Časopis za pokrajino Posavje
14.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Udeležba na letošnjem srečanju starejših v Artičah višja kot zadnja leta

Objavljeno: Sobota, 11.01.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
kork_artice_srecanje_starejsih (15)

Udeleženci srečanja starejših krajanov Artič, Pečic in Križ so med drugim zaploskali tudi ljudskim pevcem Fantje artiški.

Krajevna organizacija Rdečega križa Artiče, ki ji predseduje Zofka Godec, je minuli petek popoldne v prostorih artiške osnovne šole organizirala srečanje starejših krajanov, ki zdaj že tradicionalno poteka takoj po novem letu. Letos se je srečanja udeležilo veliko več krajanov, starih 70 let ali več, kot v zadnjih letih.

kork_artice_srecanje_starejsih (49)

Najstarejši udeleženci srečanja s prostovoljkami in predsednico KO RK Artiče

Za kulturni uvod v srečanje so poskrbeli ljudski pevci Fantje artiški in učenci OŠ Artiče, ki so prepevali, recitirali in plesali. Ravnateljica šole Vesna Bogovič je v pozdravnem nagovoru vsem zaželela prijetno počutje v šolskih prostorih. Predsednica KO RK Artiče Zofka Godec je izrazila veselje, da med udeleženci vidi nove obraze, žal pa je od zadnjega srečanja tudi že nekaj pokojnih, ki so jim namenili minuto tišine. Naštela je 15 krajanov, ki bivajo v domovih upokojencev, in sicer Minka Novak, Lojzka Glogovšek, Jožefa Škof, Marija Kramžar in Milena Furlan (vsi DU Brežice), Anica Rožman, Jožefa Ferlin, Erika Lapuh, Ivanka Deržanič, Mimica Voljčanšek, Ivanka Krošl in Tone Arnšek (vsi DSO Krško), Peter Košak (DUO Impoljca), Anica Hode (DSO Trebnje) ter Ivana Pribovšek (Bregana). Vse stanovalce in oskrbovance so prostovoljke KO RK Artiče, ki jih je 14, pred božično-novoletnimi prazniki, tako kot vsako leto, tudi obiskale in jih obdarile. V letu 2020 bodo članice artiške organizacije voščile tudi petim 90-letnikom v kraju.

kork_artice_srecanje_starejsih (47)

Godčeva se je zahvalila tudi ravnateljici artiške šole, da jim vsako leto omogoči izvedbo srečanja starejših krajanov.

Godčeva je nato predala besedo še nekaterim gostom. Predsednica OZRK Brežice Antonija Zaniuk je poudarila, da je artiška krajevna organizacija prisotna in prepoznavna med krajani predvsem zaradi aktivnih in prizadevnih prostovoljk, ki se trudijo pomagati pomoči potrebnim ter skrbijo za starejše in osamljene. Zahvalila se jim je za njihov trud in dragoceni čas, ki ga porabijo za delo v RK. Brežiška podžupanja Mila Levec je dejala, da so na občini izjemno ponosni na vse prostovoljce, ki namenjajo svoj prosti čas za požrtvovalno delo v dobro tistih, ki so pomoči potrebni. "S svojim delom v praksi vztrajno dokazujete, kako velike dosežke zmore angažirano delo v zavezništvu za skupno dobro. Prostovoljci ste pravi zaklad naše družbe in si zaslužite globoko spoštovanje vseh nas," jih je pohvalila. Artiški župnik Roman Travar je vsem starejšim zaželel zdravja, miru in potrpežljivosti v novem letu. Predsednik KO DIS Artiče Karel Levak pa je ob lepih novoletnih željah omenil, da imajo v svoji organizaciji tudi najstarejšo izgnanko, ki je hkrati tudi najstarejša krajanka - Marija Omerzo je lani dopolnila sto let. Kasneje se je pridružila tudi še predsednica sveta KS Artiče Nataša Sagernik.

Kot je že v navadi, so na srečanju posebej izpostavili najstarejše udeležence, in sicer Zinko Kostrevc (88 let, doma iz Dečnega sela), Miho Ogorevca (87 let, Artiče), Anico Cirjak (81 let, Dečno selo) ter Franca Švajgerja (75 let, Križe). Na srečanje v Artičah namreč povabijo tudi krajane KS Pečice in KS Križe, ki imajo sicer svojo krajevno organizacijo RK.

Za dobro razpoloženje sta v nadaljevanju popoldneva z živo glasbo poskrbela Jože Žagar in Miro Sušin.

R. R.
« Nazaj na seznam