Časopis za pokrajino Posavje
6.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tudi Kostanjevičani ugotavljajo, kaj je njihovo

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Tudi Kostanjevičani ugotavljajo, kaj je njihovo

Kostanjeviški občinski svet je v četrtek zvečer po vzoru krškega, ki je to storil že konec junija, sprejel sklep o ugotovitvi premoženja Občine Kostanjevica na Krki ob odcepitvi od občine Krško. Takšna enostranska sklepa sta posledica neuspešnih pogajanj med občinama o delitveni bilanci in sta nujna za t.i. delitev premoženja po zaonu (ex lege).

Kot je povedal odvetnik Benjamin Zagorc, ki je kostanjeviški občinski upravi pomagal pripraviti sklep, gre zgolj za ugotovitev stanja, kaj je 1.1.2007 (na dan ustanovitve nove občine) pripadalo občini Kostanjevica na Krki. Osnovna kriterija za delitev sta: pri nepremičninah njihova lega, pri finančnih sredstvih pa delež števila prebivalcev (Kostanjevici naj bi tako pripadalo 8,94 %).

Največji sporni točki ostajata delitev nadomestil za omejeno rabo prostora zaradi skladiščenja NSRAO in zaradi objekta NEK ter delitev sredstev iz naslova vračila vlaganj v telekomunikacije. Kostanjevičani vztrajajo pri 8,94-odstotnem deležu omenjenih sredstev, pa tudi pri sredstvih, ki jih je Občina Krško v letu 2006 načrtovala za nekatere projekte na območju Kostanjevice. Občina Kostanjevica želi ostati soustanovitelj številnih ustanov regijskega pomena, glede Galerije Božidar Jakac pa sta se občini očitno dogovorili za soustanoviteljstvo v razmerju 70:30 v korist kostanjeviške občine. Ker se krški in kostanjeviški akt o ugotovitvi premoženja v nekaterih točkah „strižeta", bo o spornih točkah verjetno odločilo sodišče. Kostanjeviška občina je že sprožila upravni spor proti krškemu sklepu, za pričakovati pa je, da bodo to storili tudi v Krškem.P. P.

« Nazaj na seznam