Časopis za pokrajino Posavje
3.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Urejanje radeškega bajerja

Objavljeno: Sobota, 26.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Radeski bajer, urejanje (31)

Nekoč degradiran prostor, ki je nastal ob izgradnji HE Vrhovo, postaja urejeno rekreativno in ribolovno območje.

Sprehajalna in učna pot Savus v radeški občini bo kmalu dobila še urejeno okolico »bajerja« v bližini reke Save in ribiškega doma na Hotemežu, in sicer v okviru projekta Posavski ribji krog.

Radeski bajer, urejanje (33)

Od desne proti levi: v. d. direktorice KTRC Duška Kalin, ravnateljica radeške osnovne šole Katja Selčan, predsednik RD Radeče Brane Zelič, župan Tomaž Režun in direktorica občinske uprave mag. Marjetka Lipec.

»Pot ob Savi je neke vrste dnevna soba Radečank in Radečanov, po njej se radi sprehajamo, tečemo, kolesarimo … Skratka, gibamo. S tem spodbujamo zdrav način življenja,« je dejala na četrtkovi predstavitvi projekta v ribiškem domu na Hotemežu v. d. direktorice KTRC Duška Kalin in nadaljevala, da je osnovni cilj ureditve tega v preteklosti degradiranega območja izobraževalne in osveščevalne narave, zato bodo okoli ribnika postavljena poleg informativne table tudi didaktična igrala. Devet interpretacijskih točk bo omogočalo odkrivanje zanimivih vsebin na temo pomena rib v rečnem ekosistemu in vodnem krogu. Urejana bodo tudi ribolovna mesta s 35 lovnimi mesti, na katerih bodo lahko lovili tudi ribiči – invalidi. »Projekt je razdeljen na tri faze in bo potekal do septembra 2020. Ribnik in okolico želimo vključiti tudi v našo turistično ponudbo skupaj z radeškim splavom in zgodbo o splavarjenju,« je pojasnjevala Kalinova, ki jo veseli, da je naravno okolje kot zanimivo učilnico v naravi prepoznala tudi radeška osnovna šola. »Šola bo izkoristile naravne danosti in jih bo vključila v letni program dela za izvajanje tehniških in naravoslovnih dni,« je pojasnila ravnateljica Katja Selčan.

PO LETIH PRIČAKOVANJ DOBILI LASTEN RIBNIK

»Želja po ureditvi ribnika v ribolovne namene sega v leto 1975. Iskale so se različne lokacije, a ustrezne ni bilo. V času gradnje HE Vrhovo je naša ribiška družina začela z gradnjo ribiškega doma na Hotemežu in upala, da bomo dobili tudi lasten ribnik, a do tega ni prišlo. Okoli leta 2010 smo ponovno začeli z intenzivnejšim iskanjem ribnika, ogledovali smo si t. i. Juvančičev bajer, ki je bila zelo globoka jama, v kateri so se nabirale razno razne usedline. Prostor je bil močno degradiran. Leta 2014 smo s podjetjem Savske elektrarne Ljubljana začeli pogovore o ureditvi bajerja in začeli iskati izvajalce. Dve leti kasneje smo člani radeške ribiške družine zgradili polovico ribnika v lastni režiji. Ob pomoči občinske uprave, Matjaža Hana in KTRC se je nato delo nadaljevalo in danes lahko rečemo, da bo projekt ureditve prinesel mnogo dobrega – ribnik, v katerega smo doslej vložili 2.500 kg rib, bo dostopen za vse. Pri lovljenju rib velja režim: Lovi – spusti,« je med drugim dejal predsednik RD Radeče Branko Zelič. Projekt Posavski ribji krog je pohvalil župan Tomaž Režun ter izpostavil še protipoplavno varnost, ki je bila pridobljena z izgradnjo HE Vrhovo leta 1993 ter dodal, da je bila z izgradnjo urejena tudi ena najlepših ribolovnih tras v Evropi in na njej bo prihodnje leto ponovno potekalo svetovno ribiško prvenstvo.

Pri revitalizaciji območja pri ribiškem domu na Hotemežu in dodajanju vsebin v naravnem okolju ribnika sodelujejo Občina Radeče (vodilni partner), KTRC, Ribiška družina Radeče in OŠ Marjana Nemca Radeče. Projekt, katerega vrednost je ocenjena na slabih 143 tisoč evrov, je sofinanciran v višini do 120.528 evrov iz sredstev Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo.

S. R.
« Nazaj na seznam