Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Brežicah preverjali usposobljenost ekip prve pomoči CZ in RK

Objavljeno: Ponedeljek, 22.05.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
brezice-regijsko-preverjanje-usposobljenosti-ekip-prve-pomoci (69)

Ekipa prve pomoči Nuklearne elektrarne Krško na enem od delovišč

V soboto je v okolici brežiške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje potekalo regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa. Udeležilo se ga je 11 ekip iz Posavja in Zasavja ter ena iz Šmarja pri Jelšah, ki so na štirih deloviščih prikazale svojo usposobljenost in znanje pri nudenju prve pomoči ob naravnih in drugih nesrečah ter izrednih dogodkih.

Sodelujoče tekmovalne ekipe so bile: Nuklearna elektrarna Krško, Območno združenje Rdečega križa Sevnica, Gasilska zveza Sevnica, Območno združenje Rdečega križa Krško, Poklicna gasilska enota Krško, RKS OZ Hrastnik, RKS OZ Zagorje ob Savi I, RKS OZ Zagorje ob Savi II, CZ Občine Hrastnik, RKS OZ Trbovlje in Gasilska zveza Šmarje pri Jelšah. Skupaj je bilo v naštetih ekipah približno 80 ljudi. 

Letos zmagovalcev niso razglasili, niti sporočili zbranih točk posamezne ekipe, saj bodo najprej počakali, da se odvijejo vsa regijska preverjanja, šele nato bodo obelodanili točke in na podlagi le-teh razglasili udeležence državnega preverjanja.
brezice-regijsko-preverjanje-usposobljenosti-ekip-prve-pomoci (55)

Svojo usposobljenost so preverili tudi krški poklicni gasilci.


Pred začetkom tekmovanja je vse prisotne tekmovalce in ocenjevalce pozdravila generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin, ki je tekmovalcem zaželela veliko tekmovalnega duha in znanja ter veliko sreče na preverjanju. Strokovni vodja preverjanja Selimir Čopić je tekmovalne ekipe seznanil s potekom in pravili preverjanja. Na začetku je bil prisoten tudi župan Občine Kostanjevica na Krki Robert Zagorc.

Po končanem preverjanju je Čopić pohvalil prikazano znanje tekmovalnih ekip ter izpostavil dobro delo in prave odločitve. Zbrane je nagovoril podžupan Občine Brežice Bogdan Palovšnik. Vse sodelujoče tekmovalne ekipe so prejele plakete, priznanja in priročne nagrade, ki so jim podeljevali: predsednica OZRK Brežice Martina Živič, vodja Izpostave URSZR Brežice Zdenka Močnik, vodja Izpostave URSZR Trbovlje Boštjan Breznikar, sekretarka OZRK Brežice Metka Jarkovič in Jasna Rabzelj z brežiške izpostave URSZR. Dogodek je povezovala Boža Cizelj, prav tako URSZR Brežice.

Močnik je za naš medij povedala, da je bilo po nekaj letih preverjanje na regijski ravni spet v Brežicah (gostitelji krožijo po posavskih občinah Krško, Brežice, Sevnica in Kostanjevica na Krki). Ves strokovni del, tudi ocenjevanje, so prevzela območna združenja Rdečega križa. Po njenih besedah je sicer kar malo škoda, ker med sodelujočimi ekipami na regijskem preverjanju v Brežicah ni bilo nobene brežiške.
brezice-regijsko-preverjanje-usposobljenosti-ekip-prve-pomoci (5)

Pred začetkom tekmovanja je zbrane ekipe v postroju nagovorila generalna sekretarka Rdečega križa Cvetka Tomin.


Pri izvedbi dogodka so sodelovali prostovoljci RK, dijaki SIC Brežice v vlogi imitatorjev poškodovancev, gasilci GZ Brežice in zaposleni URSZR.

R. R., vir: OZRK Brežice, foto: R. R., Gorazd Kovač, OZRK Brežice

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam