Časopis za pokrajino Posavje
22.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tudi OŠ Globoko eko šola

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Tudi OŠ Globoko eko šola

Na OŠ Globoko so se v letošnjem šolskem letu vključili v projekt »Eko šola kot način življenja«. Izbrali so temo odpadki in na tem področju izvedli kar nekaj aktivnosti, ki so jih danes predstavili javnosti. Resno se ekološko obnašajo vsi na šoli, od vrtičkarjev in učencev do kolektiva, spopadli pa so se tudi s črnimi odlagališči v krajevni skupnosti. Skupina nadarjenih učencev šole ob koordinacijski pomoči prof. Vesne Kodrič vodi projekt, in ga je 1. aprila tudi predstavila na novinarski konferenci.Eko obnašanje pri njih ne pomeni samo ločevanje odpadkov, zbirajo tudi odpadne baterije in kartuše, pijejo filtrirano vodo, v tem šolskem letu so že dvakrat pozvali sokrajane in zbirali star papir, včeraj so izvedli zbiranje elektronskih naprav in zbrali presenetljivo veliko odsluženih strojev, ki jih je prevzel Kop Brežice.

Posadili so avtohtona sadna drevesa, del aktivnosti pa usmerili v popisovanje črnih odlagališč na področju krajevne skupnosti, na nedostopnih gozdnatih področjih ob poteh so evidentirali štiri večja, ki jih želijo tudi počistiti. V akciji eko šol sodeluje tudi društvo Moja soseska, ki jim je obljubilo sanacijo enega odlagališča, za ostala so ob Kop-u, s katerim že sodelujejo, zaprosili občino, in podžupanja Patricia Čular je obljubila pomoč, tako kot predsednik Krajevne skupnosti Globoko Anton Kmetič, ki sta se udeležila predstavitve. Oba sta pozdravila napore šole pri vzgoji za čisto in zdravo okolje.

Že 9. aprila pa tudi letos globoški šolarji načrtujejo širšo akcijo čiščenja svojih dvorišč, kjer bodo šolarji, skupaj z vsemi organizacijami v kraju, smeti očistili ob poteh na področju krajevne skupnosti. Kot je dejala Kodričeva, se trudijo in želijo, da bi njihovo okolje ostalo vsaj tako čisto, če ne bolj, kot že je.

Vsekakor pa kaže, da se je projekt že prijel, saj kot je poudarila ravnateljica Rozika Vodopivec, so tudi goste na predstavitvi projekta pogostili s čajem in s kruhki z namazom iz zelišč, ki so zrasla v še enem podobno uspešnem projektu njihovih najmlajših, namreč na »Čutni poti vrtca pri OŠ Globoko«, ki so ga uresničili v minulem šolskem letu. S.V.

« Nazaj na seznam