Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Artičah ob 180-letnici šolstva pravi mini muzikal

Objavljeno: Petek, 26.05.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
180-let-šolstva-v-artičah (139)

V programu oz. kar muzikalu jih je sodelovalo veliko število ...

V četrtek so v Artičah pripravili še drugo prireditev v tem tednu. Po torkovi obeležitvi 50-letnice vrtca so tokrat proslavili še 180 let šolstva v kraju. Program se bo večini še dolgo časa pletel po spominu, saj so sedanji in nekdanji učenci OŠ Artiče ter učitelji pripravili in nastopili v pravem mini muzikalu ter navdušili nabito polno šolsko telovadnico.

Po slovenski himni, predstavitvenem filmu šole in uvodnih besedah povezovalke mag. Mateje Jankovič Čurič, ki je omenila, da je prva generacija otrok davnega leta 1843 štela zgolj pet učencev ter da 180-letnica ni edina okrogla obletnica v tem letu. Poleg tega praznujejo še 120-letnico šolske stavbe in škarpe, 70-letnico, odkar so imeli na šoli šahovskega republiškega prvaka za nižje gimnazije, 65 let, odkar je bila ustanovljena zadruga Lastovka, 60 let, odkar merilo za brezplačno malico ni bila več oddaljenost in odkar so učenci upravičeni do brezplačnega prevoza, 55 let, odkar je bila dograjena in prenovljena stara šola ter odkar je bila otvoritev telovadnice, takrat še v prosvetnem domu, 45 let, odkar je bil dograjen novi del šole, in 30 let, odkar je šola razpisala novo delovno mesto specialnega pedagoga, mineva tudi 25 let od otvoritve nove telovadnice ob šoli in 20 let, odkar je bila uvedena devetletka. In mineva tudi 20 let, odkar je žezlo ravnateljevanja Miha Haler predal Vesni Bogovič, ki tako šolo vodi že peti mandat.
180-let-šolstva-v-artičah (77)

... med njimi tudi nekdanji učenci artiške šole Maruša Ferenčak, Anja Urek in Matevž Derenda ...


Bogovič: Pomembni so dobri pogoji, še bolj pa medsebojni odnosi

Ravnateljica je nato v svojem nagovoru med drugim poudarila, da sta prenašanje znanja mladim rodovom in vzgoja za življenje pomembna za naš razvoj, razvoj kraja, občine in države. »To je odgovornost, ki jo vsak dan, iz leta v leto, skozi desetletja nosimo pedagoški delavci. Ta naloga daje našemu poklicu lepoto, zanos, daje nam posebno energijo. Pa ni bilo vedno lahko, saj se je šola morala skozi vsa ta leta prilagajati različnim političnim ureditvam, preživela je pomanjkanje, vojno, spremembe voditeljev in učnih načrtov. Od leta 1843 se je spreminjala nekajkrat tudi lokacija šole, kasneje pa tudi sama zgradba, ki se je zaradi povečevanja števila učencev in s tem potreb po dodatnih prostorih postopoma večala do današnje velikosti. Zadnja pridobitev je bila v lanskem letu dozidava novega, sodobnega vrtca,« je opisala Bogovič. Dodala je, da so zdaj spet pred prelomnico šolstva v Artičah, saj jih v naslednjem letu čaka sanacija šole, tako da se bodo po njenih besedah za nekaj časa preselili na druge lokacije in veselo pričakovali čas, ko bodo vstopili v povsem nove, prenovljene prostore s primerno, sodobno opremo. »Pomembno je, da so pogoji za delo dobri, še bolj pomembno pa je, da so dobri naši medsebojni odnosi, ki pomenijo spoštovanje, sodelovanje in strpnost,« je še dejala. Izrazila je veselje nad dobrim sodelovanjem s starši, krajevno in lokalno skupnostjo ter ostalimi zavodi. »Ponosni smo na svoje korenine, vse šolske upravitelje oz. ravnatelje, vse učitelje, ki so s svojim strokovnim delom v šoli, aktivno vlogo v skupnosti in svojo kreativnostjo pustili neizbrisen pečat v zgodovini šole in kraja. Njihova popotnica je vodilo nam, ki oblikujemo sedanjost šole in s smelimi koraki stopamo v prihodnost,« je sklenila ravnateljica OŠ Artiče.
180-let-šolstva-v-artičah (93)

... sedanji učenci ...


Brez podpore ustanoviteljice pač ne gre, zato je župan Ivan Molan v imenu Občine Brežice povedal, da je šola gibalo kraja in brez nje se kraj zagotovo ne bi tako dobro razvijal. Veliko dogodkov v Artičah je povezanih s šolo, ki mlade vključuje v širši prostor, je povedal. Lani so v kraju izvedli dve pomembni investiciji na področju šolstva, in sicer gradnjo vrtca in energetsko sanacijo šolske telovadnice. Vsi že nestrpno pričakujejo tudi drugo fazo, katere glavni del bo obnova šole, a se bo po županovih navedbah zaradi nekaterih okoliščin, kot je predvsem podražitev materialov in posledično tudi investicije ter odločitev ministrstva, da do leta 2025 ne sofinancira investicij na področju šolstva v lokalni skupnosti, investicija prestavila v naslednja leta. Ob tej priložnosti je ravnateljici za 180 let šolstva in 50 let predšolske vzgoje podelil tudi občinsko plaketo.

Jazbec: Artiška šola vzgaja svetovljane
180-let-šolstva-v-artičah (119)

... in vsi so poželi gromek aplavz občinstva.


Slavnostni govornik na prireditvi je bil dr. Milan Jazbec, Pohančan, diplomat, neutruden pisec knjig, predvsem pa nekdanji odlični učenec in še danes velik prijatelj artiške šole. Med drugim je navedel, da je artiška zgodba osnovnega šolstva »zgled in vzor za vsakogar in za vse, od politike do vseh, ki nam krojijo naša življenja. Vzor, kako je treba delovati in se postavljati, vzor, kaj lahko storimo sami, brez zanašanja na druge.« Poudaril je, da artiška osnovna šola vzgaja svetovljane, ne glede na to, kje živijo in kaj delajo, ter omenil samo dva taka domačina – mednarodno poznanega pionirja sodobnega slovenskega sadjarstva Darka Jelčiča in Stanislava Rožmana, ki je bil več kot tri desetletja na čelu jedrske elektrarne Krško. »Želim si, da bi vse naše generacije odraščale s tem zavedanjem,« je povedal Jazbec, ki sta mu posvečeni tudi že dve knjižni polici v šolski knjižnici. Šolsko dobo je zaključil poleti 1971 in na policah se je od takrat nabralo več knjig, kot je minilo let, je dejal. Na koncu se je ravnateljici zahvalil za zavzeto in empatično vodenje artiške šole že 20 let, rekoč: »Mirno lahko rečem, da stopaš uspešno in samozavestno po poti Rada Dernača, legende šolstva v tem delu Slovenije. Srečno, osnovna šola, in se vidimo ob 200-letnici!«
180-let-šolstva-v-artičah (23)

Med podelitvijo plakete Občine Brežice: ravnateljica OŠ Artiče Vesna Bogovič in župan Ivan Molan


V muzikalu tako sedanji kot nekdanji učenci ter učitelji

Po vseh nagovorih so se obiskovalci prepustili programu, ki so ga pripravili sedanji in nekdanji učenci ter učitelji. V pravem mini muzikalu – spremljali so ga petje, ples in igranje – so dokazali, da niso samo povprečni, ampak zares odlični v vsem, česar se lotijo. Nastopili so nekdanji učenci Matevž Derenda, Anja Urek, Maruša Ferenčak, Maj Verstovšek Tanšek, Maruša Kodrič, Nika Bevc, Nika Jerončič in Špela Zlatič, učitelji – igralci Vlado Cizl, Andraž Zaplotnik, Monika Kostanjšek, Janja Omerzu, Jasmina Heric, Aljaž Leskovar, Stanka Turšič Pungerčar in Jana Kovačič ter sedanji učenci – igralski del so sestavljali Julija Grašak, Ajda Ivanšek, Hana Rostohar, Izak Razpotnik, Samo Valenčak, Nejc Grozina, Črt Koštić, Julija Binter, Anej Bibič, Alina Kastelic, Lara Šiftar, Eva Furar, Zala Kvartuh, Gašper Presker in Lan Kmetič.
180-let-šolstva-v-artičah (25)

Slavnostni govornik dr. Milan Jazbec

Kot ’nevidna podpora’ pa so bile: Mateja Jankovič Čurič (prevod izvirnika iz angleškega jezika in priredba besedila ter režija), Ela Verstovšek Tanšek (glasbeni del muzikala – priredba in priprava notnega materiala za bend in priprava pevskih točk), Jana Kovačič (prepesnitev besedil v slovenščino) in Simona Grubič (priprava koreografije). Ves njihov trud je bil poplačan z gromkim aplavzom na koncu pa tudi že med predstavo, ki je ob gledanju in poslušanju ponudila obilo užitkov.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam