Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Centru aktivnosti invalidnih oseb v Bušeči vasi tudi v tem poletju zelo živahno

Objavljeno: Četrtek, 29.07.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
buseca_vas_tabor_oseb_s_posebnimi_potrebami (9)

Na taboru oseb s posebnimi potrebami v Bušeči vasi veliko časa namenjajo druženju in družabnim igram.

Že lani smo pisali o nastajajočem Centru Sonček – Centru aktivnosti invalidnih oseb (CAIO) v Bušeči vasi, kjer je v teh tednih spet zelo živahno, saj v teh dneh gostijo drugi letošnji tabor oseb s posebnimi potrebami. Tabor smo obiskali minuli torek v popoldanskem času, ko so imeli kulinarični dogodek, v okviru katerega so gostili kuharja Matjaža Pozderca, ki je v sklopu projekta Riba od vode do krožnika v sodelovanju z Ribogojstvom Goričar pripravljal ribje burgerje.

buseca_vas_tabor_oseb_s_posebnimi_potrebami (7)

Kuhar Matjaž Pozderec z ribjimi burgerji

Na drugem taboru Zveze Sonček v tem poletju, ki poteka med 25. 7. in 30. 7., je prisotnih deset odraslih oseb s posebnimi potrebami in še deset spremljevalcev. Na prvem taboru, ki je trajal od 11. 7. do 17. 7., pa je bilo osem otrok in prav toliko njihovih spremljevalcev. Vodja obeh taborov je Matej Ogrizek, ki nam je razložil, da se udeležencem neprestano kaj dogaja, največ se igrajo družabne igre, imajo glasbene večere, se kopajo v termalnem izviru, veslajo, hodijo na oglede, uživajo v zvočnih terapijah itd.

buseca_vas_tabor_oseb_s_posebnimi_potrebami (36)

Marjan Dornik

V torkovem popoldnevu so imeli t. i. ribji piknik, na katerem je kuhar Matjaž Pozderec pekel ribje burgerje, ki so šli za med. Nato pa so se še posladkali in osvežili s sladoledom iz Polne šefle. Dopoldne pa so jih obiskali člani Ribiške družine Brežice in jim na zanimiv način približali ribolov.

20210721_110428

Zvočna terapija oseb s posebnimi potrebami z Vesno Simonič

Idejni vodja projekta CAIO Marjan Dornik nam je zaupal, da so od lanskega leta do sedaj v večjem objektu, kjer so bivalni prostori, prilagojeni invalidnim osebam, in zunaj opravili še nekaj dodatnih del (keramika, beljenje, 'kulir' plošče, čistilna naprava). V manjši hiši ob vhodu na posestvo pa je urejen prostor za zvočne terapije in masaže. "Covid je vse postavil na glavo, saj mansardni del večjega objekta ni zajet v projektu in je namenjen ostalim gostom, torej turizmu, iz katerega bi lahko pridobili sredstva, da bi center lahko živel. A trenutno vse stoji, nič se ne trži, kar je res škoda," je dejal in dodal, da je velik del tega posestva tudi del Nature 2000, zaradi česar je še toliko težje pridobivati dokumentacijo in dovoljenja. Omenil je še, da so prostor že koristili tudi varovanci VDC Krško - Leskovec, ki je tudi eden od partnerjev projekta, ki je bil leta 2019 izbran na razpisu Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo.

V projektu Center Sonček – Center aktivnosti invalidne mladine sodeluje pet partnerjev, poleg vodilnega, to je Marjan Dornik s.p., še Zveza Sonček Slovenije, Varstveno delovni center Krško - Leskovec, Ribogojstvo Goričar kot največji slovenski pridelovalec sladkovodne ribe in Ribiška družina Brežice. Projekt torej temelji na pomenu ribe, tako je eden od ciljev tudi ta, da osebam s posebnimi potrebami omogočijo dostopnost ribe, in sicer bi radi z različnimi ureditvami, prilagojenimi invalidom in invalidskim vozičkom, povečali porabo lokalnih rib (npr. ureditev kanala ribje steze za lovljenje rib ob reki Krki, kar bo spodbujalo telesne aktivnosti udeležencev, gibanje v naravi itd.).

R. R., foto: R. R. in arhiv CAIO

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»