Časopis za pokrajino Posavje
5.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ukrepanje ob sumu okužbe z novim koronavirusom

Objavljeno: Torek, 25.02.2020    Rubrika: NOVICE Sporočilo
NMP ZD SEvnica

Če obstaja možnost, da ste okuženi s koronavirusom, pokličite osebnega zdravnika.

V sosednji Italiji se je pojavil koronavirus in obstaja možnost, da se koronavirus razširi tudi v Slovenijo.

Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. Ker gre za nov virus, natančnih informacij o poteku bolezni še nimamo, iz poročanja Kitajske pa lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Okužbe s koronavirusom ne moremo od ostalih virusnih okužb ločiti le na osnovi bolnikovih težav in telesnega pregleda, ampak je potrebno mikrobiološko testiranje (bris nosnožrelnega prostora).

V primeru suma, da bi pri vas lahko prišlo do okužbe s koronavirusom (potniki v mednarodnem prometu itd.), pokličite osebnega zdravnika ali dežurno službo ZD Sevnica – telefon 07 81 61 511, kjer boste prejeli dodatna navodila.

navodila_higiena-rok_splosna-javnost_3
Če obstaja možnost, da ste okuženi in ste vseeno prišli na pregled v Zdravstveni dom Sevnica, NE VSTOPAJTE V ZDRAVSTVENI DOM PREKO GLAVNEGA VHODA ALI VHODA URGENCE, ker tako širite bolezen. Počakajte zunaj stavbe in pokličite na telefonsko številko 07 81 61 511.

PREPREČEVANJE PRENOSA OKUŽBE z virusom CoV-2

navodila_higiena-kaslja_0
Pri preprečevanju okužbe z virusom CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:
- Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni (vsaj 1 meter oddaljeni).
- Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
- V primeru, da zbolimo, ostanemo doma. 
- Upoštevamo pravila higiene kašlja.
- Redno si umivamo roke z milom in vodo.
- V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60%. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože. 
- Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
- V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov. 
- Izogibajte se regijam, kjer je potrjena prisotnost korona virusa.

Vir: ZD Sevnica
« Nazaj na seznam