Otroci so se lahko tudi okrepčali, vsak, ki se je danes v službo, šolo ali po opravkih odpravil peš ali s kolesom, pa je dobil mini zajtrk in simbolično darilce. Navzoče je pozdravil brežiški župan Ivan Molan, ki se je zahvalil vsem, ki so se vključili v obeleženje dneva brez avtomobila. Ministrica je dejala, da je zanjo osebno najboljša vrsta mobilnosti hoja, vendar je treba zaradi drugih potreb uporabljati tudi druge vrste mobilnosti.

Pred glasbeno šolo v Brežicah so nato namenu predali prvo električno polnilnico v mestu. Po besedah župana Molana so se skupaj z družbo HESS odločili, da v Brežicah vzpostavijo polnilnico za električne avtomobile in se s tem uvrstijo na zemljevid občin, ki spodbujajo električne avtomobile brez emisij. Župan, s čigar strani je prišla tudi pobuda za električno polnilnico, je dejal, da je za tiste, ki imajo električne avtomobile, polnjenje brezplačno. »Z električno polnilnico spodbujamo razvoj novih tehnologij in zmanjšanje emisij v okolje. Upam, da bo v prihodnosti takih polnilnic še več in da se bodo vključevala tudi razna podjetja, ki delajo na tej vrsti mobilnosti,« je še povedal. Ministrica je dodala, da prav takšne polnilnice omogočajo, da se ob omejitvah kilometrov, ki jih lahko električno vozilo naredi, ljudje pripeljejo tudi v Brežice in si tukaj napolnijo vozilo, v tem času pa lahko občudujejo samo mesto. Direktor družbe HESS Bogdan Barbič pa je dejal, da se je družba odločila za sponzoriranje prve polnilnice za električne avtomobile v Brežicah predvsem zaradi tega, ker so proizvajalci električne energije iz obnovljivih virov in kot taki tudi zainteresirani za način prispevanja k čistejšemu okolju.

Po besedah Siniše Bokorja iz podjetja TPV se električni avto Renault Zoe, ki je bil danes prisoten v Brežicah, s pomočjo polnilnice napolni v 20 do 30 minutah, doma na navadno vtičnico pa v osmih do desetih urah, z njim se lahko naenkrat prevozi dobrih 150 kilometrov in je popolnoma brez emisij.

R. R.

« Nazaj na seznam
»