Časopis za pokrajino Posavje
23.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V bistriškem vrtcu praznovali 40-letnico

Objavljeno: Sreda, 30.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Vrtec BoS 11

Vse najboljše za štirideset let, so zapeli ob torti.

Potem ko je v mesecu maju četrti okrogli jubilej praznovala Osnovna šola Bistrica ob Sotli, je v torek, 22. oktobra, 40 let delovanja praznoval še Vrtec Pikapolonica Bistrica ob Sotli. Jubilej so proslavili s kulturnim programom, v katerem so se s prikupnimi nastopi predstavili vrtčevski otroci, vsi skupaj pa so si zaželeli, da bi naslednji jubilej praznovali že v novem vrtcu.

»Štirideset let, če pogledamo v luči zgodovine, ni veliko, a vendarle dovolj, da sta se v vrtcu izmenjali že vsaj dve generaciji otrok in staršev. Če bi želeli našteti in opisati vse, kar se je v tem času v vrtcu dogajalo, bi trajalo kar precej dolgo, saj se je zvrstilo veliko dogodkov. Najpomembnejši so zapisani v kroniki, ovekovečeni na fotografijah, a prepričana sem, da so najlepši spomini ohranjeni v naših srcih, kjer bodo ostali za vedno,« je na slovesnosti dejala pomočnica ravnatelja za enoto vrtec Sonja Zobec, ki je ob tem izpostavila nekaj največjih mejnikov v zgodovini bistriškega vrtca.
Vrtec BoS 3

Pomočnica ravnatelja za enoto vrtec Sonja Zobec je izpostavila ključne mejnike v štiridesetletni zgodovini vrtca.


 
Njegovi začetki segajo v leto 1978, ko je v prostorih stare šole potekala priprava otrok  na vstop v šolo. Leto kasneje so v novi šoli uredili nove vrtčevske prostore in igralnici. Kar 17 let je delo uspešno in kvalitetno potekalo v okviru vzgojno-varstvene organizacije, kasneje vzgojno-varstvenega zavoda Rogaška Slatina. Vrtec kot pridruženo enoto osnovni šoli so dobili leta 1995 z ustanovitvijo občine. V tem času je zanimanje za vpis otrok naraščalo, tako so tri leta kasneje že izvedli adaptacijo obstoječih prostorov, s katero so pridobili prostor za oddelek prvega starostnega obdobja, mala šola pa se je preselila v prostore osnovne šole. Leta 2002 so ob povečanem vpisu odprli oddelek pri zdravstveni postaji. Pred štirimi leti je število otrok zopet preseglo kapacitete, kar so rešili tako, da so dodatni oddelek uredili na podstrešju stare šole.
Vrtec BoS 4

Vse najboljše so vrtcu zaželeli tudi mnogi starši in gostje.


 
Kljub večletnim prizadevanjem za izgradnjo novega vrtca ta s štirimi skupinami še vedno deluje na treh lokacijah, a kot je izpostavila Zobčeva, želja in upanje, da bodo lahko zaživeli kot ena velika družina na skupni lokaciji, ostajata. Ob tem je izpostavila tudi vlogo vrtca, ki ostaja prijazen drugi dom, ki otrokom nudi sprejetost, varnost, zaupanje in bogato spoznavno okolje za vsestranski razvoj. Pri svojem delu so se ves čas povezovali s straši, šolo in lokalno skupnostjo, društvi in posamezniki v kraju. Da so v štiridesetih letih ustvarili tako bogat mozaik, je zahvalo namenila bivšim in sedanjim strokovnim sodelavkam ter Zdenki Valenčak, dolgoletni vodji vrtca.
 
Vrtec BoS 5

Skupina Sovice ob plesu Ob bistrem potoku


Tudi ravnatelj Bogomir Marčinkovič je zaželel, da bi naslednji jubilej proslavili že v novih prostorih. Župan Franjo Debelak pa je ob voščilu povedal, da je izgradnja novega vrtca večletni postopek, ki ga bodo reševali sočasno s povečanjem telovadnice in ureditvijo šolske kuhinje, omenil pa je tudi, da so načrti za vrtec že narejeni, izgradnjo naj bi uresničili v naslednjem petletnem obdobju.
 
Jubileju so se s petjem in plesom poklonili vrtčevski otroci

Niti slavnostne prireditve sta po uvodnih nagovorih prevzeli osnovnošolki Liza Rainer in Petra Žuraj, ki sta povedali, da so se otroci  pripravi programa sprehodili skozi preteklost vrtca, pa vse do današnjih dni. Pregledali so fotografije, o dogajanju v vrtcu nekoč so jim pripovedovale strokovne sodelavke in gostje. Tako so prvi del programa namenili prepevanju in plesu na ljudske pesmi, v drugem delu pa smo skozi ples, petje in recitacijami spoznali še sodobni čas. Vrtcu pa so skupaj s starši in gosti prireditve, med katerimi so bile tudi bivše strokovne sodelavke vrtca in ravnatelji sosednjih šol, zaklicali »Vse najboljše!« ob veliki torti.

E. Š.
« Nazaj na seznam