Časopis za pokrajino Posavje
1.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tudi v posavskih covid ambulantah povečano število testiranj, čakalnih dob ni

Objavljeno: Sreda, 09.09.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
krsko-odvzem brisov (1)

Jemanje brisov ob kontejnerju za ZD Krško poteka po drive-in sistemu (foto: P. P.).

Ker se je v zadnjih dneh, zlasti z začetkom novega šolskega leta, močno povečalo število opravljenih testiranj na okužbo z novim koronavirusom, marsikje že prihaja do velike obremenjenosti in posledično tudi čakalnih dob na točkah za odvzem brisov. Preverili smo, kako je v Posavju.

V Krškem po 40 odvzemov dnevno
 
Direktorica Zdravstvenega doma Krško Tatjana Fabjančič Pavlič sporoča, da so od 1. junija dalje, odkar izvajajo jemanje brisov za testiranje na covid-19 v lastni režiji, odvzeli 739 brisov, od tega 77 % pri odraslih in 23 % pri otrocih. 16 % brisov je samoplačniških, zanje se odločajo posamezniki, ki potujejo v tujino, ali podjetja za svoje zaposlene. Potrjuje, da v zadnjih dneh beležijo porast števila testiranj (prejšnji teden so jih opravili cca. 30 na dan, v prvih dveh dneh tega tedna pa po več kot 40), ravno tako število napotitev v samoizolacijo.
krsko-odvzem brisov (3)

Čakalnih dob v Posavju zaenkrat, zagotavljajo pristojni, ni.

20200324_134150

V Brežicah brise jemljejo v posebnem izolacijskem prostoru (foto: arhiv PO).

»ZD Krško opravlja brise po naročilu izbranih osebnih zdravnikov in samoplačniške brise vsak dan od ponedeljka do petka od 12. do 13. ure na parkirišču  ob kontejnerju za ZD Krško po načelu drive-in sistema. Paciente napotijo na bris napotijo izbrani osebni zdravniki. Osebe, ki se želijo samoplačniško testirati, pokličejo na covid tel. št. 041 463 148 ali se naročijo preko maila info@zd-krsko.si. Za tekoči dan se naročila za bris sprejemajo do najkasneje 11. ure, nato se naročajo za naslednji dan,« pojasnjuje direktorica. Čakalnih dob za testiranje ni, praviloma ste lahko testirani isti dan oz. izjemoma najkasneje naslednji dan od naročila na bris. Jemanje brisov organizirajo z zdravniki in sestrami iz ambulant splošne medicine in otroško šolskega dispanzerja. Na podlagi tedenskega razporeda se zdravniki in sestre izmenično vključujejo pri tej dejavnosti. »Zaenkrat sedanja organizacija še zadostuje. V kolikor se bo situacija slabšala, bomo okrepili delo ekip  in povečali čas odvzemov,« pravi Fabjančič Pavličeva.
 
V ZD Brežice se je število testiranj podvojilo
 
Direktor Zdravstvenega doma Brežice (v občini Brežice testiranja na primarni ravni izvajajo v Zdravstvenem domu Brežice, Splošna bolnišnica Brežice pa kot diagnostični postopek v primeru hospitalizacije) Dražen Levojević potrjuje, da se število odvzetih brisov v zadnjih dneh res nekoliko povečalo, s povprečno 5 na povprečno 10 na dan. »Vsi, ki pokličejo tekočega dne do ur, ki so določene za odvzem brisov, so praviloma na vrsti istega dne, najkasneje pa naslednjega dne. V delo ambulant covid-19 za odrasle in otroke ter mladostnike se vključujejo uslužbenci Zdravstvenega doma Brežice po razporedu,« je še pojasnil. Termini za odvzem brisov so za odrasle od 7. do 10. ure (pregledi in odvzemi brisov) in od 13. do 14. ure (le odvzem brisov), za otroke pa od 10.30 do 12.30 (pregledi in odvzemi brisov); vse poteka v izolacijskem prostoru ob vhodu v zdravstveni dom. Za odvzem samoplačniških brisov se je treba naročiti na telefonski številki 07 49 91 478 in po elektronski pošti na info@zd-brezice.si in tajnistvo@zd-brezice.si.

Levojević je pojasnil, da je napačno poročanje nekaterih medijev, da je povečano število testiranih na vstopnih točkah za covid-19: »S prenehanjem epidemije v Republiki Sloveniji so s sklepom Ministrstva za zdravje prenehale delovati tudi t. i. vstopne točke. Zdravstveni dom Brežice je v času epidemije izvajal naloge vstopne točke za covid-19 za odrasle ter otroke in mladostnike za občine Brežice, Krško in Kostanjevica na Krki. V tem času so se v izvajanje teh aktivnosti vključevali tudi uslužbenci Zdravstvenega doma Krško in koncesionarji z območja treh občin. Delovali smo na lokaciji v Brežicah. Trenutno vsak izvajalec izvaja testiranja za svoje območje, vstopne točke namreč niso ponovno vzpostavljene. Glede na to dejstvo je treba razlagati tudi število testiranih.«

Tudi v Sevnici povečano število odvzemov
 
sevnica-covid tocka (1)

Vhod v sevniško covid ambulanto (foto: arhiv PO)

Tudi v sevniškem zdravstvenem domu od sredine avgusta v akutni ambulanti za covid-19 opažajo povečano število obravnavanih pacientov, napotenih s strani izbranih osebnih zdravnikov / izbranih pediatrov / izbranih ginekologov in povečane potrebe po samoplačniški preiskavi. »Zato imamo v ZD Sevnica odprt poln ordinacijski čas z odgovorno diplomirano medicinsko sestro in zdravnikom družinske medicine, kjer se izvajajo specialistični zdravstveni pregledi. Prav tako imamo organiziran delovni čas covid akutne ambulante ob sobotah in nedeljah od 10. do 12. ure oz. se glede na potrebe pacientov delovni čas podaljša,« sporoča direktorica Vladimira Tomšič. Dodaja, da pričakujejo točna navodila NIJZ in MZ, kajti ta niso prilagojena na trenutno stanje potreb pacientov (šole, vrtci, karantene, bolniški staleži, nadomestila za različne oblike odsotnosti). V kolikor ima pacient potrebo po samoplačniški storitvi, se lahko v covid akutno ambulanto za odvzem brisa naroči sam na tel. številko 041 450 654 ali po e-pošti tajnistvo@zd-sevnica.si. Glede čakalnih dob Tomšičeva pravi, da so v ZD Sevnica pacienti  glede na naročilo izbranega osebnega zdravnika zdravstveno oskrbljeni v največ 24 urah. Za delo v covid – akutni ambulanti razporejajo diplomirane medicinske sestre z izkušnjami in zdravnike, specialiste oz. specializante družinske medicine.
 
Nejasno financiranje
 
»Pripominjamo, da za to obliko dela še vedno ni dogovorjenega financiranja z ZZZS. Prav tako še vedno niso bili ZD povrnjeni stroški laboratorijskih preiskav testiranja na covid-19 od pričetka izvajanja testiranj v mesecu marcu, ki stane zavod 65,00 € za preiskavo oz. 109,50 € za preiskavo z oznako nujno. Zdravstvene ustanove pričakujemo sprejem Aneksa k splošnemu dogovoru za leto 2020 in posledično Aneks k pogodbi s financerjem (ZZZS), ki bo uredil velik finančni primanjkljaj naše in vseh ostalih zdravstvenih ustanov,« je še dodala Tomšičeva.
 
P. P.
« Nazaj na seznam